FT για Energean: Πώς μια εταιρεία φυσικού αερίου κράτησε αναμμένα τα φώτα του Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT για Energean: Πώς μια εταιρεία φυσικού αερίου κράτησε αναμμένα τα φώτα του Ισραήλ
Αφιέρωμα στην Energean κάνουν οι Financial Times με επίκεντρο την παραγωγή στο κοίτασμα Karish και με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Αφιέρωμα στην Energean κάνουν οι Financial Times με επίκεντρο την παραγωγή στο κοίτασμα Karish και με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Όπως αναφέρουν οι FT, περίπου 75 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ένα σκάφος που κάποτε ήταν στόχος της Χιζμπολάχ και τώρα φυλάσσεται από δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η γιγαντιαία πλωτή μονάδα παραγωγής είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Energean, η οποία άρχισε να παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish πέρυσι. Παρότι είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το Karish μετά τη σφαγή περίπου 1.200 Ισραηλινών από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.

«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ… “απλώς διατηρήστε τη ροή του φυσικού αερίου” ήταν το μήνυμα, οπότε φτάσαμε στη μέγιστη δυναμικότητα», υπογράμμισε μιλώντας στους Financial Times. Η ευθύνη ανατέθηκε στην Energean αφού η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε προσωρινό κλείσιμο του κοιτάσματος αερίου Tamar που λειτουργεί από τη Chevron, το οποίο συνήθως καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Για τον κ. Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισραήλ δεν είναι νέοι, ενώ ήταν βέβαιος ότι το σκάφος προστατεύεται καλά, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν τη θαλάσσια έκδοση της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ «Iron Dome».

«Έχουμε ανθρώπους στο ισραηλινό γραφείο που έχουν τα παιδιά τους στον πόλεμο, που πρέπει να πηγαίνουν σε καταφύγια βομβών πολλές φορές την ημέρα, που ζουν με τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά η άποψή τους είναι ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν και την κάνουν. Έχουμε όμως και τους μουσουλμάνους που αισθάνονται πολύ έντονα για την κατάσταση στη Γάζα. Δουλεύοντας σε αυτή την περιοχή πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις εντάσεις», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μερίσματα 11 δισ. ευρώ και ετήσια EBITDA 1,2 δισ. ευρώ από παραχωρήσεις και μεγάλα projects

Matrix Pack: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία που παράγει 20 δισ. καλαμάκια το χρόνο

EDP Renewables: Προώθηση της ενεργειακής μετάβασης μέσω καινοτόμων λύσεων ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider