Stellantis: Μείωση κερδών 10% στο β' εξάμηνο του 2023 - Ταραχώδης χρονιά το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stellantis: Μείωση κερδών 10% στο β' εξάμηνο του 2023 - Ταραχώδης χρονιά το 2024
Stellantis
Η Stellantis  προειδοποίησε την Πέμπτη για μια ταραχώδη χρονιά μπροστά της, αφού τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Βασική αιτία  οι απεργίες εργαζομένων στα εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική, την ατμομηχανή των κερδών της.

Η Stellantis προειδοποίησε την Πέμπτη πως το 2024 θα είναι μια ταραχώδης χρονιά , αφού τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Βασική αιτία οι απεργίες εργαζομένων στα εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική, την ατμομηχανή των κερδών της.

Οι απεργίες έληξαν μετά τη συμφωνία να καταβληθούν αυξήσεις ρεκόρ στους μισθούς των εργαζομένων στις «τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ». Οι αυξήσεις αυτές επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τη Stellantis, καθώς εκτός του αυξημένου μισθολογικού κόστους θα έπρεπε να διαχειριστεί τη δειλή παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, τον αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό και τις συνεχείς πιέσεις του κόστους - αποτέλεσμα των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο βάσει εσόδων μειώθηκαν στα 10,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι εισηγμένες στο Μιλάνο μετοχές της Stellantis σημείωσαν άνοδο έως και 2,8% στις πρώτες συναλλαγές και έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 23,22 ευρώ.

Το περιθώριο προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών υποχώρησε στο 11,2% στο δεύτερο εξάμηνο, από 12,3% την ίδια περίοδο του 2022.

Στη Βόρεια Αμερική τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16% σε 5,271 δισεκατομμύρια ευρώ, με το περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 160 μονάδες βάσης στο 13%. Για το τρέχον έτος, ακόμη και με το υψηλότερο κόστος εργασίας στη Βόρεια Αμερική, η Stellantis παρέμεινε στην πρόβλεψή της για διψήφια περιθώρια στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη και θετικές βιομηχανικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Έχει δώσει τις ίδιες προοπτικές για τα δύο προηγούμενα έτη.

«Αυτή είναι η ελάχιστη δέσμευσή μας κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλοί αντίθετοι και αντίθετοι άνεμοι σε αυτόν τον αριθμό, αλλά παραμένουμε πολύ προσηλωμένοι σε αυτές τις προοπτικές», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Natalie Knight στους δημοσιογράφους.

Πίεση κόστους παραγωγής

Η Stellantis δήλωσε ότι οι περσινές απεργίες κόστισαν στον όμιλο σχεδόν 750 εκατομμύρια ευρώ από πλευράς κερδοφορίας και περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από πλευράς εσόδων. Την Πέμπτη η Knight δήλωσε ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των απεργιών για τη Stellantis, όσον αφορά το υψηλότερο κόστος ανά παραγόμενο αυτοκίνητο, θα είναι παρόμοιος με αυτόν που καταγράφουν οι ανταγωνιστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη «επιπτώσεις» στο πεδίο της μάχης

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες από πυροβολισμούς στην παρέλαση νίκης για το Super Bowl

Νέος γύρος απολύσεων στην Morgan Stanley - Θα επηρεαστούν εκατοντάδες εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider