ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία λήξης της απεργίας Stellantis και συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία λήξης της απεργίας Stellantis και συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία
Μετά τη Ford, άλλη μια εταιρεία φτάνει σε συμφωνία με τη UAW για τερματιστεί η απεργία έξι εβδομάδων που έχει παραλύσει τον κλάδο.

Η μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis και η United Auto Workers (UAW)- το συνδικάτο των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία- πλησίαζαν μια συμφωνία που θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας, για να τερματιστεί η απεργία έξι εβδομάδων που έχει παραλύσει τον κλάδο, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Την Τετάρτη, η Ford ήταν η πρώτη από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ που διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για τη διευθέτηση των απεργιών, στις οποίες συμμετείχαν 45.000 εργαζόμενοι από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα πρότυπο για νέα συμβόλαια ανάμεσα στην UAW, με την GM και τη Stellantis.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Stellantis και του UAW επρόκειτο να επαναληφθούν στις 10 π.μ. στο Ντιτρόιτ (τοπική ώρα) μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις την Παρασκευή. Η συνάντηση το Σάββατο θα μπορούσε να οριστικοποιήσει μια δοκιμαστική συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές. Οι συνομιλίες μεταξύ της UAW και της General Motors συνεχίζονταν.

Τόσο η GM όσο και η Stellantis συμφώνησαν να συμβαδίσουν με τη Ford στους βασικούς οικονομικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών κατά 25%, αλλά ορισμένα τελικά κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωρινών εργαζομένων, ήταν ένα από τα τελευταία ζητήματα της συζήτησης, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμφωνία της Ford, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα μέλη του συνδικάτου, περιλαμβάνει αύξηση των μισθών κατά 25% κατά τη διάρκεια της σύμβασης 4-1/2 ετών, ενίσχυση των συνταξιοδοτικών εισφορών και κατάργηση των χαμηλότερων αμοιβών για τους εργαζόμενους σε ορισμένες εργασίες ανταλλακτικών στη Ford. Μειώνει επίσης τον χρόνο μισθολογικής ωρίμανσης για τις κορυφαίες βαθμίδες, σε τρία χρόνια από οκτώ χρόνια.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Ford, John Lawler, δήλωσε ότι η απεργία κόστισε στην αυτοκινητοβιομηχανία 1,3 δισ. δολάρια σε κέρδη και απώλεια παραγωγής που φτάνει τα 80.000 οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάνκμαν- Φριντ: Δεν εξαπάτησα κανέναν

Boeing: Θύμα εκβιασμού από συμμορία του κυβερνοχώρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider