Χωριάτικη Ζύμη: «Ζυμώνει» κέρδη και σχεδιάζει το μέλλον

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωριάτικη Ζύμη: «Ζυμώνει» κέρδη και σχεδιάζει το μέλλον
Χρονιά σταθμός για τη σερραϊκή εταιρεία το 2023. Η μετατροπή της σε ΑΕ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών. 

Στην καθιέρωσή της ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες στον κλάδο της χονδρικής πώλησης προϊόντων ζύμης στοχεύει η Χωριάτικη Ζύμη, χαράσσοντας τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Η σερραϊκή εταιρεία παράγει premium προϊόντα ζύμης και συγκεκριμένα παραδοσιακή μπουγάτσα σε περισσότερους από πέντε τύπους, καθώς και πάνω από 25 είδη πιτών, πίτσας και κρουασάν, με απώτερο σκοπό την αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα εστίασης.

Όπως επισημαίνει η διοίκησή της στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία κινείται στοχευμένα για τη συνεχή βελτίωση σε τρία επίπεδα: οργανωτικό, ποιότητα προϊόντων, οικονομικά μεγέθη. Και στα τρία αυτά επίπεδα η ανάπτυξη είναι συνεχής.

Χρονιά σταθμός το 2023

Η περσινή δε χρονιά αποδείχθηκε ορόσημο για τη Χωριάτικη Ζύμη, καθώς εντός της χρήσης 2023 εμφάνισε σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, κυρίως μετά τον μετασχηματισμό της σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες, το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε μια «ανάσα» από τα 30 εκατ. ευρώ και δη στα 29,77 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 ανήλθαν στα 3,93 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 10,34 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,92 εκατ. ευρώ.

Στις 6 Ιουλίου 2023 «εγκρίθηκε η μετατροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4601/2019 της εταιρείας με την επωνυμία Χωριάτικη Ζύμη ΙΚΕ και σύμφωνα με την από 3 Μαρτίου 2023 συνέλευση των εταίρων σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Χωριάτικη Ζύμη ΑΕ», σημειώνεται.

Στις 13 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε «αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 950.000 ευρώ δια της κεφαλαιοποιήσεως κερδών προηγούμενων χρήσεων συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ με αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 190,00 ευρώ, τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας και νέα κωδικοποίηση του καταστατικού της».

Οι κίνδυνοι

Όπως επίσης αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, οι κύριοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται η εταιρεία είναι η ενεργειακή κρίση η οποία οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις, με σημαντική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των τιμών των πρώτων υλών.

Στο παρόν στάδιο η εταιρεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχει επανυπολογίσει το κόστος των προϊόντων της προκειμένου να προσαρμόσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων.

Για την αντιμετώπιση δε των πληθωριστικών πιέσεων, πραγματοποιήθηκαν αναπροσαρμογές στο τιμοκατάλογο των προϊόντων για τη διατήρηση της ρευστότητας και των ταμειακών ροών της εταιρείας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα

Η Χωριάτικη Ζύμη είναι μια εταιρεία με ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα, καθώς εξάγει τα προϊόντα της σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ντουμπάι, καθώς και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, όπως Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016, ενώ η έδρα της βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή των Σερρών, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις οκτώ στρεμμάτων, όπου παράγονται καθετοποιημένα premium προϊόντα ζύμης.

Η εταιρεία διαθέτει παράλληλα υποκαταστήματα σε Αθήνα, Λάρισα, Ιωάννινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIG Capital: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε Logistcs και Τουρισμό - Τα νέα σχέδια, οι αποδόσεις, ο ορίζοντας

Δημογραφικό: Προτεραιότητα για τους νέους η οικονομική άνεση και η κοινωνική άνοδος, όχι τα παιδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider