Βουλή των Αντιπροσώπων: Ενέκρινε το νομοσχέδιο που οδηγεί σε απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή των Αντιπροσώπων: Ενέκρινε το νομοσχέδιο που οδηγεί σε απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος σήμερα ενέκρινε το νομοσχέδιο που καλεί την ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok να αποεπενδύσει από την υπηρεσία αλλιώς το μέσο πρόκειται να απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του TikTok στην ΗΠΑ έλαβε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς υιοθέτησε με ψήφους 352 υπέρ και 65 κατά ένα νομοσχέδιο που καλεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να διακόψει κάθε δεσμό με τη μητρική εταιρεία του, ByteDance και ευρύτερα με την Κίνα, εντός έξι μηνών.

Oι ηγέτες του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσαν ενθαρρυμένοι από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί σε νόμο», επισημαίνουν σε μια κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Mark Warner και Marco Rubio, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πλατφόρμα, που δεν φαινόταν να απειλείται πριν από κάποιες ημέρες, ακόμα κι αν η έκβαση της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει στη Γερουσία παραμένει αβέβαιη. Ο νόμος για την προστασία των Αμερικανών από εφαρμογές υπό τον έλεγχο ξένων εχθρών όπως ονομάζεται, είχε προηγουμένως παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου από τον Mike Gallagher και τον Raja Krishnamoorthi της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Δύο μέρες αργότερα τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου ψήφισαν ομόφωνα την έγκριση του νομοσχέδιου, το οποίο αναφέρεται στο TikTok ως απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή ελέγχεται από ξένο αντίπαλο.

Τα μέλη της Βουλής που συμμετείχαν στη σύνταξη του, έχουν προηγουμένως δηλώσει ότι «δεν απαγορεύει το TikTok», παρ' όλα αυτά «για να παραμείνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ» το νομοσχέδιο καλεί την αποδέσμευση του από την ByteDance. Η μοίρα του νομοσχεδίου βρίσκεται τώρα στα χέρια των Γερουσιαστών οι οποίοι παρουσιάζονται αρκετά διχασμένοι σχετικά καθώς οι άλλες ομοσπονδιακές και κρατικές προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει για την απαγόρευση του TikTok έχουν σταματήσει.

«Η διαδικασία διεξήχθη σκόπιμα μυστικά, καθώς οι συντάκτες του νομοσχεδίου ήξεραν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το προχωρήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok στον απόηχο των εξελίξεων. «Ελπίζουμε ότι οι γερουσιαστές θα εξετάσουν τα γεγονότα, θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους, και θα συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία καθώς 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και 170 εκατομμύρια αμερικάνοι, χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», κατέληξε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ αντίθετα έχει ταχθεί κατά της απαγόρευσης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες ότι στόχος είναι να τερματιστεί η κινεζική ιδιοκτησία, όχι η απαγόρευση του TikTok. «Θέλουμε το TikTok, ως πλατφόρμα, να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα; Θέλουμε τα δεδομένα από το TikTok – στοιχεία παιδιών, ενηλίκων, να μένουν εδώ στην Αμερική ή να πηγαίνουν στην Κίνα;», είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή εάν τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σου Ζι Τσιου θα επισκεφθεί το Κάπιτολ Χιλ σήμερα, σε μια προγραμματισμένη από πριν επίσκεψη για να μιλήσει με γερουσιαστές, έγινε γνωστό από μια πηγή με γνώση του θέματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Inditex: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πωλήσεις το 2023 - Στα 36 δισ. ευρώ

Η AVIN βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην αθλητική διαδρομή του Στέφανου Ντούσκου

Η Moody's που έρχεται και τα μηνύματα που στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider