Intralot – Σ. Κόκκαλης: Πώς «χτίζεται» το turn around story – Η ΑΜΚ, τα EBITDA, η επιτήρηση και οι ΗΠΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intralot – Σ. Κόκκαλης: Πώς «χτίζεται» το turn around story – Η ΑΜΚ, τα EBITDA, η επιτήρηση και οι ΗΠΑ
Σε εξέλιξη, βασισμένο σε 3 πυλώνες, βρίσκεται το turn around story της Intralot με στόχο τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και την πλήρη ανάκαμψή της εισηγμένης, σχέδιο που επί της ουσίας έχει ξεκινήσει από την στιγμή που το τιμόνι πήρε στα χέρια του ο Σωκράτης Κόκκαλης. 

Σε εξέλιξη, βασισμένο σε 3 κυρίως πυλώνες, βρίσκεται το turn around story της Intralot με στόχο τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και την πλήρη ανάκαμψη της εισηγμένης, σχέδιο που επί της ουσίας έχει ξεκινήσει από την στιγμή που ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε «τα ηνία» του γκρουπ. Όπως προ ημερών αποφασίστηκε, μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η εταιρεία θα επιδιώξει να αντλήσει 135 εκατ. ευρώ με την έκδοση 232.758.621 νέων μετοχών που θα διατεθούν στους μετόχους με δικαίωμα προτίμησης 0,62 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 0,58 ευρώ η κάθε μία.

Αυτή τη φορά η ΑΜΚ θα έχει αναπτυξιακή διάσταση, ενώ η αντίστοιχη έναν χρόνο πριν είχε χαρακτήρα «διάσωσης», και θεωρείται το πρώτο βήμα για τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωσης της Intralot που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας για λοταρίες διεθνώς. Η προηγούμενη ΑΜΚ 129 εκατ. ευρώ είχε διενεργεί για να αποκτηθεί η πλειοψηφία των μετοχών της θυγατρικής, Intralot Inc στις ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο υποσχόμενο asset του ομίλου, μέσω της οποίας ποσοστό 32,9% στο μετοχικό κεφάλαιό απέκτησε το αμερικανικό fund Standard General του Κορεάτη επενδυτή Σου Κιμ. Χτες μάλιστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Intralot για τη δημόσια προσφορά έως 232.758.621 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, για την άντληση κεφαλαίων ύψους έως 135 εκατ. ευρώ και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι πυλώνες, η μείωση δανεισμού, τα μετοχικά μερίδια

Σημείο «κλειδί» φαίνεται να αποτελεί η εξοικονόμηση δαπανών, που στις 30/06/2023 έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το πλάνο περιλαμβάνει την εστίαση σε αναπτυγμένες αγορές με μοχλό ανάπτυξης τους τομείς υπηρεσιών τεχνολογίας και διαχείρισης λοταριών, αλλά και την εν εξελίξει αναδιάρθρωση καθαρής θέσης και μόχλευσης.

Μέσω της ΑΜΚ επιχειρείται η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 340 εκατ. ευρώ και η διαμόρφωση σχέσης «καθαρός δανεισμός προς EBITDA» στην περιοχή του 2,5x, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο νέων επενδυτών στην εταιρεία καθώς ο Σ. Κόκκαλης θα συμμετάσχει με 2 εκατ. ευρώ, εκχωρώντας μέρος των δικαιωμάτων του στην Intracom Holdings και τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα. Έτσι, με 25 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθεί η Intracom Συμμετοχών και με 16,8 εκατ. ευρώ ο κ. Μουνδρέας. Παράλληλα, η Standard General δεν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης και το ποσοστό της θα περιοριστεί από το 32,9% στο 26,86%, συμμετέχοντας με 23,2 εκατ. ευρώ, με τους αναδόχους να έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών που θα καλύψουν τα εκχωρημένα δικαιώματα της Standard Capital, βάζοντας αθροιστικά περί τα 21 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και εφόσον αυτή καλυφθεί πλήρως, ο Σ. Κόκκαλης θα βρεθεί να ελέγχει το 20,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, η Intracom Holdings το 7,13% και ο κ. Μουνδρέας το 4,78%.

