Κρόνος: Μια ανάσα από τα 80 εκατ. ο τζίρος – Πού επενδύει η ιστορική κονσερβοποιία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρόνος: Μια ανάσα από τα 80 εκατ. ο τζίρος – Πού επενδύει η ιστορική κονσερβοποιία
Με επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό ποντάρει στην περαιτέρω ανάπτυξή της η εταιρεία. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας του εργοστασίου στην Πέλλα και η διαχείριση των κραδασμών από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Τα σχέδια για το μέλλον.

Στην καθιέρωσή της «ως η καλύτερη εταιρεία στον κλάδο της κονσερβοποιίας» ποντάρει η διοίκηση της εταιρείας Κρόνος με έδρα το Μαυροβούνι Σκύδρας και με σημαντικό αποτύπωμα στην κονσερβοποιία.

Βασική δε στρατηγική της εταιρείας που επικεντρώνεται στην επεξεργασία νωπών φρούτων, καθώς και την παραγωγή κομπόστας φρούτων και συμπυκνωμάτων φρούτων είναι η σταθερή ανάπτυξη με ταυτόχρονη και διαρκή βελτίωση των προϊόντων της.

Στα 78,04 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, το 2022 ο κύκλος εργασιών της Κρόνος ανήλθε στα 78,04 εκατ. ευρώ έναντι 67,52 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,58%. Σύμφωνα με τη διοίκηση «η εταιρεία εμφανίζει σχετικά σταθερές οικονομικές επιδόσεις στα βασικά της οικονομικά μεγέθη τα τελευταία έτη και παρά την οικονομική κρίση». Να σημειωθεί εδώ ότι ο κύκλος εργασιών το 2020 ήταν της τάξης των 58,88 εκατ. ευρώ και το 2019 της τάξης των 50,02 εκατ. ευρώ.

Για τη χρήση 2022, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 17,98 εκατ. ευρώ έναντι 6,33 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 21,95 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 8,20 εκατ. ευρώ στα επίπεδα των 14,07 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό αποτέλεσμα παρουσίασε αύξηση κατά 14,70% σε σχέση με το 2021.

«Η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της χρήσης 2022, παρά τν σχετική αύξηση του κύκλου εργασιών, οφείλεται κατά ένα μέρος αύξηση των τιμών διάθεσης των προϊόντων που παρατηρήθηκε και λόγω της αύξησης του όγκου των πωλήσεων που διαθέσαμε στην αγορά», σημειώνεται στην οικονομική έκθεση.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα του 2022 ανήλθαν στο ποσό των 1,165 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση. «Το ποσό κατά την κρίση μας θεωρείται ικανοποιητικό ως ποσοστό επί των πωλήσεων (1,49% έναντι 1,86% της χρήσης 2021) δεδομένου ότι υπήρξε αύξηση των χρηματοδοτήσεων, λόγω της συνεχιζόμενης επενδυτικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Η επιτυχία της συγκράτησης των χρηματοοικονομικών δαπανών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε ποσοστό1,49% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, συναρτάται απόλυτα από την γενικότερη επιτυχημένη διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο (μετατροπή βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια, εισπράξεις από πελάτες, επιμήκυνση των πληρωμών προς προμηθευτές κλπ)», τονίζει επίσης η διοίκηση.

«Η διοίκηση της εταιρείας ακολούθησε μια πολύ καλή πολιτική με τις τράπεζες, μετατρέποντας μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά, με αποτέλεσμα και το κόστος της χρηματοδότησης (spreads) να είναι από τα χαμηλότερα, αλλά και να έχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την διασφάλιση της ρευστότητας που με τα σημερινά δεδομένα της αγορά αποτελεί το Α και το Ω για την λειτουργία των επιχειρήσεων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Παραγωγή νέων προϊόντων

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, από πλευράς παραγωγικής δραστηριότητας η χρήση 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021 λόγω της επάρκειας που παρατηρήθηκε στις ποσότητες της πρώτης ύλης (βερίκοκου και ροδάκινου).

Η παραγωγή του 2022 ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την παραγωγή νέων προϊόντων, ροδάκινου και Fruit Cocktail σε πλαστικό κουπάκι μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και έναρξης της λειτουργίας της γραμμής παραγωγής plastic cups.

Πώς θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα του εργοστασίου

Η Κρόνος προσβλέπει σε ακόμη καλύτερη παραγωγικότητα του εργοστασίου στην Πέλλα, «ένεκα των διαφόρων αλλαγών στη λειτουργία των γραμμών του σε συνδυασμό με πιο ευέλικτες συσκευασίες πωλήσεων ένεκα αυξημένης δραστηριότητας του τμήματος πωλήσεων».

Όπως αναφέρεται «στη χρήση 2022 συνεχίστηκε η υλοποίηση των έργων της επενδυτικής πρότασης που αναφέρεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με την έγκριση υπαγωγής του αναπτυξιακού Ν.4399/2016 και συνεχίζουμε στην επόμενη χρήση του 2023 την ολοκλήρωση των επενδυτικών δράσεων που αναφέρονται στην απόφαση υπαγωγής του Ν.4399/2016. Επίσης στη χρήση του 2022 συνεχίστηκε η υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Μέτρο 4.2.1 ποσού 4.974.446,03 όπως η απόφαση 408/74175 9.4.2019 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του οποίου προγράμματος έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση και αναμένεται η ολοκλήρωσή του εντός της χρήσης 2023.

Ιδρύεται μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς

Ταυτόχρονα, το 2022 η ιστορική κονσερβοποιία προχώρησε στην υποβολή επενδυτικής πρότασης ύψους 9,52 εκατ. ευρώ για ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση προβλέπει επιχορήγηση ύψους 4,28 εκατ. ευρώ.

Ευοίωνες οι προοπτικές του κλάδου

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Κρόνος στη συνέχεια, οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες παρά την οικονομική κρίση. «Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν εξαντλήσει τα όρια ελαστικότητας, οπότε κατά τη γνώμη μας, το αναμενόμενο είναι αύξηση του τζίρου μεσοπρόθεσμα», εκτιμά.

Η εταιρεία μάλιστα δεν εμφανίζει εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές, καθώς οι κανόνες συνεργασίας (κυρίως η πληρωμή μετρητοίς) εξασφαλίζει στην εταιρεία ανταγωνιστικές τιμές, εναλλακτικές επιλογές, ευελιξία και ποιότητα αγαθών. Η εταιρεία συνηθίζει, ιδιαίτερα με τους σημαντικούς προμηθευτές, να επικυρώνει γραπτώς τις συμφωνίες συνεργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider