Προοδευτική: Πώς προσπαθεί να «γυρίσει το παιχνίδι» μέσω… Ενέργειας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προοδευτική: Πώς προσπαθεί να «γυρίσει το παιχνίδι» μέσω… Ενέργειας
Ο μηδενικός τζίρος στο 6μηνο 2023 και οι ζημίες. Εντείνει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση σε καινοτόμους τομείς δραστηριότητας, όπως αυτές των ΑΠΕ και των «έξυπνων» κατασκευών.

Μέσω της ενασχόλησης στον τομέα Ενέργειας, και ιδίως στα φωτοβολταϊκά, επιχειρεί η διοίκηση της (πάλαι ποτέ ισχυρής) Προοδευτικής να «γυρίσει το παιχνίδι» καθώς ο αμιγώς κατασκευαστικός τομέας αποτελεί μάλλον προνομιακό πεδίο για λίγα ισχυρά γκρουπ και ίσως κάποιες ακόμα τεχνικές εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στις εξαμηνιαίες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις, «η Διοίκηση της εταιρείας για τη χρήση του 2023 συνεχίζει τις ενέργειές της για την περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να εξακολουθήσει να υφίσταται η πτωτική τάση στις υποχρεώσεις της με σκοπό να διοχετευθεί η διαθέσιμη ρευστότητά στην υλοποίηση των υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων της. Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας της Εταιρείας, ορθολογίζοντας την δομή και τις λειτουργίες της, συνεχίζει και εντείνει τις προσπάθειες της για την ενεργοποίησή της σε καινοτόμους τομείς δραστηριότητας, όπως αυτές των Α.Π.Ε. και των “έξυπνων” κατασκευών. Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία για την κατασκευή Φωτοβολταϊκου Σταθμού, ισχύος 500 KW, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη αντίστοιχων έργων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 19.9.2023 η εταιρεία ανακοίνωνε στο ΧΑ την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ Μ.Ι.Κ.Ε. για τη μελέτη , κατασκευή και θέση σε λειτουργεία σταθμού παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα , ισχύος 500ΚW, στην περιοχή ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ, της Π.Ε. Φθιώτιδος. Η εν λόγω κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και η αποπεράτωσή της, αναμένεται στο πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου 2023. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την αφετηρία αντιστοίχων κατασκευαστικών έργων Α.Π.Ε., που η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. προγραμματίζει να εκτελέσει εντός της επόμενης 3ετιας. Η εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση ίδρυσε την κατά 100% θυγατρική εταιρεία «Προοδευτική Φωτοβολταϊκά Συστήματα Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» η οποία έχει σαν αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα ΑΠΕ.

Οι απαιτήσεις

Να σημειωθεί ότι η Προοδευτική εξακολουθεί να διεκδικεί απαιτήσεις κυρίως από έργα εσωτερικού, ποσού 9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απαιτεί μέσω αγωγών: α) το ποσό των 6.000.000 που αφορά διεκδικήσεις από το έτερο μέρος της Κ/Ξ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. – ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε.» β) επίσης υφίστανται απαιτήσεις κατά το Ελληνικού Δημοσίου, ύψος περίπου 3.000.000 ευρώ, από εκτελεσμένα Τεχνικά Έργα. Κατά την 30.06.2023 υφίστανται αγωγές και διαιτησίες τεχνικών έργων κατά της εταιρείας, ποσού 1.500.000 ευρώ περίπου που αφορά λοιπές αγωγές τρίτων.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες η Διοίκηση της Εταιρείας έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση και οριστική διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εσωτερικό και εξωτερικό με απόλυτη επιτυχία. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και προσπάθεια οριστικής διευθέτησης και του ιδιωτικού χρέους της εταιρείας. H εταιρεία έχει καταλήξει σε συμβιβασμό με την CEPAL HELLAS και DoValue για τη ρύθμιση, τακτοποίηση και αναδιάρθρωση οφειλής. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος ποσού 2.950.530 ευρώ το οποίο καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου. Επί των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου υφίστανται προσημειώσεις ύψους 13.141.915 ευρώ για εξασφάλιση πιστοδοτήσεων που χορηγήθηκαν. Στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και ποσό ύψους 2.450.000 ευρώ περίπου το οποίο αφορά σε δέσμευση ακινήτου της μητρικής εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο για περαιτέρω εξασφάλιση οφειλών σε αυτό.