Τα EBITDA και η άρση επιτήρησης

Σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές «βλέψεις» της Intralot, η εισηγμένη προσβλέπει σε EBITDA πέριξ των 133 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 340 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για το 2024 με τα σημερινά δεδομένα τα EBITDA εκτιμώνται στα 140 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος παρήγαγε πέρσι ελεύθερες ταμειακές ροές 23 εκατ. ευρώ. Στην πράξη ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ καθώς ανέλαβε την υποχρέωση να (προ)πληρώσει 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας τραπεζικής χρηματοδότησης για την αμερικανική θυγατρική του. Είναι προφανές ότι η συνέχιση παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού και τη δημιουργία αξίας για μετόχους.

Πλέον η Intralot διατηρεί ισχυρά συμβόλαια παροχής τεχνολογίας τυχερών παιχνιδιών σε ανεπτυγμένες αγορές με υψηλά περιθώρια κέρδους, έχει μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από την Ελλάδα, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα οδηγήσει και στην άρση επιτήρησης για τη μετοχή καθώς η καθαρή θέση της μητρικής θα γυρίσει σε θετική. Με βάση τις επιστολές δέσμευσης μετόχων και νέων επενδυτών, η ΑΜΚ ξεκινά με εξασφαλισμένο το ποσό των 67 εκατ. ευρώ από τα ως 135 εκατ. ευρώ, που επιδιώκει να αντλήσει η εταιρεία.

Οι προοπτικές στις ΗΠΑ

Όσον αφορά στις προοπτικές της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αποτελούν τον πυλώνα στήριξης για το αναπτυξιακό πλάνο της διοίκησης και σε αυτή την παραδοχή κινήθηκαν και οι συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο με fund managers.

Η αμερικανική αγορά αποτελεί το 60% του τζίρου το 2022, θεωρείται κομβική για την επόμενη ημέρα του ομίλου, κάτι που έχει ήδη καταγράφει στο και στο α’ εξάμηνο του 2023 με τα έσοδα να είναι αυξημένα από τις δραστηριότητές στις ΗΠΑ κατά 7,4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ανάπτυξης στις κατηγορίες των αριθμοπαιχνιδιών και των στιγμιαίων παιχνιδιών.

Να σημειωθεί ότι η Intralot αποτελεί έναν από τους μόλις τρεις προμηθευτές εκτός Αμερικής που διατηρούν συμβάσεις με λοταρίες σε πολιτείες των ΗΠΑ (11 συμβάσεις σε 11 πολιτειακές πολιτείες και στον Καναδά με τη λοταρία της British Columbia, συμβάσεις και στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού στις ΗΠΑ).

Το δίπολο οργανική ανάπτυξη και νέα συμβόλαια θα στηρίξουν την ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας. Στο δεύτερο σκέλος, προβλέπει ανάληψη μόλις δύο νέων συμβολαίων διαχείρισης λοταρίας από τα 14 που προβλέπεται προσεχώς να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Η Ιntralot θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τα νέα συμβόλαια είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους ομίλους εφόσον απαιτείται υψηλό capex.

Η ΑΜΚ

Από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (130,1 εκατ. ευρώ), τα 126 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κατευθυνθούν για αποπληρωμή δανεισμού. Η Ιntralot βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με Πειραιώς, Εθνική, Optima, Αττικής και άλλη μια μικρή τράπεζα για την κάλυψη από την κοινοπραξία ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ που προτίθεται να εκδώσει. Τα κεφάλαια του ομολογιακού θα κατευθυνθούν, όπως και τα 126 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ΑΜΚ για αποπληρωμή των ομολογιών έκδοσης 2017 και λήξης 2024 (Σεπτέμβριος), ανεξόφλητου υπολοίπου 355,56 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης σε Ελλάδα ή εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: «Χώρο» για φθηνότερο LNG δημιουργεί ο ΔΕΣΦΑ – Πιο ευέλικτη χρήση της Ρεβυθούσας

Trastor: Το χαρτοφυλάκιο των 419 εκατ. ευρώ, η «εικόνα» του real estate και τα deals της ΑΕΕΑΠ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάψευση Συγχώνευσης με ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider