ΡΑΑΕΥ: Στα πράσινα τιμολόγια πάνω από το 75% της λιανικής – Στην Ολομέλεια το σταθερό προϊόν της «Φυσικό Αέριο»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΑΕΥ: Στα πράσινα τιμολόγια πάνω από το 75% της λιανικής – Στην Ολομέλεια το σταθερό προϊόν της «Φυσικό Αέριο»
Προσοχή στις εκπτώσεις συνέπειας, καθώς η μη τήρησή τους μπορεί να προκαλεί επιβάρυνση πάνω από 20%, σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Παραβίαση του Κώδικα Προμήθειας «βλέπει» η Αρχή στο 8μηνο σταθερό συμβόλαιο της «Φυσικό Αέριο».

Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος μετέπεσε τον Ιανουάριο πάνω από το 75% των καταναλωτών, όπως εκτίμησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σύμφωνα με τον κ. Φούρλαρη, το συγκεκριμένο τιμολόγιο είναι ένα πολύ καλό προϊόν, το οποίο είναι επίσης ισορροπημένο ανάμεσα στον κίνδυνο καταναλωτή και το κόστος προμήθειας.

Ο ίδιος πάντως επέστησε την προσοχή των καταναλωτών για την περίπτωση των πράσινων τιμολογίων τα οποία προσφέρονται με εκπτώσεις συνέπειας, αφού ένα τιμολόγιο με discount μπορεί να είναι από τα φθηνότερα της αγοράς, ενώ χωρίς την έκπτωση να συγκαταλέγεται στα ακριβότερα.

Έτσι, ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει απόλυτη εικόνα για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες προσφέρει κάθε εταιρεία τα discount (εμπρόθεσμη εξόφληση, πάγια τραπεζική εντολή). Κι αυτό γιατί η μη τήρηση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να προκαλεί επιβάρυνση που να ξεπερνά το 20% ή ακόμη και το 30%.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τον κ. Φούρλαρη, ένα όφελος των πράσινων τιμολογίων ήταν ότι ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό, γεγονός το οποίο οδήγησε κυρίως στο λανσάρισμα ανταγωνιστικών σταθερών (μπλε) τιμολογίων. Σημείωσε πως ένας προμηθευτής μπορεί να διαθέσει στην αγορά παραπάνω από ένα μπλε προϊόντα. Έτσι, για παράδειγμα, αν οι χονδρεμπορικές τιμές μειωθούν περαιτέρω την άνοιξη, λόγω πτώσης του κόστους αερίου, μία εταιρεία μπορεί να κυκλοφορήσει ένα νέο σταθερό προϊόν, με χαμηλότερη χρέωση.

Αναφερόμενος στον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών, που έχει αναπτύξει η ΡΑΑΕΥ για την ανάρτηση των χρεώσεων όλων των διαθέσιμων τιμολογίων, σημείωσε πως το εργαλείο ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες, με σημαντική μερίδα καταναλωτών να το χρησιμοποιεί για να συγκρίνει τα προϊόντα των εταιρειών. Σύντομα η Ρυθμιστική Αρχή θα δημοσιεύσει σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Αποφάσεις για το σταθερό της «Φυσικό Αέριο»

Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της σημερινής Ολομέλειας του Κλάδου Ενέργειας βρίσκεται το νέο σταθερό προϊόν, 8μηνης διάρκειας, της «Φυσικό Αέριο», με την Αρχή να έχει σοβαρές ενστάσεις για τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος. Ο λόγος για το «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», το οποίο έχει σταθερή χρέωση 12,3 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τη διάρκεια του συμβολαίου, Η τιμή είναι ενιαία όλο το 24ωρο, ενώ το μηνιαίο πάγιο ανέρχεται σε 9 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Αρχής, η διάρκειά του αντίκειται του Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος προβλέπει πως οι συμβάσεις προμήθειας θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ διάρκεια 12 μήνες. Ως συνέπεια, δεν υπάρχει συγκρισιμότητα με τα υπόλοιπα σταθερά (μπλε) τιμολόγια.

Η ΡΑΑΕΥ υποστηρίζει επίσης ότι το προϊόν παραβιάζει την ταξινόμηση των τιμολογίων στα τέσσερα «χρώματα», προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή. Έτσι, από τη μία πλευρά έχει καταχωριστεί στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα, ενώ χαρακτηρίζεται σταθερό και στην ονομασία του φέρει τον όρο «Fixed».

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι κίτρινο περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, που δεν επιτρέπεται στα κίτρινα τιμολόγια. Η Αρχή εκτιμά ότι, αν δεν λάβει μέτρα, τότε κι άλλοι προμηθευτές θα αρχίσουν να ερμηνεύουν διασταλτικά τις 4 κατηγορίες, ουσιαστικά καταργώντας την ταξινόμηση που δημιουργήθηκε, με σκοπό τη διαφάνεια προς τους καταναλωτές. «Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποια άλλη εταιρεία να λανσάρει ένα "σταθερό" προϊόν 3μηνης διάρκειας ή να χαρακτηρίσει "σταθερό" το πράσινο τιμολόγιό της, επειδή η χρέωσή του δεν μεταβάλλεται μέσα στον μήνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της ΡΑΑΕΥ.

Η θέση της εταιρείας

Πηγές της «Φυσικό Αέριο» επισημαίνουν καταρχάς ότι ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει ότι μια σύμβαση μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών, με συναίνεση του καταναλωτή. Κάτι που ισχύει για τους πελάτες οι οποίοι εντάσσονται στο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», καθώς νωρίτερα ενημερώνονται, συναινούν και υπογράφουν την σύμβαση για το προϊόν με τη σταθερή 8μηνη χρέωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, μια σύμβαση, ανεξαρτήτως διαρκείας, πρέπει να έχει σταθερούς όρους για τουλάχιστον 6 μήνες. Επομένως, το 8μηνο προϊόν δεν παραβιάζει ούτε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Κώδικα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η εταιρεία είναι απολύτως ξεκάθαρη σε όλες τις προωθητικές της ενέργειες, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ταξινόμησή του στα κίτρινα προϊόντα έγινε ακριβώς για να μην υπάρχει σύγχυση με τα υπόλοιπα σταθερά συμβόλαια, τα οποία είναι όντως 12μηνης διάρκειας, και επομένως έχουν μπλε χρωματική σήμανση. Επίσης, η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης είναι μικρότερη από τα μπλε προϊόντα, καθώς ξεκινά από τα 60 ευρώ και μειώνεται όσο αργότερα ένας πελάτης εγκαταλείψει το προϊόν.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τους κύκλους της «Φυσικό Αέριο», το σημαντικό δεν είναι αν δόθηκε ή όχι η ενδεικνυόμενη σήμανση στο προϊόν, αλλά αν όντως αυτό προσφέρει μία εναλλακτική συμφέρουσα λύση στους καταναλωτές. Κάτι που ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η χρέωση είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Όσον αφορά την έκβαση της σημερινής Ολομέλειας για το θέμα, η πιο μετριοπαθής εκτίμηση είναι πως η ΡΑΑΕΥ θα αποφασίσει να καλέσει άμεσα τη «Φυσικό Αέριο» για εξηγήσεις. Αν πάντως λάβει κανείς υπόψη του τι είχε αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ σε παλαιότερες περιπτώσεις τιμολογίων που έκρινε πως παραβιάζουν τον Κώδικα Προμήθειας, δεν είναι απίθανο η ετυμηγορία της Ομομέλειας να είναι να ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει το τιμολόγιο, εκκινώντας παράλληλα τη διαδικασία για επιβολή προστίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρήτη - Αττική: Ολοκλήρωση της διασύνδεσης 5 χρόνια μετά τη συμβασιοποίηση

Πτώση 7% στην αγορά καυσίμων το 2023 - Οι τιμές στην ελληνική αγορά και τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων

Κλείνει το deal για την Κρήτη – Οι μάχες στο ταμπλό – H Avramar θέλει χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider