Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας
Μικρές πιθανότητες ο Όμιλος να εξαγοράσει το διυλιστήριο της LukeOil στη Βουλγαρία, αν και θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση πώλησης του, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Εκτίμησε ότι μέσα στο 2024 θα τεθεί σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

Ο έλεγχος της Helleniq Energy δεν αλλάζει επί της ουσίας μετά το placement, καθώς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean) διαμορφώνονται αθροιστικά στο 71%, από 82% που ήταν προηγουμένως, όπως σημείωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισισης, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Helleniq Energy για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Υπογράμμισε πως τα ποσοστά των δύο μετόχων παραμένουν και πάλι υψηλά για μία εισηγμένη εταιρεία, συμπληρώνοντας πως είναι λογικό πως η συνεργασία τους θα συνεχιστεί το ίδιο απρόσκοπτα, όπως και τα χρόνια που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο free float αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς η εταιρεία αποκτά μεγαλύτερη ορατότητα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ιδίως από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τους αγοραστές του 11% που διατέθηκε, σημείωσε πως μοιράστηκαν περίπου κατά το ήμισυ ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ δόθηκε λίγο μεγαλύτερη έμφαση στους Έλληνες. Όσον αφορά τους ξένους συμμετέχοντες, από τους συμβούλους και τους μετόχους επιλέχθηκε να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ long only επενδυτών και hedge funds. Χαρακτήρισε πολύ καλή τη συναλλαγή, με τα οφέλη να αποτυπώνονται στο ταμπλό ήδη από το 2024.

Όπως διευκρίνισε, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στις 28 Δεκεμβρίου, η μόνη αλλαγή που θα γίνει στο καταστατικό είναι πως θα εισαχθεί νέα πρόβλεψη ώστε όταν το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου είναι μικρότερο από 35% (όπως συμβαίνει τώρα μετά το placement) και παραμένει πάνω από από 25%, τότε να μην χάνει πλήρως το δικαίωμα να διορίζει εκπροσώπους στο Δ.Σ. - όπως προέβλεπε το καταστατικό του 2021. Αντίθετα, θα δικαιούται να διορίσει 3 μέλη του Δ.Σ.

Παράλληλα, θα παραμείνει ως έχει η πρόβλεψη στο ισχύον καταστατικό για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων μελών, σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 35%. Δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη τροποποίηση.

Το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία

Ο κ. Σιάμισιης ρωτήθηκε επίσης για την υπόθεση πώλησης του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία, την οποία η Helleniq Energy παρακολουθεί, όπως είχε δηλώσει στο πρόσφατο conference call για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και 9μηνου. Υπογράμμισε πως είναι πολύ δύσκολο ο Όμιλος να κινηθεί για την αγορά του διυλιστηρίου, κάτι που εξάλλου θα βρισκόταν σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχει χαράξει, για μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος.

Από την άλλη πλευρά, η Lukoil δραστηριοποιείται σε αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Helleniq Energy, καθώς ο ελληνικός Όμιλος αγοράζει πετρελαϊκά προϊόντα από το διυλιστήριο της Βουλγαρίας. Έτσι, επηρεάζεται από τις πωλήσεις του διυλιστηρίου στη βουλγαρική αγορά και θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που υπάρξει σχέδιο επέκτασης των πωλήσεών του στην ελληνική αγορά.

Αυτό σημαίνει πως κατ' ελάχιστον η Helleniq Energy πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία πώλησης και την εμπορική στρατηγική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Επομένως, αν υπάρξει νέα ιδιοκτησία, η οποία δεν ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες (καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε.), τότε ο ελληνικός Όμιλος θα αντιδράσει.

Όσον αφορά το δίκτυο πρατηρίων της Lukoil στη Βουλγαρία, σημείωσε πως δεν έχει μεγάλη αξία να το αποκτήσει η Helleniq Energy, αυξάνοντας τα πρατήριά της κατά 500-600 στη χώρα. Τόνισε πως είναι σημαντικό να αυξηθεί το δίκτυο του Ομίλου στη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να δαπανηθούν μεγάλα κεφάλαια.

Πιθανή η αναζήτηση επενδυτή για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις. Τόνισε πως η εταιρεία είναι πλέον κάθετα ανταγωνιστική με τις δραστηριότητες της Helleniq Energy, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως συμπλήρωσε, το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, με τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν να είναι ο Όμιλος είτε να συγχωνεύσει το 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε να το πουλήσει, είτε να εξαγοράσει το υπόλοιπο 65% (το οποίο κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ). Σημείωσε πως η ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, μόλις πριν από ένα μήνα, αποτελεί αφετηρία για τις επόμενες κινήσεις, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται η Helleniq Energy να αναζητήσει επενδυτή για το μερίδιό της στη ΔΕΠΑ.

Τέλος, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στον πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, για τον οποίο η Ρυθμιστική Αρχή της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε πρόσφατα άδεια λειτουργίας. Σημείωσε πως έγινε το μεγαλύτερο βήμα για την ενεργοποίηση της υποδομής, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί από τη γειτονική χώρα ο τρόπος λειτουργίας της.

Επίσης, υπογράμμισε πως παραμένει σε εκκρεμότητα η απαίτηση της Helleniq Energy από τη Βόρεια Μακεδονία -για την οποία ο Όμιλος έχει δικαιωθεί από το διαιτητικό δικαστήριο- αναφορικά με την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της γειτονικής χώρας για την εξαγορά μίας μίνιμουμ ποσότητας πετρελαίου σε ετήσια βάση. Πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος εκτίμησε πως μέσα στο 2024 θα εκκινήσει η λειτουργία του αγωγού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ξετυλίγεται το κουβάρι» στην Ελλάκτωρ – Οι ρευστοποιήσεις, οι hot τομείς και η ρευστότητα 

Ξαναγράφουν τα πράσινα τιμολόγια – Τα κουτιά οπτικών ινών της ΔΕΗ – Στροφή στην ποιότητα

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα σενάρια για ολιγοήμερη παράταση και οι προθεσμίες πληρωμής

gazzetta
gazzetta reader insider insider