Τα 50 εκατ. ευρώ άγγιξε ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης – Το «ατού» των εξαγωγών και οι στόχοι του 2023

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 50 εκατ. ευρώ άγγιξε ο τζίρος της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης – Το «ατού» των εξαγωγών και οι στόχοι του 2023
Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας το 2022. Πού ποντάρει η διοίκηση και ποια τα επόμενα βήματα. Η στρατηγική για επενδύσεις, η δυναμική των εξαγωγών και η διανομή μερίσματος ύψους 18,6 εκατ. ευρώ. 

Στην αειφόρο ανάπτυξή της, μέσω της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, ποντάρει η γαλακτοβιομηχανία Καράλης ΑΕ, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ με έδρα την Άρτα.

Η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της εταιρείας σε όλους τους τομείς είναι ο κύριος άξονας των κινήσεων της Καράλης, ενώ οι βασικές αρχές της διοίκησής της, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας προς τους μετόχους, η επίτευξη ανταγωνιστικών συμφωνιών τόσο με τους πελάτες όσο και με τους προμηθευτές, με επίκεντρο πάντοτε την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης, καθώς και ο σεβασμός προς το περιβάλλον και προς τους εργαζόμενους.

«Έπιασε» τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τα προηγούμενα 24ωρα, η χρήση 2022 της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας εξελίχθηκε ικανοποιητικά τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ως προς τα μικτά και καθαρά κέρδη. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 49,75 εκατ. ευρώ, από 39,10 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 27,21%, ενώ το κόστος πωληθέντων για τη χρήση 2022 ανήλθε σε 44,57 εκατ. ευρώ έναντι 33,82 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,80%. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε ποσοστιαία περισσότερο από τον κύκλο εργασιών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μικτού κέρδους από 5,28 εκατ. ευρώ σε 5,17 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 2,13% περίπου. Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί του κόστους πωληθέντων μειώθηκε ελαφρά σε 11,60% έναντι 15,62% στη χρήση 2021. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,02 εκατ. ευρώ έναντι 4,40 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας μείωση κατά 8,68%.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η καθαρή θέση της γαλακτοβιομηχανίας επιβεβαιώνει την ευρωστία της, αφού διαμορφώθηκε σε 36.401 χιλ. ευρώ το 2022, αυξημένη κατά 3.160 χιλ. ευρώ έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε 2.822.800 κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 2,93 ευρώ η κάθε μία και ανέρχεται σε 8.270.804,00 ευρώ, ενώ εντός της χρήσης, το τακτικό αποθεματικό αυξήθηκε κατά 160.000,00 ευρώ.

Διανέμει μέρισμα ύψους 18,62 εκατ. ευρώ

Όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερισμάτων συνολικού ύψους 18,62 εκατ. ευρώ, ήτοι 6,6 ευρώ ανά μετοχή.

Η χρήση των αναπτυξιακών

Ταυτόχρονα με τη διανομή μερίσματος η ηπειρώτικη βιομηχανία γάλακτος αποφάσισε την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος επανεπένδυσης των μερισμάτων, με σκοπό την ενίσχυση της εταιρείας ώστε να είναι σε θέση και με τη χρήση των αναπτυξιακών νόμων που ισχύουν να κάνει νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Καράλης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την επιδότηση του προγράμματος να ανέρχεται σε 55% της συνολικής δαπάνης.

Όσο για τη χρήση 2023, στόχος της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας είναι να επαναληφθούν τα υψηλά φετινά επίπεδα του κύκλου εργασιών.

Τρεις γενιές μετρά η σχέση της με την τυροκομία

Για τις ανάγκες προμήθειας του γάλακτος, της βασικής πρώτης ύλης της Καράλης, η εταιρεία συνεργάζεται με πολύ μεγάλο πλήθος παραγωγών της περιοχής της Ηπείρου και της περιοχής της Αμφιλοχίας με τους οποίους αναπτύσσει μακροχρόνια συνεργασία, μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Παρόλο που έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέτοχοι παραμένουν η οικογένεια Καράλη η οποία έχει τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Η σχέση της οικογένειας με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών. Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 ο Κωνσταντίνος Καράλης στην Πέτρα Πρεβέζης, ενώ έτος ορόσημο αποδείχθηκε το 1982, όταν ξεκίνησε τις εξαγωγές.

Το σημερινό τυροκομείο της βιομηχανίας γάλακτος είναι σύγχρονης κατασκευής και τεχνολογίας, με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 80 τόνων γάλακτος, ενώ πλέον η Καράλης εξάγει το 50% της παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Σουηδία. Η εταιρεία παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα), καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς

Σανίδα σωτηρίας αναζητούν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας - Δύσκολη η επόμενη μέρα

Σε μεταβατική φάση η χειροτεχνία στην Ελλάδα - Η ακτινογραφία των επιχειρήσεων, τα αγκάθια και η ευκαιρία για comeback

gazzetta
gazzetta reader insider insider