Ρεύμα: Επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής στη «Φυσικό Αέριο» – Ζητά την απόσυρση του 8μηνου σταθερού τιμολογίου 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής στη «Φυσικό Αέριο» – Ζητά την απόσυρση του 8μηνου σταθερού τιμολογίου 
Η εταιρεία πρόκειται να στείλει την επόμενη εβδομάδα επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή, με τα αντεπιχειρήματά της. Πηγές της «Φυσικό Αέριο» σημειώνουν ότι προξενεί προβληματισμό το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν θέλει ένα προϊόν που λειτουργεί προς το συμφέρον του καταναλωτή. 

Επιστολή στη «Φυσικό Αέριο», για την άμεση απόσυρση από την αγορά του 8μηνου σταθερού τιμολογίου της, απέστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr. Η απόφαση για απόσυρση λήφθηκε από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, η οποία έκρινε ότι το προϊόν της «Φυσικό Αέριο», «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», παραβιάζει τόσο τον Κώδικα Προμήθειας, όσο και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση τις τέσσερις χρωματικές σημάνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση στο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» είναι 12,3 λεπτά του ευρώ ανά κιολοβατώρα, σταθερή για 8 μήνες – που είναι και η διάρκεια του συμβολαίου. Η τιμή είναι ενιαία όλο το 24ωρο, ενώ το μηνιαίο πάγιο ανέρχεται σε 9 ευρώ.

Πηγές της «Φυσικό Αέριο», με τις οποίες συνομίλησε το Insider.gr, επισημαίνουν πως η πρώτη αντίδραση της εταιρείας θα είναι να στείλει την επόμενη εβδομάδα γραπτή απάντηση στην επιστολή της ΡΑΑΕΥ, όπου θα αναπτύσσει τα αντεπιχειρήματά της. «Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι επιδιώκεται να αποσυρθεί ένα προϊόν, το οποίο είναι συμφέρον για τον καταναλωτή», προσθέτουν.

Η θέση της ΡΑΑΕΥ

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η Ρυθμιστική Αρχή υποστηρίζει πως η διάρκεια του συγκεκριμένου τιμολογίου αντίκειται στον Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος προβλέπει πως οι συμβάσεις προμήθειας θα πρέπει να έχουν διάρκεια 12 μήνες κατά κανόνα. Ως συνέπεια, δεν υπάρχει συγκρισιμότητα ανάμεσα στο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» και στα υπόλοιπα σταθερά (μπλε) τιμολόγια που υπόκεινται σε 12μηνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Αρχή, αν και ο Κώδικας όντως προβλέπει την υπογραφή συμβολαίων μικρότερης διάρκειας -ξεκινώντας από το 6μηνο- η πρόβλεψη αυτή αφορά ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την ηλεκτροδότηση μίας οικοδομής που βρίσκεται υπό ανέγερση ή για τη βραχυχρόνια ηλεκτροδότηση της κατοικίας ενός φοιτητή, για το 9μηνο ενός ακαδημαϊκού έτους. Επίσης, θα πρέπει ο ίδιος ο καταναλωτής να απευθυνθεί στην εταιρεία ζητώντας ένα συμβόλαιο μικρότερης διάρκειας, και όχι να δημιουργήσει ένας προμηθευτής κάποιο συμβόλαιο μικρότερης διάρκειας, το οποίο θα προωθήσει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Θέση της ΡΑΑΕΥ είναι επίσης ότι το προϊόν παραβιάζει την ταξινόμηση των τιμολογίων στα τέσσερα «χρώματα», προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή. Έτσι, από τη μία πλευρά έχει καταχωριστεί στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα, ενώ χαρακτηρίζεται σταθερό και στην ονομασία του φέρει τον όρο «Fixed».

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι κίτρινο περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, που δεν επιτρέπεται στα κίτρινα τιμολόγια. Η Αρχή εκτιμά ότι, αν δεν λάβει μέτρα, τότε κι άλλοι προμηθευτές θα αρχίσουν να ερμηνεύουν διασταλτικά τις 4 κατηγορίες, ουσιαστικά καταργώντας την ταξινόμηση που δημιουργήθηκε, με σκοπό τη διαφάνεια προς τους καταναλωτές. «Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποια άλλη εταιρεία να λανσάρει ένα "σταθερό" προϊόν 3μηνης διάρκειας ή να χαρακτηρίσει "σταθερό" το πράσινο τιμολόγιό της, επειδή η χρέωσή του δεν μεταβάλλεται μέσα στον μήνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της ΡΑΑΕΥ.

Τι απαντά η «Φυσικό Αέριο»

Πηγές της «Φυσικό Αέριο» έχουν αναφέρει στο Insider.gr ότι ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει ότι μια σύμβαση μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών, με προϋπόθεση τη συναίνεση του καταναλωτή. Κάτι που ισχύει για τους πελάτες οι οποίοι εντάσσονται στο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», καθώς νωρίτερα ενημερώνονται, συναινούν και υπογράφουν την σύμβαση για το προϊόν με τη σταθερή 8μηνη χρέωση.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η εταιρεία είναι απολύτως ξεκάθαρη σε όλες τις προωθητικές της ενέργειες, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ταξινόμησή του στα κίτρινα προϊόντα έγινε ακριβώς για να μην υπάρχει σύγχυση με τα υπόλοιπα σταθερά συμβόλαια, τα οποία είναι όντως 12μηνης διάρκειας, και επομένως έχουν μπλε χρωματική σήμανση. Επίσης, η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης είναι μικρότερη από τα μπλε προϊόντα, καθώς ξεκινά από τα 60 ευρώ και μειώνεται όσο αργότερα ένας πελάτης εγκαταλείψει το προϊόν.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τους κύκλους της «Φυσικό Αέριο», το σημαντικό δεν είναι αν δόθηκε ή όχι η ενδεικνυόμενη σήμανση στο προϊόν, αλλά αν όντως αυτό προσφέρει μία εναλλακτική οικονομική λύση στους καταναλωτές. Κάτι που ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η χρέωση είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η προσφορά σταθερών συμβολαίων. Πρόθεση του υπουργείου είναι να αποσαφηνισθεί πλήρως το «τοπίο», ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν 6μηνα ή 8μηνα προϊόντα σταθερής χρέωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΔΕΗ διαψεύδει τη σύναψη συμφωνίας αγοράς εξοπλισμού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Με επιτόκιο 4,25% το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ της Autohellas

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαψεύδει αναφορές περί συμφωνίας πώλησης της ΗΡΩΝ Ι

gazzetta
gazzetta reader insider insider