Saudi Aramco: Τέλος στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saudi Aramco: Τέλος στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η ανακοίνωση της Τρίτης δεν αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή ή τις εξαγωγές.

Εντολή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έλαβε η Aramco, έτσι ώστε να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αντί να την αυξήσει στα 13 εκατομμύρια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

«Η εταιρεία θα ενημερώσει το guidance της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της για ολόκληρο το έτος 2023 τον Μάρτιο», σημειώνεται.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο και η Aramco είναι το «στολίδι» της οικονομίας του βασιλείου του Κόλπου.

Τα κέρδη της Aramco αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως Vision 2030, το οποίο στοχεύει να θέσει τις βάσεις για ένα ενδεχόμενο μέλλον μετά το πετρέλαιο.

Το Ριάντ ανακοίνωσε την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας τον Οκτώβριο του 2021, τον ίδιο μήνα που δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060, προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η Aramco έχει δεσμευτεί να επιτύχει «λειτουργικές καθαρές μηδενικές» εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Αυτό ισχύει για τις εκπομπές που παράγονται απευθείας από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Aramco, αλλά όχι για το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται όταν οι πελάτες καίνε πετρέλαιο στα αυτοκίνητά τους, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τους φούρνους τους.

Ενόψει των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι, η Σαουδική Αραβία ήταν από τις πιο ισχυρές φωνές που ζητούσαν περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια σε περιοχές όπως η Αφρική.

Η ανακοίνωση της Τρίτης δεν αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή ή τις εξαγωγές.

Μετά από μια σειρά περικοπών της προσφοράς πετρελαίου που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2022, η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πολύ κάτω από την ικανότητά της στα 12 εκατομμύρια ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έσπασε» το ανοδικό σερί για το πετρέλαιο - «Βουτιά» 8% για το φυσικό αέριο

Μασκ: Η Neuralink τοποθέτησε το πρώτο τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο ασθενή

BlackRock: Αναβαθμίζει σε overweight τις αμερικανικές μετοχές - Το τεχνολογικό ράλι θα συνεχιστεί για 6-12 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider