Τριετίες: Σπεύδουν σε αυξήσεις και αναδρομική αναγνώριση οι μεγάλες εταιρείες για να μην χάσουν το προσωπικό τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριετίες: Σπεύδουν σε αυξήσεις και αναδρομική αναγνώριση οι μεγάλες εταιρείες για να μην χάσουν το προσωπικό τους
Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται -λόγω των ελλείψεων προσωπικού- να αναθεωρήσουν τη μισθολογική τους πολιτική και να δώσουν επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους τους, ώστε να μην αναζητήσουν νέα επαγγελματική στέγη.

Αυξημένες αποδοχές κατά 10% για κάθε τριετή προϋπηρεσία και μέχρι 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω, θα λάβουν από το τέλος Ιανουαρίου οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Παρότι η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική, καθώς είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η επαναφορά τους δεν θα έχει αναδρομικότητα για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η ρύθμιση θα «αγγίξει» περίπου 100.000 εργαζόμενους, που έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024. Συνεπώς οι πρώτες αυξήσεις θα πληρωθούν στους παλαιούς εργαζόμενους - ανάλογα με την προϋπηρεσία - ενώ για τους νέους, οι πρώτες προσαυξήσεις θα έρθουν από το 2027 και μετά.

Πέραν της κρατικής παρέμβασης για το ξεπάγωμα των τριετιών ύστερα από 14 χρόνια, αλλά και την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, μεγάλοι εργοδότες ανακοινώνουν από τώρα κατώτατο μισθό ακόμη και 1.000 ευρώ, αλλά και αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το 2012 μέχρι το 2023. Στόχος τους να καλύψουν χιλιάδες κενές θέσεις που ήδη εντοπίζονται σε κλάδους, όπως τα σούπερ-μάρκετ, η εστίαση και το λιανεμπόριο, ή να διακρατήσουν το υπάρχον προσωπικό τους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται -λόγω των ελλείψεων προσωπικού- να αναθεωρήσουν τη μισθολογική τους πολιτική και να δώσουν επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους τους, ώστε να μην αναζητήσουν νέα επαγγελματική στέγη.

«Γενναίες» αυξήσεις δίνουν μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου και των σούπερ-μάρκετ

Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που αποφάσισαν να προβούν σε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ υπάρχουν εταιρείες που αποφάσισαν να δώσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας στους εργαζόμενους τους παρά το γεγονός πως η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας διατυπώνει ρητώς πως δεν υπάρχει αναδρομικότητα στο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Ορισμένοι από τους εργοδότες που ανακοίνωσαν γενναίες αυξήσεις, όχι μόνο στον κατώτατο αλλά και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, είναι οι εξής:

Η Lidl Ελλάς προχώρησε σε νέες μισθολογικές αυξήσεις από 1 Δεκεμβρίου 2023, αυξάνοντας τον κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000€ για όλους τους υπαλλήλους της.

Παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή η νέα μισθολογική πολιτική που αφορά την ομάδα της στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προβλέπει αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000€ σε ετήσια βάση.

«Ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας είναι χρέος και ευθύνη μας να εργαζόμαστε συνεχώς για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για όλους. Ένα εργασιακό περιβάλλον που περιλαμβάνει ένα ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών, που αναγνωρίζει και επιβραβεύει την αξία και τον κόπο της καθημερινής προσπάθειας της μεγάλης μας ομάδας», δήλωσε σχετικά ο Martin Brandenburger, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς.

Σε νέα πολιτική αποδοχών και παροχών, ετήσιας αύξησης 30,7 εκατ. ευρώ, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων, προχώρησε από τον Δεκέμβριο η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα ο βασικός μισθός για εργαζόμενο με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση αυξήθηκε στς 900 ευρώ, ενώ 960 ευρώ λαμβάνουν όλοι όσοι συμπληρώνουν διετία. Για έγγαμο εργαζόμενο, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 960 ευρώ και 1.020 ευρώ, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε μια κίνηση- έκπληξη αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων. Έτσι οι υπάλληλοι που δουλεύουν στην Σκλαβενίτης την τελευταία 11ετία θα λάβουν κανονικά τις τριετίες τους, παρότι ο νόμος τους εξαιρεί.

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2024 στα 1.000 ευρώ μικτά προχωρά η Pharmathen. Tαυτόχρονα, «ξεκλειδώνει» τις τριετίες αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των εργαζομένων της εντός Pharmathen από τον Φεβρουάριο 2012 έως σήμερα, μέτρο που μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους. Παράλληλα, προβαίνει σε αυξήσεις μισθών σε όλους τους εργαζομένους με ελάχιστο ποσοστό το 5%, το οποίο μπορεί να υπερβεί ακόμη και το 25% βάσει απόδοσης.

Σε αυξήσεις μισθών προχωρά από την Πρωτοχρονιά ο όμιλος My market και METRO Cash & Carry διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα €900, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό. Επιπροσθέτως, αυξάνονται επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο Δίκτυο Καταστημάτων και στα Κέντρα Διανομής.

Αύξηση μισθού εισόδου κατά 8,4% ανακοίνωσε η Πλαίσιο Computers για 700 συνεργάτες της. «Η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή γίνεται αρκετούς μήνες νωρίτερα από την σχετική αλλαγή της νομοθεσίας και αποτελεί συνειδητή απόφαση και επένδυση στους πιο σημαντικούς ανθρώπους για το Πλαίσιο, τους εργαζόμενούς του» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Αύξηση αποδοχών κατά 10,66% σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου στην ελληνική θυγατρική αποφάσισε ο όμιλος Inditex από τη νέα χρονιά. Η αύξηση υπολογίζεται επί του μικτού μισθού των εργαζομένων σε όλες τις αλυσίδες του γκρουπ (Zara, Bershka, Pull & Bear, Oysho, Stradivarious, Zara Home, Massimo Dutti).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός το 2024 - Ποιες εταιρείες πρόλαβαν και έδωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις

Αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους θα φέρουν οι τριετίες το 2024 - Πρόστιμα στους απείθαρχους εργοδότες

Δύο στους 3 εργαζόμενους δεν έλαβαν αύξηση μισθού φέτος - Δύσπιστοι για το αν θα ωφεληθούν από τις τριετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider