Ευ. Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα – Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα – Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η Mytilineos στο εξωτερικό, τόνισε πριν από λίγο μιλώντας σε συνέδριο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Mυτιληναίος.

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η Mytilineos στο εξωτερικό, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Mυτιληναίος. Σημείωσε πως αν και η Mytilineos έχει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο εκτός συνόρων.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση των κορυφαίων φορέων των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με την ηγεσία της Κομισιόν, σημείωσε πως το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. «Τσάμπα κόπος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Mytilineos δήλωσε απαισιόδοξος για τις προοπτικές της Ε.Ε., αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες. «Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από μηδενική βάση», ανέφερε. Όπως τόνισε, ο κορυφαίος φορέας διοίκησης της Ε.Ε. δεν εκλέγεται, διορίζεται ανά πέντε χρόνια και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

«Όλο το οικοδόμημα πρέπει να το δούμε από την αρχή. Όπως επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο δεν συμμετέχουν οι άριστοι», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι για την Ε.Ε. το μείζον πρόβλημα είναι αυτό της ακριβής ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη συμμετέχει μόλις με το το 8% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς ρύπων, στραγγαλίζει την οικονομία της με στόχο να μειώσει αυτό το ποσοστό στο μισό. Έτσι, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό, αλλά ούτε και την Κίνα, η οποία έχει άφθονο κάρβουνο και προχωρά στη δική της πολιτική.

Στον αντίποδα, δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα - «τα επόμενα χρόνια θα είναι θετικά», σημείωσε. Όπως υπογράμμισε, είναι ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές της Νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από αυτές της Βόρειας. «Ο λόγος είναι ότι ο Βορράς στηρίχθηκε πολύ στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα, που πέτυχε και τη ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032, βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση. Αν έχουμε πολιτική σταθερότητα, η κατάσταση θα είναι καλή», είπε.

Σε σχέση με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι αναμένεται να κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, με τα υφιστάμενα επίπεδα να είναι ωστόσο υπερδιπλάσια από αυτά πριν από την ενεργειακή κρίση. Όσον αφορά την εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, και τα έγχρωμα τιμολόγια που θα κάνουν πρεμιέρα από τις αρχές του 2024, σημείωσε πως έχουν μπερδέψει τον καταναλωτή, αν και πρόκειται για μία απλή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η χρωματική σήμανση προστέθηκε για να γίνει πιο εύκολη η σύγκρισή τους από τον καταναλωτή. Έτσι, το πράσινο είναι αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πιο ασφαλές για τον πολίτη, με την τιμή του να αλλάζει κάθε μήνα. «Αδικούμε τον κ. Σκυλακάκη. Εχει γνώση οικονομικών, αλλά θα πρέπει να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά», πρόσθεσε.

Επισήμανε πως τα ενεργειακή έργα θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο για την καθιέρωση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Σε σχέση με τις κατασκευές, σημείωσε πως αρκετά έργα είναι κολλημένα, τη στιγμή που λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ το κράτος καθυστερεί τις πληρωμές. Αναφορικά με τον ΒΟΑΚ, στον διαγωνισμό ανάθεσης του οποίου συμμετέχει η Mytilineos, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο και δύσκολο έργο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απάντηση Zara στο μποϊκοτάζ για καμπάνια με «άρωμα» Γάζας: «Συγγνώμη για την παρεξήγηση»

Public - Vodafone: Εγκαίνια της νέας συνεργασίας από το Public Συντάγματος 

Η Ελληνικά Πετρέλαια προσφέρει στην Ελευσίνα τον «1ο σύγχρονο Κλειστό Πολυχώρο Πολιτισμού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider