Amgen: «Πράσινο φως» για την εξαγορά-μαμούθ της φαρμακευτικής Horizon στα 27,8 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amgen: «Πράσινο φως» για την εξαγορά-μαμούθ της φαρμακευτικής Horizon στα 27,8 δισ. δολάρια
Η Amgen κινήθηκε για πρώτη φορά για να αγοράσει την Horizon τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στα σκευάσματα αντιμετώπισης σπάνιων ασθενειών της τελευταίας.

Το «πράσινο φως» άναψε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, καταλήγοντας σε συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Amgen, για να επιτρέψει την αγορά ύψους 27,8 δισ. δολαρίων της εταιρείας Horizon Therapeutics.

Η FTC κατέθεσε αγωγή τον Μάιο επιδιώκοντας να εμποδίσει την εξαγορά, υποστηρίζοντας ότι το deal θα κατέπνιγε τον ανταγωνισμό στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αλλά η ομοσπονδιακή υπηρεσία αυτή την εβδομάδα ανέστειλε προσωρινά την αγωγή, γεγονός που της επέτρεψε να εξετάσει εάν θα διευθετήσει την υπόθεση.

Η Amgen κινήθηκε για πρώτη φορά για να αγοράσει την Horizon τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στα σκευάσματα αντιμετώπισης σπάνιων ασθενειών της τελευταίας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας θυρεοειδικών οφθαλμικών παθήσεων Tepezza.

Η εξαγορά γρήγορα προσέλκυσε ρυθμιστικό και πολιτικό έλεγχο για πιθανά αντιμονοπωλιακά ζητήματα.

Στην αγωγή της, η FTC είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην Amgen να «εδραιώσει τις μονοπωλιακές θέσεις» των ταχέως αναπτυσσόμενων φαρμάκων της Horizon, συμπεριλαμβανομένου του Tepezza και του Krystexxa, ενός φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε η υπηρεσία, η Amgen θα είναι σε θέση να προσφέρει εκπτώσεις στα υπάρχοντα φάρμακά της για να πιέσει τις ασφαλιστικές και τους διαχειριστές φαρμακευτικών παροχών να ευνοήσουν τα δύο προϊόντα της Horizon.

Η FTC ισχυρίστηκε ότι η Amgen έχει ιστορικό μόχλευσης του χαρτοφυλακίου φαρμάκων της για να αποκτήσει πλεονεκτήματα έναντι των πιθανών αντιπάλων.

Η μήνυση ήρθε τέσσερις μήνες αφότου η γερουσιαστής Elizabeth Warren, σε επιστολή της προς την Πρόεδρο της FTC, Lina Khan, ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή να «εξετάσει σε μεγάλο βαθμό» την εξαγορά και την εκκρεμούσα τότε συγχώνευση των Indivior και Opian. Προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ μέσω ΧΑ στις 27/9 – Προς υπερδιπλασιασμό κερδών το 2023

Mytilineos: Ανεβάζει σημαντικά την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Citi - Οι καταλύτες για κέρδη άνω του 1 δισ. το 2023

Σφίγγει ο κλοιός για τα εμπορικά καταστήματα  – Ανησυχία και προβληματισμός μετά από τις «άγονες» εκπτώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider