«Κανένα παράθυρο χρεώσεων δεν πρόκειται να ισχύσει, έστω και σε ένα ποσοστό των μηχανημάτων ανάληψης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις αντιδράσεις που ξέσπασαν ως προς το πλαίσιο τιμολόγησης και χρεώσεις σε ΑΤΜ.
Η αλήθεια είναι πως, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ισχύουν μηδενικές χρεώσεις για την ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα, όπως και για την ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος (και προφανώς για αναλήψεις από πελάτες που κατέχουν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, σε όλη τη χώρα).
Μέτρο στο οποίο δεν υπάγονται οι πάροχοι δικτύων, στις οποίες πωλήθηκε τμήμα των off site ATMs (σε χώρους εκτός των καταστημάτων) των τραπεζών, όπως και οι δραστηριότητες αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών. Το δίκτυο των εκτός καταστημάτων ATMs αποτελεί δραστηριότητα που ζημίωνε τις τράπεζες, λόγω του υψηλού κόστους διατήρησης - μίσθωση, τροφοδοσία, συντήρηση, ασφάλιση έναντι βανδαλισμών.
Χρεώσεις υφίστανται από την άλλη, για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλες τράπεζες (DAF - Direct Access Fee), οι οποίες διαμορφώνονται από 1,5 - 2 ευρώ μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ υφίστανται issuing fee από 0,50 - 0,75 ευρώ (η Πειραιώς ανακοίνωσε την Παρασκευή μείωση στα 0,50 ευρώ έναντι 0,60 προηγουμένως) που αφορά χρέωση σε έναν κάτοχο κάρτας που χρησιμοποιεί ένα ΑΤΜ που δεν αποτελεί μέρος του δικτύου της τράπεζας.

Να σημειωθεί πως από 1/1/24 και μετά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τραπεζικές χρεώσεις - που κατέληξε σε συμβιβασμό και επιβολή προστίμου - οι τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν την προμήθεια DAF - η οποία κινούνταν σε ένα εύρος 2 - 3 ευρώ, για χρονικό διάστημα τριών ετών από την εφαρμογή του μέτρου, με ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή έως δύο επιπλέον έτη, μετά τη λήξη της τριετίας και με δυνατότητα επιβολής προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Πόσα ATMs διαθέτουν τράπεζες και πάροχοι
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 31/3/25 η Εθνική διέθετε 1.418 ATM, από τα οποία, 529 στα καταστήματα και τα υπόλοιπα 887 σε off site σημεία. Η Πειραιώς ακολουθεί με 1.290 ATMs (αν προστίθονταν και 820 που πωλήθηκαν σε Cashflex κατείχε το μεγαλύτερο δίκτυο ATM), εκ των οποίων τα 930 είναι σε καταστήματα της τράπεζας, διαθέτοντας έτσι το μικρότερο δίκτυο off site ATMs. Alpha Bank και Eurobank διαθέτουν δίκτυο 1.195 και 1.188 αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών, αντίστοιχα, εκ των οποίων 582 και 359 είναι σε καταστήματα των τραπεζών.
Το μεγαλύτερο δίκτυο ATMs, διαθέτει η Euronet, που προσεγγίζει τα 2.200 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 800 ΑΤΜs σε όλη τη χώρα αριθμεί το δίκτυο της Cashflex, της εταιρείας που συμμετέχουν με 80% - 20% Printec - Πειραιώς, και δημιουργήθηκε μετά την μεταβίβαση από την Πειραιώς, 820 ATM που βρίσκονταν εκτός του τραπεζικού δικτύου.