ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι «δείχνει» το πετυχημένο private placement των 79 εκατ. ευρώ - Το προφίλ των επενδυτών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι «δείχνει» το πετυχημένο private placement των 79 εκατ. ευρώ - Το προφίλ των επενδυτών
6 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποκτήθηκαν με μέση τιμή κτήσης 13,20 ευρώ ήτοι discount 5,70%. Συναλλαγή 79,2 εκατ. Ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές. 

Η πλήρης εμπιστοσύνη, όπως και άλλωστε αναμένονταν, της επενδυτικής κοινότητας προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαιώθηκε χτες με το πετυχημένο private placement που διοργάνωσε η εισηγμένη, δίνοντας τελικά 6 εκατ. κοινές μετοχές της, με ιδιωτική τοποθέτηση, σε επιλεγμένους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή των 13,2 ευρώ. Χτες, ο τίτλος της εισηγμένης «έκλεισε» στο ΧΑ στα 14 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άντλησε κεφάλαια ύψους σχεδόν 79 εκατ. ευρώ τα οποία, μεταξύ άλλων, θα συνδράμουν και στην προώθηση του επενδυτικού της πλάνου πολλών δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, πάνω από τον πήχη των 5 εκατομμυρίων μετοχών κινήθηκε τελικά το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για το placement που διενήργησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς 6 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποκτήθηκαν με μέση τιμή κτήσης 13,2 ευρώ ήτοι discount 5,7%.

Στο placement συμμετείχε ένα επίλεκτο pool 10 μεγάλων επενδυτών από Ευρώπη και ΗΠΑ, αυξάνοντας το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 30%, διαμορφώνοντάς το σε επίπεδα άνω του 25% πλέον. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετείχαν και υπάρχοντες ξένοι θεσμικοί μέτοχοι, που είχαν δηλαδή αποκτήσει μετοχές της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή κτήσης, και που αγοράζοντας τώρα σε υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνουν την πίστη στις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μεγαλύτερη αξία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Διοίκηση. Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως Διεθνής Συντονιστής της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η τιμή του placement

Η τιμή στην οποία έγινε το placement στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Το placement έγινε στα 13,20, δηλαδή σε τιμή υψηλότερη της μέσης τιμής των τελευταίων 12 μηνών, που ήταν 12,90. Επίσης, η τιμή των 13,20 είναι επί της ουσίας η μέση τιμή στην οποία βρισκόταν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο κατά το τελευταίο εξάμηνο (περίπου 13,30), όσο και κατά το τελευταίο τρίμηνο (περίπου 13,40 ευρβ). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 10 ημέρες πριν το placement, στις 8 Ιανουαρίου η μετοχή είχε κλείσει στα 12,88 ευρώ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμής από τα τρέχοντα. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος κτήσης του συνόλου των ιδίων μετοχών της εταιρείας είναι 7,30 ευρώ ανά μετοχή.

Γιατί έγινε η κίνηση

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο ιδιαιτέρως αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής θέσης του και των εξαιρετικά ευοίωνων προοπτικών του σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του. Με την διάθεση μετοχών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πετυχαίνει σημαντική βελτίωση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, περαιτέρω διεύρυνση κι ενίσχυση της ήδη ισχυρής μετοχικής βάσης της εταιρείας με τη συμμετοχή περισσότερων διεθνών θεσμικών επενδυτών, θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών της εταιρείας και βέβαια, εξασφάλιση επιπρόσθετων κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου και θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην εισηγμένη και τους μετόχους του.

Η διαδικασία – Χωρίς dilution

Επί της… διαδικασίας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε μετοχές του ισχυρού άνδρα του ομίλου, Γ. Περιστέρη (δάνεισε τις μετοχές για να επισπευσθεί η διαδικασία και στη συνέχεια θα τις λάβει πίσω) στους επενδυτές της ιδιωτικής τοποθέτησης. Ο ίδιος, θα αποκτήσει ίσο αριθμό νέων μετοχών, στην τιμή που αυτές θα διατεθούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Ειδικότερα, θα λάβει χώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση ισάριθμων νέων μετοχών στην τιμή διάθεσης, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, την έγκριση της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα συγκληθεί άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης. Σημειώνεται παράλληλα ότι στην ίδια Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί και την ακύρωση ισάριθμου με τις Μετοχές αριθμού ιδίων μετοχών, ενώ οι λοιπές ίδιες μετοχές αναμένεται να αξιοποιηθούν σε προγράμματα παροχής κινήτρων προς το προσωπικό της εταιρείας, κοκ. Επομένως, εφόσον η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τα ανωτέρω, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας δεν θα υποστούν αραίωση (dilution) από την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός που επελέγη για τη διάθεση των μετοχών διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι δεν θα υποστούν αραίωση (dilution). Σημειώνεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμής από τα τρέχοντα. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος κτήσης του συνόλου των ιδίων μετοχών της εταιρείας είναι 7,30 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε άλλη πώληση, προσφορά ή διάθεση μετοχών για διάστημα 90 ημερών από την ως άνω ιδιωτική τοποθέτηση των μετοχών.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χτες ενημέρωσε επίσης το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στις 18 Ιανουαρίου 2024 αποφάσισε την οριστική παύση αγορών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εγκριθεί με την από 20.10.2022 απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Με το εν λόγω πρόγραμμα αποκτήθηκαν συνολικά 2.799.168 ίδιες μετοχές έναντι συνολικού τιμήματος 33.438.054,63 ευρώ (μέση τιμή απόκτησης 11,9457 ευρώ/μετοχή). Tο σύνολο των ιδίων μετοχών που κατείχε η εταιρεία άμεσα και έμμεσα ανέρχονταν σε 10.295.406 μετοχές (ήτοι ποσοστό 9,95% επί του συνόλου των μετοχών) με μέσο κόστος απόκτησης 7,2929 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή σελίδας για την Alpha Αστικά Ακίνητα - Οι διεθνείς οίκοι και οι «χρησμοί» - Πληρωμές στους κατασκευαστές

Υποδομές: Ποιο είναι το σχέδιο για τα μεγάλα έργα – Οι προτεραιότητες και το «αγκάθι» της χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider