EFA Group: Διεύρυνση μεγεθών, εξαγορές και στο βάθος... ΧΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EFA Group: Διεύρυνση μεγεθών, εξαγορές και στο βάθος... ΧΑ
Τα επόμενα βήματα της Theon International, της πρωτοπόρου στο είδος της εταιρείας, που εφοδιάζει με τα συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης τον αμερικανικό και τον γερμανικό στρατό.

Καινοτομίας και επενδύσεων συνέχεια, εξαγορές για ταχεία ανάπτυξη και άντληση κεφαλαίων μέσα από εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της EFA Group, του ελληνικού ομίλου που προ ημερών εισήγαγε της μετοχές της ναυαρχίδας του, Theon International, στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ενός ομίλου πρωτοπόρου στο είδος του, που ξεκίνησε το 1997 τη δραστηριότητά της στη χώρα μας και πλέον εφοδιάζει με τα συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης τον αμερικανικό και τον γερμανικό στρατό.

Επενδύσεων κι εξαγορών συνέχεια

Η εταιρεία παρουσίασε πολύ ισχυρά αποτελέσματα για το 2023, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, ενώ σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα έφτασαν τα 310 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και η κερδοφορία της. Και το αμέσως προηγούμενο έτος δε, κατέρριψε κάθε πρότερο ρεκόρ παρουσιάζοντας έσοδα 142,9 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) έφτασε το 27,8%.

Ο λόγος για την προαναφερθείσα άνοδο ήταν τα σημαντικά συμβόλαια που κατάφερε να διασφαλίσει το 2023 με στρατούς αναφοράς όπως ο γερμανικός ή το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ. Συμβόλαια που την καθιστούν σταθερό συνεργάτη των μεγαλύτερων ενόπλων δυνάμεων παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ελληνική της ταυτότητα, η εταιρεία είναι ιδιαιτέρως εξωστρεφής πραγματοποιώντας το 95% και πλέον των πωλήσεων της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε 68 χώρες.

Για την συνέχεια δε, οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστούν με την εταιρεία να αναμένει για το 2024 αύξηση πωλήσεων της τάξης του 30%-50%.

Πέρα από την οργανική ανάπτυξη βέβαια, ο όμιλος σχεδιάζει να διευρύνει τα μερίδιά του και μέσα από εξαγορές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Κρ. Χατζημηνάς, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου της ΕΥ για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με δύο γερμανικές εταιρείες, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με στόχο το πλάνο να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η είσοδος στο ΧΑ

Σχέδια καταστρώνει και η EFA Group για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και την επιτυχημένη IPO που πραγματοποίησε η Theon στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζημηνάς, ο οποίος στον διαγωνισμό της EY κέρδισε τον τίτλο του «Διεθνώς Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία», η εισαγωγή στο ΧΑ ήδη μεθοδεύεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση περίπου χρόνο.

«Όπως φέραμε ιδιωτικά κεφάλαια στη Theon θέλουμε να φέρουμε κι άλλα κεφάλαια σε αυτή τη βιομηχανία που είναι η μόνη βαριά υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες του ομίλου με άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων γιατί υπάρχουν φοβερές ευκαιρίες να επαναλάβουμε την επιτυχία της Theon» σημείωσε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου της ΕΥ για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζημηνάς η EFA Group που αποτελείται από πέντε εταιρείες που ασχολούνται με drones, αισθητήρες, logistics στο defence, και αντιπροσωπεύει το 40% του τζίρου ομίλου, εκτιμάται πως θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε περίπου 18-20 μήνες καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο αποκτά «βάθος» και μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια.

Να θυμίσουμε ότι η Theon International κατάφερε να σηκώσει 150 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Τα 100 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα κατευθυνθούν σε εξαγορές που πρόκειται να πραγματοποιήσει η εταιρεία σε Γερμανία και ΗΠΑ. Στόχος είναι δε να εκμεταλλευτεί την δεσπόζουσα θέση της και να βγει και σε άλλους παρεμφερείς τομείς, γεγονός που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εξαγορές.

Να θυμίσουμε ότι η Theon International PLC είναι η μητρική εταιρεία του διεθνούς ομίλου Theon, οποίος ξεκίνησε την δραστηριοποίησή του το 1997 στη χώρα μας και πλέον αποτελεί εναν εκ των κορυφαίων κατασκευαστών συστημάτων Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια. Στον Όμιλο εντάσσονται πολλαπλές θυγατρικές εταιρείες καθώς και γραφεία στην Αθήνα, στο Κέμπεν (Γερμανία), στο Άρλινγκτον (Η.Π.Α.), στο Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ), στο Ντουμπάι (ΗΑΕ), στο Ζουγκ (Ελβετία), στην Κοπεγχάγη (Δανία) στη Σιγκαπούρη. Όσο για τις εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται σε Αθήνα, Βέτσλαρ (Γερμανία) και Πλίμουθ (ΗΠΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EY: Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» o Ευτ. Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Βασιλάκη

Θεοχάρης: Τεράστια νίκη των χωρών η ελάχιστη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων

Ενίσχυση συνεργασίας Raytheon - Intracom Defense για το αντιπυραυλικό σύστημα RAM

gazzetta
gazzetta reader insider insider