Intralot: Ανοίγει την πόρτα σε θεσμικούς επενδυτές με την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ – Πώς χτίζει το νέο equity story, τα σχέδια για νέες λοταρίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intralot: Ανοίγει την πόρτα σε θεσμικούς επενδυτές με την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ – Πώς χτίζει το νέο equity story, τα σχέδια για νέες λοταρίες
Intralot
Tο free float της Intralot θα αυξηθεί στο περίπου 46% μετά την ΑΜΚ. «Κλειδί» η αύξηση της εμπορευσιμότητας μετά από την έξοδο από την κατηγορία επιτήρησης. Οι στόχοι για επέκταση στις ΗΠΑ.

Στην είσοδο νέων θεσμικών επενδυτών και family offices στο μετοχικό της κεφάλαιο και την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών της στοχεύει η Intralot με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ που θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της εισηγμένης από την κατηγορία της επιτήρησης. Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προαίρεσης με το ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές να είναι έντονο, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι δύο βασικοί μέτοχοι, η Alpha Choice του Σωκράτη Κόκκαλη και η Standard General του Soo Kim θα μεταβιβάσουν δικαιώματα προτίμησης με αποτέλεσμα μετά από την ΑΜΚ στο μετοχικό κεφάλαιο να συμμετέχει με περίπου 20% ο Σ. Κόκκαλης (από περίπου 32,42% σήμερα), με 7% η Intracom Holdings και με 27% η Standard General (από 32,9% σήμερα).

Έτσι το free float της Intralot θα αυξηθεί στο περίπου 46% του μετοχικού κεφαλαίου από περίπου 35% που είναι σήμερα. Ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας που έχει έρθει σε συμφωνία με τον Σ. Κόκκαλη για την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης θα αποκτήσει περίπου το 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot και θα παραμείνει λίγο κάτω από το όριο του 5%.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση της πλήρους κάλυψης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από επενδυτές, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δύο βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να συμμετάσχουν με μεγαλύτερα ποσά αποκτώντας περισσότερες μετοχές για να συγκεντρωθεί το ποσό των 135 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πάει σε χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών, αλλά όπως είπε ο αναπληρωτής CEO της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς στόχος με την έξοδο από την κατηγορία της επιτήρησης είναι να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, γεγονός που σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη πορεία της εταιρείας θα τραβήξει τα βλέμματα περισσότερων θεσμικών.

«Μειώνεται λίγο το ποσοστό των δύο βασικών μετόχων. Έχουμε χρόνια να απευθυνθούμε σε θεσμικούς επενδυτές που σήμερα απουσιάζουν. Μια εταιρεία με τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της Intralot είναι στο ραντάρ των διεθνών παικτών, αλλά χρειάζεται και ένα μεγαλύτερο free float. Η αύξηση του ποσοστού που δεν ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους θα αυξήσει και το equity value», ανέφερε ο κ. Σφάτος.

Τα επόμενα βήματα και το retail bond

Η Intralot στοχεύει να διαθέσει τα 126 εκατ. ευρώ από τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα των 130,1 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ (τα υπόλοιπα είναι έξοδα) στην μείωση του δανεισμού με στόχο o λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφωθεί στο 2,5x. Θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, για το οποίο η διοίκηση της Intralot βρίσκεται σε συζητήσεις με πέντε τράπεζες, αλλά και η έκδοση ενός νέου ομολόγου της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω συνολικό ποσό των περίπου 350 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ομολογιών που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024, που έχουν ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο περίπου 355 εκατ. ευρώ. Όμως η επιχείρηση μείωσης του δανεισμού της εταιρείας δεν θα σταματήσει εκεί, όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης στόχος είναι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του 2023 και το 2024 να κατευθυνθούν σε αποπληρωμή δανεισμού. Αυτό βέβαια σημαίνει πως δεν υπάρχει η προοπτική μερισμάτων άμεσα, αλλά όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας αυτό θα ξεκλειδώσει υψηλότερες αξίες για τους μετόχους μακροπρόθεσμα.

Οι προοπτικές για λοταρίες και νέα έργα

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η εταιρεία μετά από την αλλαγή στρατηγικής που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια, πλέον επικεντρώνεται σε συμβόλαια τεχνολογίας, λοταρίας και ειδικά σε ανεπτυγμένες αγορές που όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση προσφέρουν σταθερές αποδόσεις και προβλεψιμότητα καθώς τα συμβόλαια είναι μακροπρόθεσμα.

Στις ΗΠΑ, από την οποία προέρχεται περίπου το 50% των εσόδων και των EBITDA του ομίλου, το βάρος πέφτει στην αγορά των λοταριών και στα συστήματα εποπτείας και ελέγχου των VLTs. Ενώ όπως σημείωσε ο CEO της αμερικανικής θυγατρικής Intralot Inc, Νίκος Νικολακόπουλος, σε δεύτερη μοίρα βρίσκεται το κομμάτι του αθλητικού στοιχήματος που έχει και πιο έντονο ανταγωνισμό.

Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος τα επόμενα δύο χρόνια κρύβουν ευκαιρίες για την Intralot Inc., καθώς αναμένονται διαγωνισμοί για 15 συμβόλαια διαφόρων μεγεθών από μεγάλα σε Τέξας, Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη έως και μεσαίου μεγέθους με τζίρους από 800 εκατ. έως 2,5 δισ. ευρώ, στα οποία επικεντρώνεται και η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο το business plan της εταιρείας είναι ιδιαίτερα συντηρητικό καθώς το βασικό σενάριο είναι πως από τα 18 συμβόλαια που αναμένονται παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια η Intralot θα πάρει τα δύο. «Τα πιο κοντά στα δικά μας μεγέθη είναι τα συμβόλαια που έρχονται σε Κολοράντο, Κεντάκι, Μιζούρι, Αριζόνα και άλλου», σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν σημαντικές λήξεις συμβολαίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ΤΕΡΝΑ «καπάρωσε» σύμβαση άνω των 82 εκατ. ευρώ κερδίζοντας «ΑΒΑΞ - ΑΚΤΩΡ – ΕΚΤΕΡ»

Kλίμα at any cost - Στη Eurobank είναι γιορτή - Η «Αμβροσία», το βιβλίο προσφορών και η ΑΜΚ της Intralot

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider