Optima Bank: Στα 73,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Ενισχύθηκαν 65% οι καταθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima Bank: Στα 73,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Ενισχύθηκαν 65% οι καταθέσεις
Τα καθαρά κέρδη σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το αντίστοιχο 9μηνο του 2022.

Ισχυρή επίδοση εμφάνισε η Optima Bank στα αποτελέσματα του 9μήνου 2023, τα οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά ως εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, τα κέρδη του 3ου τριμήνου ανήλθαν σε 29,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 9μήνου έφτασαν τα 73,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 175% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2022. Τα κέρδη αυτά αντιστοιχούν σε 24,9% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity - RoTE), ποσοστό που αποτελεί, με διαφορά, το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η σχέση εξόδων προς βασικά έσοδα (Cost to Core Income) για το 3ο τρίμηνο του 2023 έχει αγγίξει το 26,3%.

Παράλληλά, η τράπεζα αύξησε τα δανειακά της υπόλοιπα υπερβαίνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 59% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (αύξηση κατά 826 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου το σύνολο της αγοράς των δανείων στην Ελλάδα έχει μειωθεί. Αντίστοιχα οι καταθέσεις έφθασαν τα 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 65% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, μετά και από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 151 εκατ. ευρώ, ανήλθε στο 18,8%, δίνοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να συνεχίσει απρόσκοπτα την αναπτυξιακή της πορεία.

Ο πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σημείωσε σχετικά: «Ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια σήμερα τα οικονομικά μας αποτελέσματα, τα οποία αποτελούν αναγνώριση της στρατηγικής μας και της αφοσίωσής μας στον πελάτη, στη διαφορετική τραπεζική προσέγγιση και στη χρηστή εταιρική διαχείριση. Στο ξεκίνημα της Optima bank ονειρευόμασταν, μεταξύ άλλων, την επιτυχία, σήμερα πιστεύουμε ότι τη βιώνουμε και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτή, πάντα με τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας. Στόχος μας η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 που θα φτάσει κατ’ ελάχιστο το 30% των κερδών της χρονιάς».

Ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου που ανακοινώσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι η τράπεζά μας, είναι μια τράπεζα ισχυρή, με δυναμική και εξαιρετικές προοπτικές. Και αυτό το 3μηνο καταφέραμε να σημειώσουμε άριστες αποδόσεις σε όλους τους δείκτες μας – καταθέσεις, δάνεια, κέρδη – ενισχύοντας περαιτέρω τις βάσεις για τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών μας».

Δήλωση Διοίκησης

«Το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι ένα τρίμηνο ορόσημο για την τράπεζά μας, καθώς ολοκληρώσαμε την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά €151 εκατ. μέσω της δημόσιας προσφορά και της εισαγωγής των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των 4 ετών που καθιέρωσαν την Optima bank ως ένα δυναμικό τραπεζικό οργανισμό με σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τη φιλοδοξία να είναι μια απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα που προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία.

Το 2023, συνεχίσαμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην αγορά, αξιοποιώντας τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και αυξήσαμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, 59% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε €3,1 δισ., διατηρώντας ένα υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 71%.

Τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε €73,6 εκατ., 175% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) (προσαρμοσμένη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) διαμορφώθηκε στο 24,9%. Η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να είναι ο κύριος μοχλός της κερδοφορίας, προερχόμενη από την αύξηση των μεγεθών και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση ως προς τα κόστη μας τα οποία έμειναν σταθερά το 3ο τρίμηνο έναντι του 2ου τριμήνου. Το Κόστος προς Βασικό Εισόδημα (Cost to Core Income) έφτασε το 26,3% στο 3ο τρίμηνο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώνονται στο 18,8%, με σημαντικό περιθώριο έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων του 13,95%.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε τα μεγέθη μας, να διατηρήσουμε υψηλές αποδόσεις, να βελτιστοποιήσουμε την παρουσία μας στην αγορά και να μείνουμε μια υποδειγματική τράπεζα προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Optima στη δεξιά στήλη «Σχετικά Αρχεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο €1,39 το τίμημα ανά μετοχή της Alpha Bank από την Unicredit – 14 έως 16 Νοεμβρίου το book building για την ΕΤΕ με περιθώριο διάθεσης έως 22%

ΤΧΣ: Βελτιωμένη η προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank, στο 1,39 ευρώ ανά μετοχή

Κληρώνει και για την ΕΤΕ - Η ενέργεια το επόμενο σκαλί - Τα απλανή πλάνα των θεσμικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider