Αύξηση τζίρου για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι εξαγωγές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση τζίρου για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι εξαγωγές
Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις του 2022 για τη γνωστή βιομηχανία γάλακτος. Πού ποντάρει για το 2023 και πώς προχωρούν οι δικαστικές εκκρεμότητες λόγω της ΑΓΝΟ

Στη διαρκή εξέλιξή της στοχεύει η γαλακτοβιομηχανία Κολιός, επενδύοντας σταθερά στις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση του προσωπικού της και ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας για τα γνωστά τυροκομικά της προϊόντα.

Ως μια από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κλάδου, η Κολιός ποντάρει στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς της, επιχειρώντας ταυτόχρονα να απαλλαγεί πλήρως από τις «αμαρτίες» της ΑΓΝΟ, η οποία πέρασε τον Μάρτιο του 2022 στην όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικές ώρες, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 119,92 εκατ. ευρώ από 102,34 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021. Ήπια πτωτικά κινήθηκε η κερδοφορία, με τα κέρδη μετά από φόρους να υποχωρούν στα 1,59 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 1,86 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Στη χρήση 2022 η εταιρεία εκταμίευσε νέα δάνεια ύψους 398 χιλ. ευρώ, ενώ αποπλήρωσε μακροπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 3,137 εκατ. ευρώ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο αριθμός προσωπικού διαμορφωνόταν σε 446 άτομα από 448 στη χρήση 2021.

Με «όχημα» τις εξαγωγές

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Κολιός, αφού από το σύνολο των 119,92 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκαν στα 44,66 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο του τζίρου να αφορά σε εξαγωγές. Ειδικότερα, οι ενδοκοινοτικές (σ.σ. εντός της ΕΕ) πωλήσεις ανήλθαν σε 53,64 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνες προς τρίτες χώρες σε 21,62 εκατ. ευρώ. Η Κολιός εξάγει τα τυροκομικά της προϊόντα σε 50 χώρες του κόσμου.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία εκτίθενται κυρίως σε κίνδυνο διακύμανσης της τιμής της πρώτης ύλης, ήτοι του γάλακτος. Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής των προϊόντων, λόγω της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού, η Κολιός αναπροσαρμόζει τον τιμοκατάλογο πώλησης με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου των τιμών, ενώ διαμηνύει πως δεν έχει σημαντική εμπορική εξάρτηση από προμηθευτές.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες λόγω της ΑΓΝΟ

Τόσο η διοίκηση όσο και οι νομικοί σύμβουλοι της Κολιός εκτιμούν ότι οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και συνδέονται με την ΑΓΝΟ «θα ευδοκιμήσουν στην πλειονότητα τους υπέρ της εταιρείας και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομική της κατάσταση, τη χρηματοοικονομική θέση ή στα αποτελέσματα της λειτουργίας της.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αγωγές από προμηθευτές της ΑΓΝΟ, καθώς και αγωγές από πρώην εργαζομένους και κτηνοτρόφους-παραγωγούς της άλλοτε κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, η Κολιός έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμβιβασμό με τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας για τις εκκρεμείς υποθέσεις της ΑΓΝΟ, καθώς όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «τον Ιούνιο 2023 ο ειδικός εκκαθαριστής έχει προχωρήσει σε οριστική και εγκεκριμένη από τα όργανά του και τις διαδικασίες που προβλέπονται για τέτοιες υποθέσεις, πρόταση προς την εταιρεία για τον οριστικό συμβιβασμό του συνόλου των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών. Η εταιρεία αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση αυτή και εξετάζει τη δυνατότητα χρηματοδότησής της βρισκόμενη σε προχωρημένες συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες».

Μια ιστορία 75 χρόνων

Ήταν το 1948 όταν ο Δημήτριος Κολιός ξεκινά την οργανωμένη παραγωγή κασεριού στο Πολύκαστρο.

Το πρώτο τυροκομείο στήνεται με όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία της εποχής εκείνης και ξεκινά την παραγωγή με 12 άτομα προσωπικό. Το κασέρι «του Κολιού» γίνεται γρήγορα γνωστό και περιζήτητο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τα επόμενα χρόνια κατακτά σταδιακά και την αγορά της Αθήνας.

Σήμερα, με τον Νίκο Κολιό στο «τιμόνι», κύρια προϊόντα της εταιρείας είναι η φέτα ΠΟΠ και τα λευκά τυριά, όπως το κατσικίσιο και το σπιτικό, τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το κασέρι Π.Ο.Π. και το παραδοσιακό Κολιός, το οποίο παράγεται από το 1948 σύμφωνα με πατροπαράδοτη συνταγή. Επίσης βιολογική φέτα ΠΟΠ, τυριά Light, είδη διατροφής με φυτικά λιπαρά και χαμηλή χοληστερίνη, όπως η σειρά Vital, καθώς και φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το στραγγιστό γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στέγγος – Τεχνική Ολυμπιακή: Τι «φέρνει» η στροφή σε ναυτιλία, δάνεια, ακίνητα/τουρισμό – Αναμονή για το Πόρτο Καρράς

Κοντόπουλος: Έρχεται νέος κανονισμός στην Κύρια Αγορά – «Τέρμα τα αστεία» με τη διασπορά των εισηγμένων

Γ. Μίχος (Epsilon Net): Ανάπτυξη σε πέντε πυλώνες και διορθωτικές κινήσεις μετά το θέμα με τα stock option

gazzetta
gazzetta reader insider insider