Revolut: Πιθανά έσοδα 2 δισ. δολαρίων για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Revolut: Πιθανά έσοδα 2 δισ. δολαρίων για το 2023
Πιο κοντά στην άδεια τραπεζικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται το fintech χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η βρετανική διαδικτυακή τράπεζα Revolut δημοσίευσε τους καθυστερημένους ισολογισμούς λογαριασμών της για το 2022, αφαιρώντας με αυτή την κίνηση ένα εμπόδιο στην προσπάθειά της για άδεια τραπεζικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το fintech χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προσπαθεί να ενισχύσει τις δραστηριότητές του.

Η startup με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι τα έσοδα για το έτος αυξήθηκαν κατά 45% στα 922,5 εκατ. λίρες (1,2 δισ. δολάρια), ενώ έκανε γνωστό ότι τα έσοδα για το 2023 βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια, με διψήφιο περιθώριο καθαρού κέρδους.

Οι ισολογισμοί του 2022 κυκλοφόρησαν ημέρες πριν εκλείψει η προθεσμία του τέλους Δεκεμβρίου, η οποία είχε ήδη παραταθεί από τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Revolut χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Οι ελεγκτές της συμβουλευτικής επιχειρήσεων BDO, ανέφεραν ότι επιλύθηκε ένα ζήτημα που αποτελούσε εμπόδιο ώστε να να ικανοποιηθούν τα κριτήρια σχετικά με την πληρότητα ορισμένων από τα δεδομένα εσόδων της Revolut για το 2021.

Η τακτοποίηση των λογαριασμών της είναι ένα από τα κρίσιμα βήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο - για την οποία η Revolut υπέβαλε αίτηση τον Ιανουάριο του 2021 - και τελικά για μια άδεια για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Nik Storonsky, τόνισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην τρέχουσα αίτηση για άδεια τραπεζικής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απόκτηση μιας άδεια θα επέτρεπε στη Revolut να προσφέρει περισσότερα δάνεια- ακόμη και στεγαστικά - επιτρέποντάς της να επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια που έχουν ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους στις μεγάλες τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη, η Revolut θα εποπτεύεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Οι λογαριασμοί για το 2021 έδειξαν ότι ενώ η fintech τράπεζα πραγματοποίησε το πρώτο έτος κερδοφορίας της, οι ελεγκτές δεν ήταν σε θέση να δώσουν πιστοποίηση σχετικά με την «πληρότητα και την εμφάνιση», σχεδόν για τα τρία τέταρτα των εσόδων. Σε συνέντευξή του τον Μάιο, ο Storonsky ανέφερε ότι το πρόβλημα είχε διορθωθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, Martin Gilbert, η εταιρεία έχει περάσει πλέον σε άλλο μοντέλο ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

- Τα έσοδα από τόκους πενηνταπλασιάστηκαν στα 83 εκατομμύρια λίρες, ενισχυμένα από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

- Τα διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν στα 667,1 εκατομμύρια λίρες το 2022, από 380 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος.

- Ένα περιστατικό απάτης στις πληρωμές με κάρτα στις ΗΠΑ οδήγησε σε ζημία 17 εκατομμυρίων λιρών για την εταιρεία, πλήττοντας τα αποτελέσματα της.

- Τα καθαρά κέρδη για το 2022 ήταν 5,8 εκατομμύρια δολάρια.

- Το συνολικό μισθολογικό κόστος προσωπικού αυξήθηκε σε 361,9 εκατομμύρια λίρες, από 219 εκατομμύρια λίρες.

- Προστέθηκαν 10 εκατομμύρια νέοι πελάτες το 2022, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την τράπεζα. Στο σύνολο τους έφτασαν στα 26,2 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους

- Οι καταθέσεις έφτασαν στα 12,6 δισ. λίρες, έναντι 7,4 δισ. λιρών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Ο αριθμός των εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκε σε 5.913 έως το τέλος του 2022. Ο σημερινός αριθμός είναι περίπου 8.000

- Οι αποζημιώσεις των διευθυντών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 1,1 εκατομμύρια λίρες το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: «Φτηνιάρικο μυθιστόρημα» οι ισχυρισμοί της WSJ για τον θάνατο Πριγκόζιν

Ταχεία και χαμηλού κόστους χρηματοδότηση στο Χρηματιστήριο για εταιρείες τεχνολογίας

Παρουσίαση του παγκόσμιου πλαισίου τεχνητής νοημοσύνης KPMG Trusted AI

gazzetta
gazzetta reader insider insider