Και τρίτος «παίκτης» από τη Μέση Ανατολή «γλυκοκοιτάζει» το αεροδρόμιο του Χίθροου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και τρίτος «παίκτης» από τη Μέση Ανατολή «γλυκοκοιτάζει» το αεροδρόμιο του Χίθροου
Η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο στο αεροδρόμιο του Χίθροου, και να γίνει και αυτή μεγαλομέτοχος του λονδρέζικου κόμβου, μαζί με το Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ.

Η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο στο βρετανικό αεροδρόμιο Χίθροου, και να γίνει και αυτή μεγαλομέτοχος του λονδρέζικου κόμβου, μαζί με το Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ.

Η εταιρεία διαχείρισης κρατικού πλούτου των ΗΑΕ άρχισε να «ζυγίζει» την επένδυση από όταν προσεγγίστηκε από την εταιρεία εξαγορών Ardian, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, διευκρινίζουν οι πηγές. Η Mubadala δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για την επένδυση και θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε εξαγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial συμφώνησε τον Νοέμβριο να πουλήσει το μερίδιο της, ύψους 25%, στο σαουδαραβικό fund και την Ardian για 2,37 δισ. στερλίνες (2,98 δισ. δολάρια). Ωστόσο, μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν επιπλέον 35% του κεφαλαίου του Χίθρου εντάχθηκαν στην πώληση μετοχών μέσω των λεγόμενων δικαιωμάτων tag-along, που σημαίνει ότι οι θέσεις τους πρέπει επίσης να πουληθούν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τα τελευταία χρόνια, τα επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής συρρέουν σε assets υποδομών σε όλο τον κόσμο ως μέρος των προσπαθειών τους να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους που εξαρτώνται από το πετρέλαιο.

Εάν η Mubadala αποκτήσει μερίδιο στο Χίθροου, θα γίνει ο τρίτος μέτοχος του αεροδρομίου από τον Περισικό Κόλπο που υποστηρίζεται από το κράτος μαζί με το PIF και την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ που κατέχει το 20%. Η απόφαση της Ferrovial να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στο PIF είχε εγείρει ανησυχίες σχετικά με την κατοχή βασικού asset του Ην. Βασιλείου από τη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία είχε στο παρελθόν επιτρέψει την πώληση υποδομών και βασικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές της Μέσης Ανατολής, με την DP World από το Ντουμπάι να διαχειρίζεται λιμάνια και τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων στο London Gateway και στο Southampton. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρενέβη στην προτεινόμενη εξαγορά της εφημερίδας Telegraph από ένα όχημα που υποστηρίζεται από τον Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Να σημειωθεί ότι η Mubadala τελεί υπό την εποπτεία του Σεΐχη Μανσούρ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Από την Αλάσκα στο Αιγαίο: Το επικίνδυνο προηγούμενο της ουκρανικής «διευθέτησης»

Ποιες εξαγγελίες μπαίνουν στο «καλάθι» της ΔΕΘ για τη στέγαση, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές

IX: Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα για 350.000 οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider