ΤΙΤΑΝ: «Πράσινες» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ – Το project «IFESTOS» και η μονάδα στο Καμάρι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: «Πράσινες» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ – Το project «IFESTOS» και η μονάδα στο Καμάρι
Άνω του μισού δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά η επένδυση «IFESTOS», στο εργοστάσιο του στο Καμάρι Βοιωτίας, που προωθεί ο όμιλος Τιτάν στο πλαίσιο προγράμματος για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Χτες, εγκαινίασε  «πράσινη» επένδυση ύψους 26 εκατ. στο εργοστάσιο Καμαρίου 

Ανω του μισού δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά η επένδυση υπό την ονομασία «IFESTOS», στο εργοστάσιο του στο Καμάρι Βοιωτίας (που έχει ήδη ζωή σχεδόν μισού αιώνα), που προωθεί ο όμιλος Τιτάν στο πλαίσιο προγράμματος για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, project που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, έχοντας και επιδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την υλοποίησή της η προαναφερόμενη βιομηχανική εγκατάσταση το 2030 θα είναι η πρώτη της τσιμεντοβιομηχανίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ θα παράγει περίπου 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.

Η «πράσινη» μονάδα στο Καμάρι

Χτες, η διοίκηση του Τιτάνα, παρουσία μελών της κυβέρνησης, εγκαινίασε «πράσινη» επένδυση ύψους 26 εκατ. στο εργοστάσιο Καμαρίου, την οποία αποκαλεί ορόσημο στο πρόγραμμα των δράσεων του για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η επένδυση αφορούσε στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner). Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι. Είναι επίσης απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς μέσω της αναβαθμισμένης γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ο Όμιλος TITAN αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Τι ανέφερε ο Δ. Παπαλεξόπουλος

Ο πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν (παράλληλα και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, μιλώντας χθες στα εγκαίνια της προαναφερόμενης «πράσινης» επένδυσης, σημείωσε πως το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας είναι σε θέση να υποκαταστήσει το 70% των αναγκαίων για τη λειτουργία του καυσίμων με υπολείμματα απορριμμάτων (δύναται να απορροφήσει 200 χιλ. τόνους επεξεργασμένου υπολείμματος ταφής). Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Σήμερα το 50% των εργοστασίων της Τιτάν χρησιμοποιούν ως εργαλείο την ΤΝ για τον έλεγχο του εξοπλισμού τους με λογισμικό που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της. Όπως επισημάνθηκε στο εργοστάσιο Καμαρίου με τη χρήση της ΤΝ έχει αυξηθεί 10% η παραγωγικότητα. Το 2025 όταν η ΤΝ θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου θα εξασφαλίσει επιπλέον ταμειακές ροές της τάξεως των 25 εκατ. ετησίως.

Τα στελέχη της Τιτάν επίσης έχουν αναπτύξει σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκευών. Η τσιμεντοβιομηχανία είναι σε θέση ήδη να προσφέρει το υλικό και τον εκτυπωτή, για κατασκευές οι οποίες χρειάζονται τα μισά υλικά και το ένα τρίτο του χρόνου, έναντι των συμβατικών. Η εφαρμογή είναι στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της ωστόσο η Τιτάν ήδη στην Αμερική έχει διαθέσει το υλικό της, κατά βάση για χαμηλά κτήρια.

Οι προοπτικές

Ο κ. Παπαλεξόπουλος μιλώντας γενικότερα για την αγορά του τσιμέντου σημείωσε ότι «υπήρξε μια δύσκολη 15τία, τώρα πάμε καλά αλλά ακόμα η ζήτηση υπολείπεται αυτής πριν την οικονομική κρίση». Παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία (λιγότερη από ότι θα θέλαμε) που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Αναφερόμενος στις προοπτικές που διαγράφονται από τις προαναφερόμενες επενδύσεις για το μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος σημείωσε ότι το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Στην τελετή των εγκαινίων σύντομο χαιρετισμό έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ. Η μεγάλη δυσκολία είναι να ανταποκριθούμε στην πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα στην κλιματική κρίση καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι» ενώ συμπλήρωσε: «Οι επενδύσεις στην απανθρακοποίηση είναι ριψοκίνδυνες σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς τις επηρεάζει η τιμή του CO₂».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή Vinci – Μυτιληναίου, ανοίγει ο δρόμος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για το 5* ξενοδοχείο στη Ρόδο

«διαΝΕΟσις» - Έργα: Τα θετικά και οι «γκρίζες ζώνες» από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider