ΤΑΙΠΕΔ: Τίτλοι τέλους για τον διεθνή διαγωνισμό για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Τίτλοι τέλους για τον διεθνή διαγωνισμό για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 12.10.2023, αποφάσισε να ματαιώσει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 12.10.2023, αποφάσισε να ματαιώσει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.».

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου 2021 μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο θα εξετάσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, προβλεπόταν επίσης η δυνατότητα να παραχωρήσει και η Helleniq Energy το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο κατέχει, στην περίπτωση που ο ενεργειακός Όμιλος δεν πλειοδοτούσε για το μερίδιο του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η πάγια θέση της Helleniq Energy είναι πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (είτε αποκτώντας το 100% είτε αποχωρώντας) καθώς οι δραστηριότητές της επικαλύπτονται με αυτές της επίσης θυγατρικής του ενεργειακού Ομίλου Elpedison (μαζί με την ιταλική Edison).

Σημαντικό "αγκάθι" στον διαγωνισμό αποτέλεσε εκκρεμοδικία με την ELFE και τις οφειλές της βιομηχανίας λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι οποίες ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Το τοπίο περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο στην πορεία με την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο αέριο, ώστε να μην μετακυλισθούν στην εγχώρια κατανάλωση.

Η "έξοδος" από την ενεργειακή κρίση αναθέρμανε τα σενάρια ιδιωτικοποίησης, βάσει μίας εναλλακτικής φόρμουλας μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που θα απεγκλώβιζε και την Helleniq Energy. Το βασικό σενάριο που είχε τεθεί επί τάπητος προέβλεπε τη διάθεση του ποσοστού της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μαζί με ένα μικρότερο μερίδιο (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) του Δημοσίου.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022 απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαίωσε πλήρως την εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι διευθετήθηκε και αυτή η εκκρεμότητα. Ωστόσο, τον φετινό Σεπτέμβριο προέκυψε νέα εμπλοκή, καθώς η προσφυγή της ELFE στον Άρειο Πάγο, είχε ως αποτέλεσμα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για τυπικούς λόγους να αναπέμψει εκ νέου τη δικαστική διένεξη στο Εφετείο Αθηνών.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι, μετά τη νέα αυτή τροπή, η διένεξη αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 1-2 χρόνια. Επομένως, παρατείνεται η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, παρατείνοντας και το καθεστώς αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων δημιουργεί σημαντικό πρόσκομμα στα όποια σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς για Mermeren: Οδηγίες προς τους κατόχους ΕΛΠΙΣ

AVIN: Όφελος 6% για πετρέλαιο θέρμανσης με κάρτες της Εθνικής

Χανιά: Αυξημένη κατά 11,1% η κίνηση στο αεροδρόμιο στο 9μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider