Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές, αλλά παραμένει ψαλίδα 1,33 μονάδων με τις καταθέσεις στην ευρωζώνη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές, αλλά παραμένει ψαλίδα 1,33 μονάδων με τις καταθέσεις στην ευρωζώνη
Στο 1,50% αυξήθηκε τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έτους, έναντι 2,83% στην ευρωζώνη. Το χάσμα ωριμάζει την ιδέα της έκδοσης λαϊκών ομολόγων. «Ψαλίδα» και στα επιτόκια των δανείων, με τάσεις ισότητας στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Συνεχή άνοδο της τάξεως των 10 μονάδων σε μηνιαία βάση παρουσιάζουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έτους που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για τον μήνα Ιούλιο, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,50%. Παρά την άνοδο, πάντως, η απόκλιση από το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο που λαμβάνουν οι καταθέτες στην ευρωζώνη, κρίνοντας από τα αντίστοιχα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, παραμένει σε 1,33 μονάδες (τον Ιούλιο το επιτόκιο των καταθέσεων νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,83%).

Ακόμη και σε επίπεδο καταθέσεων ταμιευτηρίου (αν και μιλάμε για λογαριασμό που δεν φέρει χαρακτηριστικά απόδοσης, αλλά χρησιμοποιείται για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών), οι καταθέτες στην ευρωζώνη παίρνουν από τις τράπεζες μέσο επιτόκιο 0,27% έναντι μόλις 0,02% για τους καταθέτες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις υφίστανται και στις καταθέσεις των επιχειρήσεων. Τον Ιούλιο στην ευρωζώνη, το επιτόκιο των καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 3,30% και το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,60%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έτους από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%, ενώ το επιτόκιο μίας ημέρας στο 0,12%.

Το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων που εξακολουθεί να ισχύει μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης (αλλά και η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων), έχει εντοπισθεί επανειλημμένα στις τράπεζες από την κυβέρνηση, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε μετά τις εκλογές ο νέος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες, συζητήθηκε και η προοπτική εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους μικροκαταθέτες, καλύπτοντάς τους και τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα της έκδοσης λαϊκών ομολόγων για ποσά 10.000 – 20.000 ευρώ και ετήσια τοποθέτηση, παρά τις αρχικές ενστάσεις των τραπεζών ότι τα ομόλογα αυτά θα τραβήξουν ρευστότητα από τα δικά τους προϊόντα.

Η ψαλίδα στα επιτόκια των δανείων

Όσον αφορά στα δάνεια προς νοικοκυριά, τα επιτόκια σε Ελλάδα και Ευρωζώνη κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα στα στεγαστικά δάνεια, αλλά είναι σχεδόν διπλάσια (στην Ελλάδα) στα καταναλωτικά. Στα δάνεια προς επιχειρήσεις, η μέση διαφορά, σε γενικές γραμμές, κινείται γύρω στη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στα στεγαστικά επιτόκια ισχύουν τα εξής:

Το μέσο κόστος των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,19%.

Στην ευρωζώνη, το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,47%. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 4,14%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 3,72%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,45%.

Στα καταναλωτικά δάνεια, στην ευρωζώνη, το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης, στο 7,78%.

Στην Ελλάδα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 13,01%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,77%.

Όσον αφορά, τέλος, στα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 21 μονάδες βάσης στο 6,71%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στο 7,70%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,10%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,74%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,86%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 69 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,78% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 6,14%.

Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία της ΕΚΤ αναφέρουν τα εξής:

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,82%. Το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 5,02%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,97%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης, στο 5,51%.

Το επιτόκιο των νέων δανείων σε ατομικές επιχειρήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης, στο 5,45%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider