Προδοσία και μηνύσεις απειλούν την αυτοκρατορία του Τζον Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προδοσία και μηνύσεις απειλούν την αυτοκρατορία του Τζον Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο
Τη δεκαετία που μεσολάβησε από όταν ο δισεκατομμυριούχος των hedge fund Τζον Πόλσον αποφάσισε να ποντάρει πολλά στο Πουέρτο Ρίκο, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των αγορών αλλά και της μητέρας φύσης.

Τη δεκαετία που μεσολάβησε από όταν ο δισεκατομμυριούχος των hedge fund Τζον Πόλσον αποφάσισε να «ποντάρει» πολλά στο Πουέρτο Ρίκο, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των αγορών αλλά και της μητέρας φύσης.

Πέρασε από τυφώνες, σεισμούς, πανδημία αλλά και τη μεγαλύτερη τοπική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ για να συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων, πολυτελών συγκροτημάτων γραφείων και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τους πλούσιους του νησιού.

Τώρα, μόλις λίγους μήνες μετά την εκκίνηση των οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση ενός από τους ψηλότερους πύργους κατοικιών του Σαν Χουάν, ο Πόλσον αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα απειλών: μηνύσεις που χτυπούν την καρδιά της αυτοκρατορίας του στην Καραϊβική.

Στη Νέα Υόρκη, έχει εγκλωβιστεί σε ένα πικρό διαζύγιο, με την πρώην σύζυγό του να ισχυρίζεται ότι χειραγώγησε την αξία ενός από τα ακίνητά του στο Πουέρτο Ρίκο για να αποστραγγίσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια από ένα καταπίστευμα για τα παιδιά του.

Στο νησί, αντιμετωπίζει μηνύσεις από τον επί χρόνια συνεργάτη του, Fahad Ghaffar, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Πόλσον προσπαθεί να τον εξαπατήσει για να εγκαταλείψει το μερίδιό του στις επιχειρήσεις τους στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Πόλσον αντεπιτίθεται. Αρνείται τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του και έχει καταθέσει μήνυση για εκβιασμό και διαφθορά εναντίον του Ghaffar και της οικογένειάς του ισχυριζόμενος ότι υπεξαίρεσαν εκατομμύρια από την επιχείρηση του Πουέρτο Ρίκο, «προδίδοντας την εμπιστοσύνη του Πόλσον και δαγκώνοντας το χέρι που τους ταΐσε».

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Το χαρτοφυλάκιο του Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσε να αξίζει έως και 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, και σύμφωνα με τον Ghaffar θα κερδίσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο τουρισμός ανθεί καθώς ο ήλιος και η άμμος του νησιού έλκουν επισκέπτες υψηλής ποιότητας σε μέρη με κόστος 2.000 δολάρια τη βραδιά, όπως το St. Regis Bahia Beach Resort, το οποίο ο Πόλσον απέκτησε πριν από μια δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η εισροή ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανοικοδόμησης, ύψους 120 δισ. δολαρίων στον απόηχο του τυφώνα Μαρία το 2017 ρίχνει λάδι στην «οικονομική φωτιά».

Έξω από το Πουέρτο Ρίκο, το αποτύπωμα του Paulson έχει συρρικνωθεί δραματικά. Το σορτάρισμα στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου πριν από την κατάρρευση της αγοράς το 2007 βοήθησε να αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του hedge fund Paulson & Co. σε περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011. Όμως τα λανθασμένα στοιχήματα στον χρυσό, την ανάκαμψη των ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους βλάπτουν τις αποδόσεις. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του fund στο τέλος της δεκαετίας μειώθηκαν σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BeOnd: H αεροπορική εταιρεία αποκλειστικά για business class που θα σας μεταφέρει απευθείας στις Μαλδίβες

gazzetta
gazzetta reader insider insider