Τρία σημαντικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, έχει αναλάβει να υλοποιήσει, σε κοινοπραξίες, η ΜΕΤΚΑ, κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Metlen.
«Πολλά από τα έργα τα οποία εκτελεί η ΜΕΤΚΑ αφορούν και στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα μας προς το παρόν είναι τρία, και είναι το Fly Over, τα 17 σχολικά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν αίθουσες, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, και το τρίτο η επέκταση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας προ ημερών σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν, πρόκειται για το οδικό ΣΔΙΤ FlyOver σχεδόν 360 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΜΕΤΚΑ, σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε περίπου 2 έτη από τώρα (έως καλοκαίρι 2027), τη σύμβαση για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ αξίας 160 εκατ. ευρώ (με ΑΤΕΣΕ, διάρκεια 27 ετών, τα 2 η κατασκευή), αλλά και τα έργα επέκτασης του 6ου προβλήτα στον ΟΛΘ (με ΤΕΚΑΛ), ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Τα 3 μεγάλα projects
«Το Fly Over είναι το πιο γνωστό. Έχω ζήσει πολλές και πολλές συντονιστικές οργάνωσης. Θα γίνει, δεν θα γίνει, πως θα γίνει, πότε θα γίνει, τι θα κάνει. Νομίζω ότι τα ξεπεράσαμε και αυτό το σημαντικό έργο προχωράει με άλλους ρυθμούς. Έχει ξεπεράσει το 20%. Έχουν ξεπεραστεί τα αρχικά προβλήματα, χάρη και στον Υπουργό Νίκο Ταχιάο. Μπορέσαμε και ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα και τώρα προχωράμε. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε όπως και η Πολιτεία που μας εμπιστεύεται. Για τα σχολεία, και αυτά μπήκανε σε ένα δρόμο. Νομίζω ότι ήδη έχουν άδεια κατασκευής τα 11. Ήδη έχουν ανοιχτεί εργολαβίες. Κάποιες από αυτές είναι σε τοπικούς εργολάβους. Λοιπόν, προχωράνε και αυτά. Αυτά γιατί είναι μικρό πρόβλημα στο θέμα της κατασκευής. Άρα είναι δύο έργα που προχωράνε καλά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπενρουμπή.
Συνεχίζοντας για τα έργα στη Β. Ελλάδα και το μοντέλο υλοποίησης, ο επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ ανέφερε ότι «είμαι φανατικός υποστηρικτής όσων έργων σηκώνει η πόλη να γίνονται με συμπράξεις. Να μη στηριζόμαστε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι καλό που βλέπουμε την εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση — για παράδειγμα, στη Λάρισα, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Εκεί είναι στραμμένα και τα μάτια όλου του ελληνικού λαού, γιατί μιλάμε για την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι πλήρη σιδηροδρομική σύνδεση, που έχει διακοπεί εδώ και καιρό. Τα ζητήματα του κράτους, παρά τις καλές οικονομικές επιδόσεις που διαβάζουμε και βλέπουμε, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά ή οργανωμένα στον τομέα των υποδομών. Και γι’ αυτό νομίζω πως τα κρατικά θέματα είναι καθοριστικά στον τομέα αυτό. Προφανώς δεν περιοριζόμαστε σε αυτά τα έργα. Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλά έργα και εμείς λόγω δυναμικότητας. Είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες του ομίλου Sani Ikos, κατασκευάζουμε στην Κρήτη ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με Dimand στο κομμάτι της ανάπτυξης του Fix».
Όπως ήδη έχει αναφέρει το insider.gr, ο όμιλος Metlen – ΜΕΤΚΑ εστιάζει (και) στη Θεσσαλονίκης, κοιτώντας μάλιστα και το project της ανάπλασης της ΔΕΘ, ενώ προφανώς διεκδικεί και τα δύο οδικά ΣΔΙΤ, αξίας 700 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των έργων Έδεσσα – Θεσσαλονίκη και Δράμα – Αμφίπολη. «Θα είμαστε επίσης παρόντες και σε άλλα έργα, όπως αυτό της Ανατολικής Εγνατίας, της αναβάθμισης του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, το οποίο μας ενδιαφέρει και μας αφορά. Ένα έργο το οποίο εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον, όπως είναι ευνόητο και από το όνομά μου, είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Δεδομένου ότι εμένα, τουλάχιστον, ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν στο Άουσβιτς. Δηλαδή, έχω ιδιαίτερη σημαντικό ενδιαφέρον για αυτό το έργο», ανέφερε επίσης.
Τα θεσμικά ζητήματα και τα μεγέθη
Μιλώντας γενικά για τις υποδομές και τα ζητήματα που υπάρχουν, σημείωσε ότι «για τα έργα που αναλαμβάνουμε να φτιάξουμε, υπάρχει στενότητα, όχι τόσο σε μηχανικούς όσο σε ειδικευμένους μάστορες, σιδεράδες, ηλεκτροσυγκολλητές κτλ., όπως υπάρχει και στενότητα σε χειριστές μηχανημάτων. Η λύση ποια είναι; Για εμάς, εκτός από τις λύσεις από το εξωτερικό, π.χ. φέραμε από την Ινδία, είναι να είσαι προτιμητέος εργοδότης. Να σε προτιμάνε οι μηχανικοί και να είσαι προτιμητέος εργοδότης».
Όπως επίσης σημείωσε, «η ΜΕΤΚΑ έχει στραφεί σε μεγάλα, βαριά έργα υποδομής: δρόμοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια. Δεν έχουμε απομακρυνθεί από αυτά, είναι η βασική μας δραστηριότητα. Είχα πει επίσης πως θα διπλασιάσουμε και θα ξαναδιπλασιάσουμε το έργο μας. Και όντως, η πρώτη χρονιά απέδωσε. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μάλιστα, διπλασιάσαμε τα έσοδα (revenue) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, δείχνοντας ότι βαδίζουμε στις σωστές γραμμές. Τα έργα που υλοποιούμε στην Ελληνική Δημοκρατία είναι και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, και ταυτόχρονα δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να είναι ισότιμος παίκτης, πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΤΚΑ το 2025, στο α’ τρίμηνο, είχε έσοδα 92 εκατ. ευρώ (τομέας Υποδομών και Παραχωρήσεων), έναντι 34 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ήτοι, ενισχυμένα κατά 171%. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης (Capital Markets Day 2025) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, περίπου 150 εκατ. λειτουργικής κερδοφορίας, επί συνολικών EBITDA της τάξεως των 2 δισ. ευρώ (χωρίς εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά με οργανική ανάπτυξη), θα αναλογούν στον τομέα Υποδομών και Παραχωρήσεων του ομίλου Metlen σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η ΜΕΤΚΑ στοχεύει σε μερίδιο 20-25% από το pipeline ύψους 3,2 δισ. ευρώ ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων μέσα στην προσεχή διετία. Όπως σημειώθηκε, η ΜΕΤΚΑ διπλασίασε το EBITDA της το 2024, στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ισχυρό ανεκτέλεστο έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.