Πώς η Lenovo άλλαξε το παιχνίδι επενδύοντας στην Ουγγαρία – Μια μονάδα παραγωγής στην «καρδιά» της Ευρώπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η Lenovo άλλαξε το παιχνίδι επενδύοντας στην Ουγγαρία – Μια μονάδα παραγωγής στην «καρδιά» της Ευρώπης
Η Lenovo, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της σε όλη την περιοχή EMEA,  πήρε την απόφαση να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα παραγωγής της στην Ευρώπη για να έρθει πιο κοντά στους ευρωπαίους πελάτες της προσθέτοντας στην παγκόσμια παραγωγικής της αλυσίδα ένα εργοστάσιο στο Ullo της Ουγγαρίας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Βουδαπέστη.

Η Lenovo, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της σε όλη την περιοχή EMEA, πήρε την απόφαση να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα παραγωγής της στην Ευρώπη για να έρθει πιο κοντά στους ευρωπαίους πελάτες της προσθέτοντας στην παγκόσμια παραγωγικής της αλυσίδα ένα εργοστάσιο στο Ullo της Ουγγαρίας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Βουδαπέστη.

Σήμερα, περίπου 22 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του το εργοστάσιο αποτελεί της βασική πηγή τροφοδότησης της ευρωπαϊκής αγοράς με workstations, servers αλλά και εξοπλισμού προς τα μεγαλύτερα data centers και τους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές (supercomputers) που λειτουργούν στην Ισπανία, τη Βαρκελώνη και τη Γερμανία.

Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για εγκαταστάσεις αυτού του είδους, καθώς οι εργασίες κατασκευής διήρκησαν μόλις 10 μήνες. Καλύπτοντας σχεδόν 50.000 τετραγωνικά μέτρα σε δύο κτίρια και τρεις ορόφους, η μονάδα της Lenovo στην Ουγγαρία είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας παγκοσμίως.

Η γραμμή παραγωγής μπορεί να παράγει περισσότερους από 1.000 servers και 4.000 workstations την ημέρα, ενώ το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με καινοτόμες δυνατότητες αυτοματισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος διαχείρισης που λειτουργεί στον χώρο παραγωγής και στην περιοχή logistics για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ένα «πράσινο» εργοστάσιο

Η Lenovo, με τη νέα επιχειρηματική μονάδα, ήρθε πιο κοντά στους πελάτες της στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο πραγματοποιούνται συνεχώς επισκέψεις στο εργοστάσιο από όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην παρουσίαση που παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, ο Γενικός Διευθυντής της Lenovo για Ελλάδα και Κύπρο, κος Παναγιώτης Μακρυνιώτης, είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε περήφανοι για την εντυπωσιακή νέα μονάδα παραγωγής στο Ullo, την πρώτη που κατασκευάζει η Lenovo σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής Η/Υ στον κόσμο, ένα από τα βασικά μελήματα μας είναι η βελτιστοποίηση της αλυσίδας παραγωγής μας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελάτων μας, όσο και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας. Είμαστε άλλωστε η πρώτη εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας που έλαβε Net Zero validation από το SBTi (Science Based Targets initiative).

Με 77.000 εργαζομένους και δραστηριότητα σε 180 αγορές, 18 εγκαταστάσεις Ε&Α και 35 εργοστάσια παραγωγής ανά την υφήλιο, η Lenovo είναι σταθερά στην Νο1 θέση διεθνώς. Αλλά και στις αγορές Ελλάδας και Κύπρου είμαστε για δεύτερη χρονιά πρώτοι σε Total PC market (consumer & commercial), με μερίδιο αγοράς 25,16%, βάσει των αποτελεσμάτων της IDC, ενώ στην κατηγορία PC για Μεγάλες Επιχειρήσεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, το μερίδιο αγοράς ανήλθε σε 35,8%, σημειώνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό. Παράλληλα, είμαστε πρώτοι και σε consumer notebook units με μερίδιο 25,2%. Τέλος, η Lenovo ήρθε επίσης πρώτη βάσει αποτελεσμάτων GfK, με μερίδιο 26.6%, στην κατηγορία consumer notebooks units για την αγορά της Ελλάδας. Η νέα μονάδα παραγωγής είναι για εμάς ένα ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σε όλη την περιοχή ΕΜΕΑ.»

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετείχε και το insider.gr τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και σημασία που έχει δείξει η Lenovo στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εξάλλου, η Lenovo έχει μειώσει κατά 90% τις εκπομπές άνθρακα στις αποστολές προϊόντων στην Ευρώπη, χάρη στην τοποθεσία της εγκατάστασης στο κέντρο της ηπείρου. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η εταιρεία για net-zero εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2050.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της Βουδαπέστης κατασκευάστηκαν εξ αρχής με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ενώ έκτοτε έχει ενισχυθεί η μόνωση του κτιρίου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστημάτων αισθητήρων φωτισμού και βελτιστοποιήθηκε η χρήση απορριμμάτων.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση εγκατάστασης ηλιακών πάνελ η όποια θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα στα 4 μεγαβάτ, με το σύνολο της εγκατάστασης να παράγει ισοδύναμη ποσότητα ισχύος όσο περίπου 12 βυτιοφόρων καυσίμων φυσικού αερίου, η ενέργεια ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός μικρού χωριού.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η θερμότητα από το σύνολο της εγκατάστασης επαναδρομολογείται για να διατηρείται ζεστός ο χώρος παραγωγής. Το χειμώνα, ο κρύος αέρας από το εξωτερικό της εγκατάστασης χρησιμοποιείται για ψύξη και τώρα σχεδιάζεται επέκταση αυτής της διαδικασίας σε όλο το εργοστάσιο. Αυτή η ανακύκλωση της θερμότητας έχει μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 14%.

Το «αποτύπωμα» του εργοστασίου

Η Lenovo αποφάσισε να ανοίξει την παραγωγική της μονάδα στην Ουγγαρία λόγω της τοποθεσίας της αλλά και τις δυνατότητες που είχε η χώρα σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η επένδυση υποστηρίχθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του Ουγγρικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (HIPA).

Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης, από μηχανικούς έως υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας. Μάλιστα το Υπουργείο Εμπορίου της Ουγγαρίας αναγνώρισε την συνεισφορά της Lenovo στην τοπική κοινωνία βραβεύοντάς την για τη δημιουργία των περισσότερων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Επιπλέον το εργοστάσιο συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία μέσω του Lenovo Foundation για την παροχή εθελοντικής εργασίας και τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού δημοτικού σχολείου στο Ullo το οποίο έχει 800 μαθητές.

Η εγκατάσταση στην Ουγγαρία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας μονάδων κατασκευής της Lenovo, με 35 τοποθεσίες σε οκτώ χώρες συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider