Το μεγάλο deal με την ασφαλιστική Ευρώπη που οδήγησε στη δημιουργία του ομίλου Ευρώπη Holdings, οι τουριστικές αναπτύξεις σε Μύκονο (νέο) και Κουφονήσι, όπως, βέβαια, και το σημαντικό project «Voria» στο Μαρούσι (συγκρότημα με ξενοδοχείο, καζίνο κ.α.), αποτελούν κάποιες, μεταξύ άλλων, από τις εμβληματικές επενδύσεις της Intracom Holdings, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη.
Προφανώς, το «πακέτο» περιλαμβάνει και άλλες μπίζνες, όπως η περίφημη επένδυση «Athens Beach» στη Βούλα, σε συνεργασία με τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου και την ΤΕΜΕΣ (οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, Hilton – Costa Navarino) ή και η συμμετοχή στην επίσης εισηγμένη ΚΕΚΡΟΨ που επιχειρεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα στο Ψυχικό (και στην περιοχή του Λαυρίου) κ.α..
Όπως προκύπτει και από πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης, μέσα στο 2024 αυξήθηκε η συμμετοχή της INTRACOM HOLDINGS στην INTRALOT σε 10,04% με την αγορά 17.331.053 μετοχών συνολικής αξίας 20,5 εκατ., έγινε νέο βήμα σε real estate – τουρισμό με την αγορά της BANNER ESTATE έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS έγινε εξαγορά της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής, και στη συνέχεια της ΝΑΚ Insurance Brokers και της ΑΜΥΝΑΣ μεσίτες ασφαλίσεων, δημιουργώντας έναν ισχυρό ασφαλιστικό πόλο. Η Intracom διαθέτει και το 5,09% της AKTOR, όπως, ως γνωστόν, σε Intracom Ventures (100%), Intracom Aviation (51%) κ.α..
Το αποτύπωμα σε Μύκονο και Ανω Κουφονήσι
Σε σχέση με τον τομέα real estate – τουρισμό, το νέο βήμα στη Μύκονο αφορά στην απόκτηση της Banner Estate, 100% θυγατρικής της Intracom, που κατέχει στην Άνω Μερά Μυκόνου έκταση για την ανάπτυξη Ξενοδοχειακής Μονάδας. Στόχος είναι η ανάπτυξη Ξενοδοχειακής Μονάδας δυναμικότητας 340 κλινών για στέγαση Εργαζομένων. Σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση Οικοδομικών Αδειών. Η χρηματοδότηση του έργου θα διαμορφωθεί εντός 2025, ενώ στόχος είναι η λήψη χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς τα τέλη του 2023 έγινε η είσοδος στο Ανω Κουφονήσι. Η KOUFONISIA HOTEL & RESORT κατέχει στην νήσο Άνω Κουφονήσι Ξενοδοχειακή Μονάδα και εκτάσεις προς ανάπτυξη Κατοικιών. Ο Όμιλος Intracom διατηρεί πλειοψηφικό μετοχικό μερίδιο 71,13% στην εταιρεία (το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει ο προηγούμενος μέτοχος, η οικογένεια Σίμου). Η εισηγμένη στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και επέκταση του υφιστάμενου Ξενοδοχείου σε Μονάδα 5* και δυναμικότητας 200 κλινών, ενώ, παράλληλα, «βλέπει» ανάπτυξη Κατοικιών προς πώληση. Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός του έργου είναι σε τελικό στάδιο και έχει δρομολογηθεί εντός 2025 η λήψη των Οικοδομικών Αδειών. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2027.
Η επένδυση «Athens Beach Club» με Προκοπίου – Κωνσταντακόπουλο
Περνώντας από τις Κυκλάδες στην… Αθηναϊκή Ριβιέρα και στη Βούλα, σε εξέλιξη είναι το project «Athens Beach Club», όπως παλιότερα αλλά και σχετικά πρόσφατα έχει αναδείξει το insider.gr. Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία με τις «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.» και «Litti Enterprises Company Ltd» (Προκοπίου) για την από κοινού ανάπτυξη της Ακτής Β’ Βούλας (συμμετοχή 33,33%). Η «Athens Beach Club A.E» προχωράει σε επένδυση ύψους άνω των 15 εκατ. με στόχο να αποκαταστήσει την ακτή και με όρους ήπιας ανάπτυξης να την αναβαθμίσει, με σεβασμό στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής. «Η Ακτή υπό τη νέα της μορφή, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο αγαπημένο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας και εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων», αναφέρεται σχετικά.
Η Λάμψα και το «Project Voria»
Στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι, η «North Star Entertainment S.A.» προωθεί τα σχέδια του project Voria, μια επένδυσης προϋπολογισμού της τάξης των 300 εκατ. για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων που θα φέρει τα βόρεια προάστια της Αθήνας στο επίκεντρο του επιχειρηματικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Στην παρουσίαση γίνεται αναφορά και για τη στρατηγική συνεργασία με την «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε.» για την από κοινού επένδυση στον όμιλο της Regency, αλλά και τη συμμετοχή 25% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Selene Enterprises Company Limited» η οποία ολοκλήρωσε συνδυασμένη απόκτηση ποσοστού μετοχών 33,91% στην εταιρεία «Regency Hellenic Investments S.A.» και του αντίστοιχου ποσοστού εκ του δανείου (Senior Facility Loan) που κατείχαν στην εταιρεία «Regency Entertainment A.E» τα πιστωτικά ιδρύματα Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
Η Intradevelopment και η ΚΕΚΡΟΨ
Σε σχέση με άλλες συμμετοχές του ομίλου Intracom, που έχει και μερίδιο στην έκταση που έχει αναλάβει να ωριμάσει στο Λαύριο η Dimand και στην οποία έχει πλειοψηφικό ποσοστό η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της Intradevelopment, η οποία αποτελεί εξειδικευμένη εταιρεία στην ανάπτυξη ακινήτων, διατηρεί σημαντικό μετοχικό μερίδιο (29,67%) στην εισηγμένη εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ. Στόχος της Intradevelopment είναι η αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα ακινήτων σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS. Επίσης, στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της συμμετοχής της Εταιρείας στην ΚΕΚΡΟΨ μέσω αξιοποίησης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων και επέκταση των δραστηριοτήτων της. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σχετικά με την διεκδίκηση έκτασης 300 στρ. στο Π. Ψυχικό από το Ελλ. Δημόσιο, η Εταιρεία αναγνωρίσθηκε ως ιδιοκτήτης 13 στρ. εντός σχεδίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση 7 στρ. μέσω πωλήσεων οικοπέδων και ανάπτυξης κατοικιών με σκοπό την πλήρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, την κεφαλαιακή ενίσχυση της και την διερεύνηση επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες αξιοποίησης οικοπέδων επιφανείας 10 στρ. και της Π. Αγοράς Ψυχικού, τα οποία έχουν νομικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες με τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΚΕΚΡΟΨ έγινε αναφορά ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων στον οποίο προσέφυγε η εισηγμένη για τη μεγάλη έκταση στο Ψυχικό (παλιά λατομεία) αναμένεται σε 2 με 3 χρόνια, με την εταιρεία μάλλον να προσβλέπει σε αποζημιώσεις από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια.
Ο νέος μεγάλος ασφαλιστικός πόλος
Προφανώς, το πρόσφατο σύνθετο και πολλαπλό deal με την Ευρώπη Ασφαλιστική ξεχωρίζει στον επενδυτικό «χάρτη» της Intracom. Στο πεδίο των ασφαλειών, μετά την Ευρώπη Ασφαλιστική εξαγοράστηκαν δύο εταιρείες brokers, η ΝΑΚ Insurance και η Άμυνα Μεσίτες Ασφαλίσεων. Πλέον, δημιουργείται μια ανερχόμενη δύναμη της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Όπως υπενθυμίζεται στην παρουσίαση, το deal έγινε μέσω διαφόρων βημάτων. Ο Όμιλος Intracom εξαγοράζει την Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ), η οποία αποσχίζει τον κλάδο λιανικής καθώς και τον κλάδο κατασκευών και ενέργειας, ο οποίος πωλείται, ενώ η Intracom Properties εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική, απορροφά την ΚΛΜ και μετονομάζεται σε Ευρώπη Holdings. Η Ευρώπη Holdings πουλάει τον κλάδο λιανικής, εκποιεί μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της (με έσοδα 54 εκατ.) και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (άνω των 68 εκατ.), ενώ εξαγοράζει τους μεσίτες ασφαλίσεων ΝΑΚ και ΑΜΥΝΑ. Ο ασφαλιστικός πόλος έχει στρατηγική ανάπτυξης στοχεύει στην απόκτηση ηγετικής θέσης στην Ελληνική αγορά και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: κεφαλαιοποίηση της υφιστάμενης τοποθέτησης σε υπο-κλάδους της ασφαλιστικής αγοράς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης (χρηματοοικονομικοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί κίνδυνοι, μεταφορές, εγγυητικά ομόλογα), αξιοποίηση των ισχυρών συνεργειών μεταξύ των εταιριών του Ομίλου, διαφοροποίηση κινδύνου μέσω του χαρτοφυλακίου ακινήτων, ενίσχυση επαναλαμβανόμενων ροών και εποπτικών κεφαλαίων.
Η εικόνα του 2024 και οι στοχεύσεις
Ευρύτερα, ο όμιλος Intracom το 2024 είχε ΕΒΤ 6,9 εκατ., Ίδια Κεφάλαια 404 εκατ. ευρώ, Σύνολο Ενεργητικού 504 εκατ., κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 4,4 εκατ., Ταμειακά Διαθέσιμα 125 εκατ., Αξία Συμμετοχής σε εισηγμένες (31/12/2024) 122 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική Ventures δίνει έμφαση στους τομείς της Τεχνολογίας, Τουρισμού και Ψυχαγωγίας, προωθεί κοινές επενδύσεις με στρατηγικούς εταίρους και επενδύσεις σε συναλλαγές διαφόρων τύπων και μεγεθών, ενώ έχει σημαντική θέση μειοψηφίας σε δυναμικές και καλά διοικούμενες επιχειρήσεις. Το 2024 έκανε επενδύσεις 14,2 εκατ., είχε ταμειακά διαθέσιμα 16,5 εκατ. και ίδια κεφάλαια 31,2 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Intracom γενικότερα συνεχίζει το μοντέλο επιβεβαίωσης της διαχρονικής εμπιστοσύνης στο πλάνο ανάπτυξης της INTRALOT, γενικότερα στοχεύει στη δημιουργία σημαντικών Υπεραξιών, όπως και στην επέκταση της δραστηριότητας σε Real Estate και τη δημιουργία ισχυρού ασφαλιστικού σχήματος.