Μασούτης: Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει κυρίως πρωτογενή τομέα και τουρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασούτης: Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει κυρίως πρωτογενή τομέα και τουρισμό
Μεγάλη ανασφάλεια αποτελεί για την αγορά και τις επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακές δράσεις χωρίς τους κατάλληλους εργαζόμενους, το φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού, επισημαίνει σε παρέμβαση προς την προς την υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου η Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Μεγάλη ανασφάλεια αποτελεί για την αγορά και τις επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακές δράσεις χωρίς τους κατάλληλους εργαζόμενους, το φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού, επισημαίνει σε παρέμβαση προς την προς την υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου η Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η ΚΕΕΕ συντάσσεται με την επιστολή του Επιμελητηρίου Λευκάδας και ζητά άμεση παρέμβαση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση, η οποία θα δώσει κίνητρα σε όσους αναζητούν εργασία να στελεχώσουν τους καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού. Συγκεκριμένα και όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο, το ως άνω φαινόμενο προέκυψε κυρίως μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός στράφηκε σε άλλη επαγγελματική κατεύθυνση –ιδιαίτερα λόγω της εποχικότητας του κλάδου. Παράλληλα, στον πρωτογενή τομέα υπάρχουν ανάλογα προβλήματα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από άλλες χώρες και πλέον έχουν σταματήσει να εισέρχονται για εργασία στην ελληνική επικράτεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι σήμερα οι ανάγκες για αλλοδαπούς εργαζομένους ξεπερνούν ίσως και τις 400.000 άτομα, ενώ το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο όταν πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.

«Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από το υπουργείο καθώς η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, ιδιαιτέρως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, επηρεάζει την λειτουργία των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε 13 επιχειρήσεις στη Μύκονο

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου η εξαήμερη εργασία: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται - Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider