Aramco: Συρρίκνωση κερδών το 2023 αλλά φουσκωμένο μέρισμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aramco: Συρρίκνωση κερδών το 2023 αλλά φουσκωμένο μέρισμα
Πτώση 25% στα κέρδη του 2023 εμφάνισε ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco, με τα καθαρά του κέρδη να διαμορφώνονται στα 161,1 δισ. δολάρια οδηγώντας και σε «φουσκωμένο» μέρισμα παρά τις «οικονομικές αντιξοότητες».

Πτώση 25% στα κέρδη του 2023 εμφάνισε ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco, με τα καθαρά του κέρδη να διαμορφώνονται στα 161,1 δισ. δολάρια, αρκετά για να εξασφαλίσουν υψηλά μερίσματα παρά τις «οικονομικές αντιξοότητες».

Η Aramco αύξησε το βασικό μέρισμα δ' τριμήνου κατά 4% στα 20,3 δισ. δολάρια, αλλά και το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση κατά 9%, στα 10,8 δισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αποζημίωση φτάνει τα 31 δισ. δολάρια για την σαουδαραβική κυβέρνηση και τους μετόχους της Aramco.

Παρά τη συρρίκνωση της κερδοφορίας, το μέγεθος εξακολουθεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρείας, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ την κερδοφορία των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της διεθνώς.

«Η πτώση σε ετήσια βάση μπορεί να αποδοθεί στις χαμηλότερες τιμές αργού πετρελαίου και ποσότητας που πουλήθηκε, καθώς και στα μειωμένα περιθώρια διύλυσης και χημικών, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής στη διάρκεια του έτους και τους χαμηλότερους φόρους επί των κερδών».

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ετήσια έσοδα, φτάνοντας τα 440,88 δισ. δολάρια, από 535 δισ. δολάρια το 2023. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν στα 101,2 δισ. δολάρια, από 148,5 δισ. δολάρια.

«Ήταν μια χρονιά που είδε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ παρά τη γεωπολιτική αστάθεια, τις αντιξοότητες της οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. «Αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια», πρόσθεσε ο Nasser.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aramco: Βλέπει τη ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο να αυξάνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider