Γιατί το «Υπερταμείο» αναζητάει σύμβουλο - στρατηγικό εταίρο για τη ΓΑΙΟΣΕ – Η αξιοποίηση τροχαίου υλικού και οι μισθώσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το «Υπερταμείο» αναζητάει σύμβουλο - στρατηγικό εταίρο για τη ΓΑΙΟΣΕ – Η αξιοποίηση τροχαίου υλικού και οι μισθώσεις
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος & υποβολής προσφορών για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών αναφορικά με την αξιολόγηση και ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ, δημοσίευσε η μητρική Υπερταμείο. 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών αναφορικά με την αξιολόγηση και ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ, δημοσίευσε η μητρική Υπερταμείο. Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών είναι διάρκειας 4 μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με δυνατότητα του Υπερταμείου με μόνη του δήλωσή του να την επεκτείνει κατά 4 μήνες, μετά από έγγραφη ενημέρωση του Συμβούλου. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την Πέμπτη 09/11/2023.

Επί της ουσίας, το Υπερταμείο επιθυμεί να προχωρήσει στην πρόσληψη ενός εξειδικευμένου συμβούλου (εταιρεία ή ένωση εταιρειών) στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και του τροχαίου υλικού (ΤΥ) και, με σκοπό την ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, της χρήσης και της απόδοσής του.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αφορούν την αξιολόγηση των πρακτικών συντήρησης και των στρατηγικών της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων (ΤΥ) για τον εντοπισμό περιοχών προς βελτίωση. Ο Σύμβουλος καλείται να εξετάσει και να αξιολογήσει τη τρέχουσα κατάσταση των μισθώσεων και τη τιμολογιακή πολιτική καθώς και άλλους τρόπους βελτιστοποίησης της μίσθωσης του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπλέον, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες καλούνται να συγκρίνουν τη διαχείριση του τροχαίου υλικού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και να παρέχουν συστάσεις για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις.

Τέλος, ο εν λόγω Σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση αναλύσεων, την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και τη σύνταξη στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών (σε υψηλό επίπεδο) και παροχή εναλλακτικών σεναρίων για την καλύτερη διαχείριση και συντήρηση του τροχαίου υλικού ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη απόδοση και ασφάλεια. Επιπλέον, αναμένεται να συμμετέχει ενεργά – είτε με φυσική παρουσία είτε με ηλεκτρονικά μέσα - σε συναντήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, λειτουργώντας ως τεχνικός και στρατηγικός εταίρος του Υπερταμείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος αναμένεται να συνδράμει το Υπερταμείο ως τα ακόλουθα:

1. Αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης του τροχαίου υλικού, της αγοράς, του μοντέλου διακυβέρνησης και της διαχείρισης

- Επισκόπηση του διαθέσιμου τροχαίου υλικού, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της κατάστασης, των συστημάτων, της αξιοπιστίας κ.λπ.

- Επισκόπηση της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς και των μελλοντικών προοπτικών της γενικά αλλά και ειδικότερα της αγοράς για το τροχαίο υλικό.

- Αξιολόγηση των ακόλουθων: Δομή διακυβέρνησης του κύκλου ζωής του τροχαίου υλικού στην Ελλάδα, Δραστηριότητες διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, Λειτουργίες συντήρησης και επισκευής, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη χωρητικότητα (capacity) του σιδηροδρομικού δικτύου και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις στην Ελλάδα

- Προσδιορισμός τυχόν σημείων αναποτελεσματικότητας ή/και λοιπές προκλήσεις.

2. Αξιολόγηση του τρέχοντος πλαισίου μισθώσεων και της τιμολογιακής πολιτικής

- Αξιολόγηση της κατάσταση μισθώσεων του τροχαίου υλικού, συμπεριλαμβανομένων των όρων μίσθωσης, των προϋποθέσεων και των τιμών μίσθωσης.

- Προσδιορισμός περιοχών για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών μίσθωσης ή/και τον εντοπισμό ευκαιριών για νέες (τοπικές ή/και στο εξωτερικό ή μέσω εναλλακτικών επιλογών μίσθωσης).

3. Συγκριτική αξιολόγηση και βέλτιστες

- Συγκριτική αξιολόγηση του τροχαίου υλικού και γενικότερα της λειτουργίας διαχείρισης και του μοντέλου διακυβέρνησής του, σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και εντοπισμός περιοχών προς βελτίωση.

- Επισκόπηση των τάσεων του κλάδου των σιδηροδρομικών μεταφορών και προτάσεις για νέες τεχνολογίες ή διαδικασίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση, την αξιοπιστία και την εμπορευσιμότητα του τροχαίου υλικού.

- Παροχή προτάσεων και συστάσεων για τη βελτίωση των λειτουργιών επισκευής και συντήρησης, που προκύπτουν και μέσα από βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται.

4. Εναλλακτικές προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Τροχαίου Υλικού (ΤΥ) και εκπόνηση στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών

- Παρουσίαση ενναλακτικών προτάσεων και στρατηγικών σεναρίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΤΥ.

- Εκπόνηση στρατηγικών κατευθύνσεων, σε υψηλό επίπεδο, για όλες τις λειτουργίες που αφορούν στο μελλοντικό μοντέλο διαχείρισης τροχαίου υλικού που θα επιλεγεί.

- Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του υπάρχοντος τροχαίου υλικού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και της ανάπτυξης νέων και καινοτόμων λύσεων.

- Παροχή συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας του ΤΥ.

- Παροχή μιας ολοκληρωμένης έκθεσης των ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός /Ακίνητα: Πώς κινείται η αγορά εν όψει 28ης Οκτωβρίου, από 70% έως και 100% οι προ-κρατήσεις – Οι οικονομικές επιλογές

Αναμένονται 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων συνολικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ στους προσεχείς μήνες

Real Estate: Μεγάλη αύξηση στις οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Ευρώπη – Επενδύσεις 250 εκατ. από Ten Brinke Ελλάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider