Lamda: Πώς «έσπασαν» ρεκόρ Malls και μαρίνες – Τα οικιστικά έσοδα και τα projects στο Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Πώς «έσπασαν» ρεκόρ Malls και μαρίνες – Τα οικιστικά έσοδα και τα projects στο Ελληνικό
Ποια είναι η πορεία των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης, ρεκόρ στα EBITDA, ακολούθησαν και οι μαρίνες. Η πορεία των εσόδων στον τομέα κατοικιών. Πώς προχωρούν βασικές υποδομές στο Ελληνικό. Η εικόνα των μεγεθών στο 9μηνο 2023.

Αυξημένα κατά 121% ήταν στο 9μηνο του 2023, έναντι του 2022, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου Lamda, καθώς διαμορφώθηκαν σε 76,9 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργική κερδοφορία των Malls της εισηγμένης να «σπάνε ρεκόρ» με EBITDA προ αποτιμήσεων στα 61,6 εκατ. ευρώ σε εννεάμηνη βάση, αυξημένα κατά 28% έναντι του 2022, αν συμπεριληφθεί η θετική συνεισφορά (7,8 εκατ.) του Designer Outlet Athens (ενοποίηση από 06.08.2022).

Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών του Ομίλου για το εννεάμηνο 2023 παρουσίασαν κέρδη 35,3 εκατ. έναντι κερδών 2,9 εκατ. το εννεάμηνο 2022. Τα ίδια κεφάλαια της Lamda ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, δάνεια σε 1,18 δισ. ευρώ, οι προβλέψεις για έργα υποδομής στην Ελληνικό Μ.Α.Ε. σε 615 εκατ., οι καθαρές ταμειακές ροές (για)/από λειτουργικές δραστηριότητες σε 101,85 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης σε 376,5 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου ξεπερνούσε τα 3,22 δισ., εκ των οποίων σχεδόν 2 δισ. ευρώ αφορά στο project Ελληνικού, άνω του 1 δισ. στα Malls και σε Μαρίνα Φλοίσβου, Γραφεία, Οικόπεδα κ.α. 175 εκατ. ευρώ. Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανήλθε στο 9μηνο 2023 σε 1,32 δισ. ευρώ και η NAV / μετοχή στα 7,61 ευρώ.

Τα ρεκόρ σε Malls και Μαρίνες

Όπως προκύπτει, ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα) και των εσόδων στάθμευσης (21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας). Οι κύριοι παράγοντες της ενίσχυσης των κερδών EBITDA των 3 Εμπορικών Κέντρων είναι η αύξηση των εσόδων από μισθώματα και η αύξηση των εσόδων στάθμευσης. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μέση πληρότητα στα 3 εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ανήλθε σε 99% και μαζί με το Designer Outlet Athens σε 98% συνολικά. Ο συνολικός κύκλος εργασιών καταστημάτων αυξήθηκε κατά 23%, όπως 23% ήταν η άνοδος στον αριθμό επισκεπτών. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στα 3 «παλιά» Malls ενισχύθηκε κατά 0,3%. Στο The Mall Athens τα EBITDA έφτασαν στα 23 εκατ. ευρώ (+19% από 9μηνο 2022), στο Golden Hall στα 15,9 εκατ. (+12%), στο Mediterranean Cosmos σε 15 εκατ. (+13%), άρα αθροιστικά σε 53,8 εκατ. ευρώ (+15%).

Επίσης, ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, στα 14 εκατ. ευρώ, σημείωσε και ο κλάδος με τις μαρίνες Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) λόγω της αύξησης των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας.

Το Ελληνικό και οι κατοικίες

Στο δε έργο στο Ελληνικό, η σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων, λόγω της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών, είναι ο κύριος παράγοντας της αισθητής βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (ζημιά €22,4εκ έναντι ζημιάς €36,2εκ το Εννεάμηνο 2022). Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του έργου του Ελληνικού το Εννεάμηνο 2023, ο κύριος παράγοντας της αισθητής βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας είναι η σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων, λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού εφαρμογής/υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου, της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών και της σταδιακής εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων εκτέλεσης.

Τα συνολικά έσοδα στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων ανήλθαν σε €106,8εκ (€0,2εκ το 2022). Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων το Εννεάμηνο 2023 ανήλθαν σε €241εκ. Όπως προκύπτει, οι ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις & μισθώσεις ακινήτων/οικοπέδων (διαθέσιμα στοιχεία 06.11.2023, περιλαμβάνει (α) εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων μέσω συμβολαιογραφικής πράξης και (β) κατατεθειμένες προκαταβολές για τη μελλοντική απόκτηση/μίσθωση ακινήτων), προέρχονται κατά 187 εκατ. από οικιστικές αναπτύξεις (384 εκατ. από έναρξη έργου) και κατά 53 εκατ. από πωλήσεις/μισθώσεις οικοπέδων (64 εκατ. από έναρξη έργου), δίχως να περιλαμβάνεται η ενδοομιλική συναλλαγή πώλησης οικοπέδων στη θυγατρική Ellinikon Malls (187 εκατ.).

Συνολικά, στο παράκτιο μέτωπο η συνολική αξία πωλήσεων ανήλθε σε 1,118 δις ευρώ, ήτοι τα συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων (οικοπέδων/διαμερισμάτων) κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών. Για το «κομμάτι» Park Rise στο 9μηνο γίνεται αναφορά για 21 πωλήσεις/προκαταβολές (επί συνόλου 88 units) αξίας 147 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50μ. Μέχρι την 06.11.2023 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου €3εκ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής)

Έργα Υποδομών και άλλες κατασκευαστικές εργασίες

Η Εταιρεία έχει επιταχύνει σημαντικά τους ρυθμούς υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της για τα κτιριακά έργα αλλά και τα έργα υποδομών στο ακίνητο του Ελληνικού.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Riviera Tower: τον Οκτώβριο 2023 ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του πύργου με τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση, συνεχούς διάρκειας περισσότερων από 40 ωρών, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ακολουθεί η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου του πύργου, που θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφ. Ποσειδώνος, έως το τέλος του 2023.

• The Cove Residences (condos): Έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Εργολαβίας 1ης Φάσης από τους Αναδόχους ΕΘΝΟΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές σε 2 από τα 4 οικόπεδα ενώ είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τα άλλα 2 οικόπεδα. Αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2023 η σκυροδέτηση της πλάκας ισογείου σε 2 από τα 4 οικόπεδα.

• The Cove Villas: έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες για 3 οικόπεδα ενώ για επιπλέον 10 οικόπεδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις.

• Vouliagmenis Mall: τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες. Οι εκσκαφές ξεκίνησαν στοα τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

• Riviera Galleria: τον Ιούνιο 2023 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατεδαφίσεις και είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου.

• Κτιριακό συγκρότημα ΑΜΕΑ: ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο 2023 προς χρήση στα 4 σωματεία ΑΜΕΑ.

• Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος: έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 35% των σκυροδετήσεων.

• Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα): έχει ήδη ολοκληρωθεί 65% των εκσκαφών.

• Υπογεγραμμένα/Συμφωνηθέντα Heads of Terms (HoT): 64% Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) για το Vouliagmenis Mall και 46% για τη Riviera Galleria.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι απάτες καλά κρατούν - Εκδόσεων συνέχεια... - Κίνδυνοι παντού

gazzetta
gazzetta reader insider insider