Θυγατρική της Gazprom ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θυγατρική της Gazprom ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της μητρικής εταιρείας
Η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται σε 3,992 τρισ. ρούβλια ή 43,38 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της Gazprom Neft έχει αυξηθεί στα 3,998 τρισ. ρούβλια.

Η κεφαλαιοποίηση της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο σε παραγωγή και αποθέματα, έπεσε κάτω από αυτή της πετρελαϊκής της μονάδας Gazprom Neft εν μέσω των υψηλών τιμών του πετρελαίου καθώς και μετά από ανακοίνωση διανομής μερίσματος από τη θυγατρική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται σε 3,992 τρισ. ρούβλια ή 43,38 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της Gazprom Neft έχει αυξηθεί στα 3,998 τρισ. ρούβλια.

Η ανωτέρω εξέλιξη είναι ένα ακόμη έντονο σημάδι των κόντρα ανέμων που πνέουν για την Gazprom, η οποία κάποτε ήλπιζε σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 1 τρισ. δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων για πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft, η οποία τότε ονομαζόταν Sibneft, για περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από τον μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2005.

Το 2007, η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισ. δολαρίων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom πριν γίνει πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, είπε τότε ότι ήθελε η Gazprom να γίνει η πιο ακριβή εταιρεία στον κόσμο.

Η Gazprom Neft ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο πρότεινε την πληρωμή 82,94 ρουβλίων ανά μετοχή σε μέρισμα 9 μηνών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η χρηματιστηριακή BCS με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft έχει ξεπεράσει αυτή της Gazprom για πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2016.

«Το έναυσμα για την ισχυρή ανάπτυξη των μετοχών της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της βιομηχανίας πετρελαίου, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και η παρουσία μερισμάτων», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SMIC: «Γκρεμίστηκαν» κατά 80% τα κέρδη τριμήνου του κινεζικού «γίγαντα» των τσιπ

ICBC: Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο έκανε συναλλαγές με... USB stick - Αιτία μια κυβερνοεπίθεση

Allianz: Φυσικές καταστροφές «έπληξαν» την κερδοφορία της

gazzetta
gazzetta reader insider insider