Πώς πήγαν τα μεγέθη - Γιατί δηλώνει αισιόδοξη η διοίκηση για την προσεχή 2ετία

Κατά το Α’ εξάμηνο 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και του ομίλου ήταν παρέμεινε μηδενικός. Οι ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 292.721 ευρώ, για τον όμιλο και 354.332 ευρώ για την εταιρεία. Η Εταιρεία και ο Όμιλος για την περίοδο 01.01.2023 – 30.06.2023 παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα μετά από φόρους 402.233 και 340.811 ευρώ αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που παρουσίαζαν κέρδη μετά φόρων 2.513.091 ευρώ. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας της Εταιρείας και του Ομίλου ανήλθαν για το Α’ εξάμηνο του 2023 σε 99.483 και 101.737 ευρώ αντίστοιχα έναντι 78.827 ευρώ του Α’ εξαμήνου του 2022. Η καθαρή θέση για τον όμιλο ανήλθε σε περίπου 10,3 εκατ. ευρώ. «Σύμφωνα με τα παραπάνω η Διοίκηση της εταιρείας έχει εκτιμήσει ότι, θα δύναται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για τους επόμενους 24 μήνες από την ημερομηνία των 6 μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων δεδομένου ότι: η εταιρεία θα εγγράψει θετικό κύκλο εργασιών εντός της χρήσεως του 2023, ο δείκτης Κυκλοφορούν Ενεργητικό προς Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις παραμένει μεγαλύτερος της μονάδας, υφίστανται απαιτήσεις της Εταιρείας έναντι του δημοσίου και τρίτων ποσού 9.000.000 ευρώ», αναφέρεται στις καταστάσεις 6μήνου. Το σύνολο ενεργητικού ανήλθε σε 19,3 εκατ., το Κυκλοφορούν Ενεργητικό σε 7,88 εκατ. ευρώ, το σύνολο υποχρεώσεων σε 9 εκατ., οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 5,04 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια σε 10,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 311 χιλ. ευρώ.

Η LDA Capital

Υπενθυμίζεται ότι στις 4.1.2023 διεξήχθη Ε.Γ.Σ. των Μετόχων, η οποία παρείχε εξουσιοδότηση για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την λήψη της σχετικής απόφασης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να αυξάνει με απόφασή του το μετοχικό κεφαλαίο της Εταιρείας, μερικά η ολικά με την έκδοση νέων μετοχών και για ποσό που δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου που υφίσταται κατά τον χρόνο που χορηγείται η ως άνω εξουσία στο Δ.Σ. και σε εκτέλεση της συμφωνίας της εταιρείας με τον επενδυτικό Οργανισμό «LDA Capital LTD». Κατά τη χρήση 2022 η Εταιρεία προέβη σε σύναψη συμφωνίας με την LDA Capital Limited, παγκόσμιο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων, για χρηματοδότηση έως του ποσού 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας. Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας θα εκτελεσθεί βάση αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της εταιρείας, η οποία και θα προβαίνει στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital Ltd για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όσον αφορά την LDA Capital είναι ένας παγκόσμιος όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων με εξειδίκευση στις διασυνοριακές συναλλαγές. Στην πορεία της έχει επιτυχώς ολοκληρώσει 250 επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο με εισηγμένες και ιδιωτικές εταιρείες σε 43 χώρες, με συνολική αξία συναλλαγών άνω των 11 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Δύο «ντουζίνες» ΣΔΙΤ ύψους 5 δισ. ευρώ περιμένουν ανάδοχο και «υπογραφές»

Πότε θα αποκτήσει Μετρό η Θεσσαλονίκη – Η βασική γραμμή των 1,5 δισ. ευρώ, οι επεκτάσεις και το ΣΔΙΤ λειτουργίας 

Υποδομές: Οι «μάχες» των ισχυρών στο μέτωπο των οδικών συμβάσεων παραχώρησης – Η Αττική Οδός, οι επεκτάσεις, ο ΒΟΑΚ, τα ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider