Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση
Focus στον τομέα της πληροφορικής φαίνεται να κάνει ο όμιλος Ideal, που έχει ανεκτέλεστο 60 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να διεκδικεί νέες συμβάσεις ύψους 40 εκατ. νέων. Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσθηκών, άρα επενδυτικών κινήσεων στον τομέα αυτόν. Δεν δίνει guidance για φέτος, τι ειπώθηκε σε αναλυτές.

Focus στον τομέα της πληροφορικής φαίνεται να κάνει ο όμιλος Ideal Holdings, που έχει ανεκτέλεστο 60 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να διεκδικεί νέες συμβάσεις ύψους 40 εκατ. νέων. Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσθηκών, άρα επενδυτικών κινήσεων στον τομέα αυτόν. Άλλωστε «όπλο» της Ideal αποτελεί η ισχυρή ρευστότητά της και μια δύναμη πυρός που ξεπερνά αθροιστικά τα 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη εφόσον προσφέρεται μέρος του αντιτίμου μιας εξαγοράς και σε μετοχές, πρακτική που ήδη έχει ακολουθηθεί από τον όμιλος σε άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, δείχνει ακόμα συγκρατημένη ως προς το να παρουσιάσει guidance για φέτος, θεωρώντας ίσως ότι είναι νωρίς ακόμα για νέες εξελίξεις το 2024, όπως προκύπτει και από όσα αναφέρθηκαν σε χτεσινή σχετική ενημέρωση αναλυτών.

Η εισηγμένη χτες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023, πετυχαίνοντας άνοδο και στους 3 βασικούς κλάδους δράσης, καταφέρνοντας ουσιαστικά να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας επιβεβαιώνοντας έτσι τις επιλογές της διοίκησης το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις προβλέψεις της. Γενικότερα ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά +120% στα 384,3 εκατ., αύξηση των Κερδών προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά +101% στα 53,9 εκατ., αύξηση των Κερδών προ Φόρων κατά +76% στα 38 εκατ., άνοδο των Κερδών μετά από Φόρους κατά +73% στα 26,7 εκατ.. Κατά συνέπεια, η εισηγμένη πέτυχε σημαντική ενίσχυση το 2023 όπου ολοκλήρωσε τον 1ο κύκλο του μετασχηματισμού της σε εταιρία συμμετοχών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπονται νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις.

Το guidance

Στην ενημέρωση αναλυτών αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2024 σημείωσε ότι προσδοκά ότι το χαρτοφυλάκιό θα διαγράψει ανοδική πορεία. Όπως ειπώθηκε, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κλάδο πληροφορικής όπου όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη θα υπάρξουν εξαγορές με εστίαση σε προϊόντα που η εταιρεία δεν έχει παρουσία τώρα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας σε κάθε γραμμή. Στόχος της εισηγμένης είναι να διευρύνει το αποτύπωμά της στην πληροφορική με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια, έναν τομέα με πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Κατόπιν της επιτυχούς εκδόσεως από την Εταιρεία, στις 15.12.2023, Κοινού Ομολογιακού Δανείου πενταετούς διάρκειας και ποσού 100 εκατ., μέσω Δημόσιας Προσφοράς η οποία καλύφθηκε κατά 1,89 φορές, με τελική απόδοση των ομολογιών και ετήσιο επιτόκιο 5,5%, ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης σε 73,3 εκατ. και ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός / EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,4x. Λαμβάνοντας υπόψιν απαιτήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ύψους €16 εκατ. ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 57,3 εκατ. και ο αντίστοιχος δείκτης στο 1,1x.

«Κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες του χαρτοφυλακίου μας παρουσίασαν αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με το 2022. Τα τελικά μεγέθη του 2023 παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022 και επηρεάστηκαν θετικά από την οργανική ανάπτυξη των υφιστάμενων επενδύσεων και από την εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα. Η στρατηγική της διαφοροποίησης του επενδυτικού και επιχειρηματικού ρίσκου αποδίδει καρπούς και δημιουργεί υπεραξία στους μετόχους μας. Το 2023 ολοκληρώσαμε τον 1ο κύκλο του μετασχηματισμού της IDEAL σε εταιρία συμμετοχών και θέσαμε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο στόχος για τα επόμενα χρόνια παραμένει η αύξηση των μεγεθών μας μέσα από προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις. Το 2024 θα είναι έτος προκλήσεων αλλά προσδοκούμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας θα διαγράψει ανοδική πορεία» δήλωσε ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IDEAL Holdings.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Πού έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ 

gazzetta
gazzetta reader insider insider