Η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση το 2023 κέρδισε σχεδόν 2.000%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση το 2023 κέρδισε σχεδόν 2.000%
Ξεχάστε τις Magnificent Seven και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές που είχαν την απόλυτη επίδοση φέτος συνδέθηκαν με τη βιοτεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα- συν μια εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων.

Ποια είναι η μετοχή της Wall Street με την καλύτερη, μέχρι στιγμής, απόδοση το 2023;

Όχι, δεν προέρχεται από τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης -αν και η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia έχει σημειώσει «άλμα» άνω του 200% από τις αρχές του έτους.

Οι λεγόμενες «Υπέροχες 7», στις οποίες ανήκει η Nvidia, έχουν επιτύχει εντυπωσιακές αποδόσεις το 2023. Τόσο συλλογικά όσο και μεμονωμένα, αυτές οι μετοχές «τρένταραν» φέτος στην Wall Street. Η μετοχή της Apple καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο 50%, ενώ η μετοχή της Microsoft κερδίζει περίπου 56%. Και οι δύο κλάσεις μετοχών της μητρικής της Google, Alphabet, ενισχύονται σχεδόν 60%, ενώ η Amazon επιδίδεται σε ράλι άνω του 80%. Η αξία της μετοχής της Tesla έχει υπερδιπλασιαστεί και η μετοχή της μητρικής της Facebook, Meta, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα.

Παρολ'αυτά, καμία από αυτές τις μετοχές δεν κρατά τα «σκήπτρα» της μεγαλύτερης απόδοσης του 2023, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο νικητής

Μεταξύ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, τον τίτλο της μετοχής με την καλύτερη επίδοση κερδίζει η Soleno Therapeutics. Στο Νο 2 κατατάσσεται ο online πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana.

Αναλυτικότερα, η μετοχή της Soleno γνωρίζει μέχρι στιγμής εκρηκτική άνοδο περίπου 1.900%, καθώς το φθινόπωρο η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για τα δισκία διαζοξειδικής χολίνης που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία του συνδρόμου Prader-Willi, μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που μπορεί να οδηγήσει σε διανοητική καθυστέρηση, παχυσαρκία και άλλα συμπτώματα.

Η εταιρεία με τη 2η καλύτερη επίδοση απέτρεψε μια καταστροφή

Στο μεταξύ, η μετοχή της Carvana έχει εκτοξευτεί κατά 1.050%, καθώς ο λιανοπωλητής αυτοκινήτων, ο οποίος αγωνιζόταν να μειώσει το χρέος του, έκανε ένα εντυπωσιακό comeback που τον βοήθησε να αποφύγει μια κρίση ρευστότητας.

Ο Mike McKeever, επικεφαλής τομέα κεφαλαιαγορών της Carvana, χαρακτήρισε το 2023 «καθοριστικό έτος» για την εταιρεία. Οι μετοχές της ανταγωνίστριας CarMax και της, εισηγμένης στις ΗΠΑ, Auto Trader έχουν συγκριτικά ακολουθήσει πιο ήπια πορεία με άνοδο 28% και 46%, αντίστοιχα.

Άλλες μετοχές με αξιοσημείωτη επίδοση στο έτος περιλαμβάνουν την εταιρεία δανεισμού τύπου buy-now-pay-later Affirm Holdings που καταγράφει άνοδο άνω του 400% μέχρι στιγμής το 2023.

Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και βιοφαρμακευτικών προϊόντων -οι οποίες φημίζονται για τη μεταβλητότητά τους- καθώς και οντότητες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα ήταν μεταξύ άλλων μετοχών που ξεχώρισαν σε αυτό που έχει περιγραφεί ως η «πιο παράξενη ανοδική αγορά των τελευταίων δεκαετιών», με τον S&P 500 και τον Dow Jones να κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με «φόντο» τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία δείχνει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει τον μεταπανδημικό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάρτυ» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων - Το καλύτερο δίμηνο από το 1990

Φορολογικοί παράδεισοι: Η νέα λίστα της ΑΑΔΕ - Οι 42 χώρες

Social Media: Ξεπερνούν τα 11 δισ. δολάρια τα διαφημιστικά έσοδα από ανηλίκους στις ΗΠΑ - Πρώτο το YouTube

gazzetta
gazzetta reader insider insider