Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS μετά και την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS μετά και την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse.

Ειδικότερα, η Norges Bank Investment Management, που το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων, αύξησε το μερίδιό της στην UBS σε πάνω από 5% εκατό αυτόν τον μήνα, έχοντας διατελέσει μέτοχος στον όμιλο για σχεδόν 20 χρόνια, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η NBIM ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους επενδυτές της Credit Suisse όταν κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά πουλούσε το μερίδιό της. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Credit Suisse τον Απρίλιο, η NBIM καταψήφισε το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου και τον πρόεδρο, Άξελ Λίμαν, λέγοντας: «Οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιδιώκουν αλλαγές στο ΔΣ όταν αυτό δεν ενεργεί προς το συμφέρον τους».

Τις εβδομάδες μετά τη συμφωνία της εξαγοράς, ο Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος της NBIM, δήλωσε στην Finews: «Η ελβετική κυβέρνηση έκανε τα σωστά βήματα για να σώσει την Credit Suisse. Με τον τρόπο αυτό, απέτρεψε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην ελβετική οικονομία και όχι μόνο».

Από τότε που η UBS συμφώνησε να σώσει την Credit Suisse πριν από έξι μήνες, η μετοχή της έχει ενισχυθεί περισσότερο από 30%. Επενδυτές και αναλυτές χαιρέτησαν στην ανακοίνωση της τράπεζας τον περασμένο μήνα ότι δεν θα ζητήσει κρατική οικονομική στήριξη για τη συμφωνία. Η μετοχή της έλαβε περαιτέρω ώθηση στα τέλη Αυγούστου, όταν η UBS ανέφερε κέρδη 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quest: Aποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Κω στην Ψέριμο με drone

Bundesbank: Σχεδόν σε χαμηλό 20ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Γερμανία

H TSMC θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην IPΟ της Arm Holdings

gazzetta
gazzetta reader insider insider