ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Ανεβάζει στροφές η επέκταση δικτύου – Έξι νέα καταστήματα σε έναν μήνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Ανεβάζει στροφές η επέκταση δικτύου – Έξι νέα καταστήματα σε έναν μήνα
Πιστή στην αναπτυξιακή της στρατηγική η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, συνεχίζει να επενδύει στη δημιουργία νέων καταστημάτων. Σε ποιες περιοχές άνοιξε έξι νέα καταστήματα τον Δεκέμβριο του 2023. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της... γειτονιάς διεκδικεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας να επενδύει δυναμικά στην επέκταση του δικτύου της.

Η δημιουργία άλλωστε νέων καταστημάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής της στρατηγικής, με στόχο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών σε κάθε περιοχή, αλλά και προκειμένου να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς έναντι του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον χάρτη της οργανωμένης λιανικής.

Έξι νέα καταστήματα σε έναν μήνα

Στα τέλη δε του 2023 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός φαίνεται πως… πάτησε γκάζι στην επέκταση του δικτύου της, ανοίγοντας συνολικά έξι νέα καταστήματα μόνο τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο νέα καταστήματα στη Νάξο, ενώ ακολούθησε στις 6 του μηνός το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Πτολεμαΐδα επί της οδού 25ης Μαρτίου.

Τρία ακόμη νέα καταστήματα Κρητικός άνοιξαν στις 20 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα ένα στο Σοφικό Κορινθίας, ένα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (επί της οδού 28ης Οκτωβρίου), καθώς και ένα στον Νέο Κόσμο επί της οδού Μήτρου Σαρκουδίνου.

Μισό δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2022

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατέγραψε κύκλο εργασιών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, κατορθώνοντας όχι μόνο να αυξήσει το αποτύπωμά της στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου, αλλά και να παγιώσει τη θέση της μεταξύ των μεγάλων «παικτών» της αγοράς των σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 497,81 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 419,80 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 18,58%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων παραμένουν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 2,13 εκατ. ευρώ, έναντι 2,37 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση κατά 10,10%. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κρίνεται ικανοποιητική, με τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2022 να ανέρχονται σε 18,07 εκατ. ευρώ έναντι 16,55 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Ανοιχτή στις εξαγορές...

Η γνωστή αλυσίδα του οργανωμένου λιανεμπορίου δηλώνει πάντοτε παρούσα στις επιχειρηματικές εξελίξεις που δύνανται να διαμορφώσουν τον χάρτη της επόμενης μέρας, προχωρώντας μάλιστα σε σημαντικές εξαγορές τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ήταν τον Μάρτιο του 2023 όταν η Κρητικός προχώρησε στην εξαγορά των σούπερ μάρκετ Katerina's Market στη Μεσσηνιακή Μάνη, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανακοίνωσε την απόκτηση της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης, αποκτώντας τα 17 καταστήματα του ομίλου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην Κρήτη.

Λίγο πριν την εκπνοή του καλοκαιριού του 2022, η αλυσίδα ανακοίνωσε την εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε., σε μια κίνηση ματ προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη. Η συμφωνία αφορούσε στην ένταξη στο δυναμικό της Κρητικός των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, καθώς και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους.

Η ιστορία της αλυσίδας Κρητικός ξεκίνησε το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της περιοχής για τη δημιουργία ενός κλασικού παντοπωλείου... Η επιθυμία του να προσφέρει στην τοπική κοινωνία τον οδήγησε στη δημιουργία και άλλων καταστημάτων στην περιοχή. Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός, δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983. Η ΑΝΕΔΗΚ ιδρύεται το 1996, ενώ το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με πέντε νέα καταστήματα.

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων αποτελείται από περισσότερα από 800 καταστήματα.

... και ίδρυση εταιρείας holding από την οικογένεια Κρητικού

Πέραν της λειτουργίας των νέων καταστημάτων, ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν, όπως φάνηκε, ένας πολύ παραγωγικός μήνας για την οικογένεια Κρητικού.

Στις 22 Δεκεμβρίου καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η ανακοίνωση σύστασης νέας εταιρείας από τα αδέλφια Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός.

Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Κρητικός Holdings και κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding). Η εταιρεία έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 18,113 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από τους:

-Άγγελο Κρητικό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο
-Νεκτάριο Κρητικό, αντιπρόεδρο
-Δημήτρη Κρητικό, μέλος
-Ιωάννη Παπαδόπουλο, μέλος
-Διονύση Βραχάτη, μέλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά κάποια τρόφιμα

Κάθοδο στην Κρήτη ετοιμάζουν τα My Market

Σκρέκας: Τα μέτρα για την ακρίβεια θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider