Bloomberg: Έχει πλέον θέση η Tesla στις «Υπέροχες Επτά»;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Έχει πλέον θέση η Tesla στις «Υπέροχες Επτά»;
Οι απώλειες της μετοχής απ' την αρχή του έτους και οι χαμηλές προσδοκίες για τα ηλεκτρικά οχήματα, αρχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα στους επενδυτές για την εταιρεία του Έλον Μασκ.

Εάν κάποιος δημιουργούσε μια λίστα με τις πιο σημαντικές μετοχές στην αγορά αυτή την εποχή, η Tesla θα έπρεπε να είναι σε αυτήν. Ή όχι;

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το ζήτημα είναι μέρος μιας αυξανόμενης συζήτησης στη Wall Street, όπου οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ καταγράφουν απώλειες, την ώρα που η υπόλοιπη αγορά κάνει ράλι – με την εταιρεία να προειδοποιεί ότι τα πράγματα για κάποιο διάστημα μπορεί να μην βελτιωθούν. Η Tesla, μέλος των αποκαλούμενων «Υπέροχων Επτά» μετοχών τεχνολογίας που οδήγησαν τον δείκτη S&P 500 σε νέα ύψη, έχει κάνει πλέον τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν πλέον η μετοχή της ανήκει σε αυτή την ομάδα ισχυρών εταιρειών.

Αφού διπλασίασε πέρυσι την τιμή της μετοχής της, η Tesla έχασε 22% από την έναρξη του 2024. Αν συγκρίνουμε αυτές τις απώλειες με την αύξηση 46% της μετοχής της Nvidia ή την άνοδο 32% της Meta Platforms από την αρχή του έτους, είναι εύκολο να καταλάβουμε τον σκεπτικισμό που έχει αρχίσει να επικρατεί. Πράγματι, η Tesla έχει μακράν τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη των «Υπέροχων Επτά» φέτος.

Το πρόβλημα για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι οι άλλες έξι από αυτές τις επτά εταιρείες, επωφελούνται από τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την εξελισσόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η ομάδα εταιρειών σημείωσε μεσοσταθμιστικά ρεκόρ 29,5% στον S&P 500 την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και με την πτώση της Tesla, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Όμως, παρά τις προσπάθειες του Μασκ να τοποθετήσει την εταιρεία του ως επένδυση τεχνητής νοημοσύνης, η πραγματικότητα είναι ότι η Tesla αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

«Αν και ο Έλον Μασκ πιθανότατα θα διαφωνούσε, οι επενδυτές δεν βλέπουν την Tesla μέσα στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τις περισσότερες από τις άλλες μετοχές των Υπέροχων Επτά», δήλωσε ο Matthew Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co. «Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό για την Tesla και τα άλλες εταιρείες των Υπέροχων Επτά - η τάση ζήτησης για τα προϊόντα της Tesla εξασθενεί, ενώ είναι εκρηκτική για εκείνες τις εταιρείες που συνδέονται περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη».

Στο επίκεντρο αυτού του διαχωρισμού της Tesla απ' τις άλλες έξι εταιρείες, βρίσκεται η εξασθένιση των προοπτικών για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024, ίσως και μετά, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Tesla να αναπτύσσεται με τους γρήγορους ρυθμούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι επενδυτές.

Ενδεικτικό της τάσης που έχει αρχίσει να επικρατεί στην αγορά, είναι ότι μόλις περίπου το ένα τρίτο των αναλυτών που καλύπτουν την Tesla συνιστούν την αγορά της μετοχής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 85% για το υπόλοιπο των Υπέροχων Επτά. Επιπλέον, οι αναλυτές μείωσαν τη μέση εκτίμηση των κερδών τους για το 2024 για την Tesla σχεδόν στο μισό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες για κέρδη για τις υπόλοιπες έξι εταιρείες αυξήθηκαν ή παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider