«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley - Οι τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley - Οι τιμές στόχοι
«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Morgan Stanley, έχοντας ως κορυφαίες επιλογές μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει, τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Morgan Stanley, έχοντας ως κορυφαίες επιλογές μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει, τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της για την πορεία των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) που καλύπτει, οι οικονομολόγοι της αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος με ανάπτυξη 2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης αλλά από τις συνεχείς επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με ρεκόρ εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων, οδηγώντας σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό καθαρής αύξησης των δανειοδοτήσεων της τάξεως του 6% κατά μέσο όρο. Τα περιθώρια επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, με τα beta καταθέσεων να παραμένουν χαμηλά, ενώ την ίδια στιγμή, η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPEs υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν το καλύτερο «risk - reward» μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει στη περιοχή.

Η «μάχη» Eurobank - Εθνικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και ο «game changer» της Ελληνικής

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «overweight» για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή στόχο τα 4,40 ευρώ και για της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο τα 8,33 ευρώ. Από την άλλη, θέτει σύσταση «equal - weight» για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2,11 ευρώ και για τη Eurobank με τιμή στόχο τα 2,10 ευρώ.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Τράπεζα Πειραιώς φτάνει στα 5,32 ευρώ και στο «bear case» στα 1,77 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,84x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 12,7% (risk free rate 4%), risk premium 6% και beta 1,5%.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Εθνική φτάνει στα 9,52 ευρώ και στο «bear case» στα 4,33 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 1,03x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 12,4% (risk free rate 4%), risk premium 6% και beta 1,4%.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Eurobank φτάνει στα 2,39 ευρώ και στο «bear case» στo 1 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,98x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 12,2% (risk free rate 4%), risk premium 6% και beta 1,4%.

- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Alpha Bank φτάνει στα 2,37 ευρώ και στο «bear case» στα 0,85 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει ένα δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,78x για το 2025, με COE (κόστος κεφαλαίου) στο 13% (risk free rate 4%), risk premium 6% και beta 1,5%.

Σύμφωνα τη Morgan Stanley, οι εγχώριες τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/E για το 2024 στο εύρος του 5,4x - 6,3x (στο χαμηλό η Alpha Bank στο υψηλό η Eurobank - αλλά χαμηλότερα από το 0,8x που ήταν νωρίτερα φέτος) ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία, P/BV κινείται μεταξύ 0,5x - 0,7x (στο χαμηλό Alpha Bank και Πειραιώς - στο υψηλό Eurobank και Εθνική).

Morgan Stanley

Από τις αρχές του έτους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει την υψηλότερη αύξηση από την πλευρά του consensus στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) με αναβαθμίσεις κατά 51% κατά μέσο όρο για φέτος, ακολουθούμενες από τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με 28% και 20% αντίστοιχα.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) βρίσκεται σε ανοδική τροχιά για τις ελληνικές τράπεζες, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 44% το 2023 κατά μέσο όρο. Επιπλέον, η ετήσια αύξηση των δανείων για το μήνα Ιούνιο είναι χαμηλότερη κατά 1%, με τα επιχειρηματικά δάνεια χαμηλότερα κατά 1% και τα καταναλωτικά δάνεια κατά 2% χαμηλότερα, επηρεασμένα από τις αποπληρωμές. Ωστόσο, η αύξηση των δανείων αναμένεται να ανακάμψει, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση 4% σε ετήσια βάση των εξυπηρετούμενων δανείων τη φετινή χρονιά και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 6% για τη χρονική περίοδο 2023 - 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider