«Ομοβροντία» αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική - Ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ομοβροντία» αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική - Ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές 
Στον απόηχο της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και μιας επόμενης που έρχεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση «τρέχει» την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και εκπέμπει ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές σε σειρά παρουσιάσεων στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από σήμερα στην Φρανκφούρτη με το MidCap Roadshow του ΧΑ.

Στον απόηχο της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και μιας επόμενης που έρχεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση «τρέχει» την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και εκπέμπει ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές.

Στην κατεύθυνση αυτή, παράλληλα με τις εξελίξεις στις τράπεζες (Alpha, Εθνική) μέσα στο Νοέμβριο, θα «τρέξουν» κρίσιμα roadshows για την προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζονται 16 εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για το τρίτο roadshow που πραγματοποιείται φέτος, μετά από αυτά στη Γενεύη και στο Παρίσι, ενώ ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ακόμη δύο roadshows σε Λονδίνο, στα τέλη Νοεμβρίου και Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου. Στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συζητήσει σε πάνελ με τον Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της JP Morgan, του πρώτου ξένου επενδυτή τέτοιου μεγέθους που επένδυσε σε ελληνική εταιρεία (σ.σ. ο λόγος για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet) τον Δεκέμβριο του 2022.

Στη σημερινή παρουσίαση στη Φρανκφούρτη θα συμμετέχει και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος θα επισκεφθεί εκ νέου την Γερμανία για παρουσιάσεις σε επενδυτές (σ.σ. διοργάνωση από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), στις 13 (Φρανκφούρτη) /14 (Ντύσελντορφ) /15 Νοεμβρίου (Βερολίνο, οπότε είναι προγραμματισμένη να γίνει και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην γερμανική πρωτεύουσα).

Το «βαρύ πυροβολικό» των τραπεζών και η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Η έντονη κινητικότητα για την προβολή της νέας σελίδας που έχει ανοίξει η ελληνική οικονομία, με την «βούλα» της επενδυτικής βαθμίδας πλέον, στηρίζεται στο «βαρύ πυροβολικό» των τραπεζών. Η επιτυχία της Διοίκησης της Alpha Bank να φέρει στον τραπεζικό τομέα – μετά από 17 χρόνια - έναν στρατηγικό, ειδικού βάρους επενδυτή, όπως η Unicredit, έχει ταράξει τα νερά, επιταχύνοντας την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης, το ΤΧΣ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στον χειρισμό της πρότασης της Unicredit και χθες εκκίνησε την διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ποσοστού (9%) που κατέχει στην Alpha Bank. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε και το προσφερόμενο από την Unicredit τίμημα, το οποίο ανέρχεται σε 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Η διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023, στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και το αποτέλεσμά της θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ το αργότερο δύο ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Κατά την διαγωνιστική διαδικασία, δύσκολα αναμένεται ότι θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες για να «κοντράρουν» την Unicredit. Και ο λόγος δεν γίνεται για το προσφερόμενο τίμημα (αφού και η ίδια η Unicredit θα μπορεί να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική διαδικασία, ανεβάζοντας αν χρειαστεί το τίμημά της), αλλά για το μέγεθος και την ποιότητα του επενδυτή. Ο μεγαλομέτοχος της Alpha Bank, Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) που φέρεται να έχει ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 9%, δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική διαδικασία. Ενώ στο ενδεχόμενο που κάποιο μεγάλο fund υποβάλλει προσφορά υψηλότερη της Unicredit, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογήσει τις προσφορές το ΤΧΣ, παραμένουν ευνοϊκά για επενδυτή – τράπεζα.

Η ανάδειξη του αγοραστή των 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank και η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα δώσουν άμεσα την σκυτάλη στην έναρξη της αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραφε το insider.gr, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου και στις 15 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάθεση του 20% από το 40,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Η διάθεση των μετοχών θα γίνει μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών σε επενδυτές εγχώριους και ξένους. Ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

gazzetta
gazzetta reader insider insider