Fraport Group: Αύξηση εσόδων και κερδών με ώθηση από την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fraport Group: Αύξηση εσόδων και κερδών με ώθηση από την Ελλάδα
Η συνεισφορά της Ελλάδας στα έσοδα του Ομίλου και οι προβλέψεις για τη συνέχεια.

Θετικό πρόσημο σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες έφερε το πρώτο εξάμηνο του 2023 για την Fraport Group, με τις επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Λίμα (Περού) να συμβάλλουν αισθητά στην ανοδική αυτή πορεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 που δημοσιοποίησε ο Fraport Group, η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλα τα αεροδρόμια του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 33,8% σε ετήσια βάση, τα οποία το πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 1,804 δισ ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα έσοδα από τα τέλη αεροπορικής ασφάλειας του αεροδρομίου, τα οποία έφτασαν τα 106 εκατ. ευρώ μετά την ανάληψη από 1ης Ιανουαρίου 2023 της διαχείρισης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Πέρα από τη Φρανκφούρτη, μεγάλη συμβολή στην προσαρμοσμένη αύξηση των εσόδων είχαν η Fraport Greece (+33,0 εκατ. ευρώ) και η αντίστοιχη εταιρεία του ομίλου στη Λίμα του Περού (+29,8 εκατ. ευρώ), χάρη στη θετική εξέλιξη της κίνησης.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων του Ομίλου έφτασαν τα 481,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,9% ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ, από 53,1 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Βάσει των εκτιμήσεων του Γερμανικού ομίλου δε, που διαχειρίζεται 28 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 1,04-1,20 δισ. ευρώ φέτος ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένεται να φτάσουν στο ανώτατο όριο του προβλεπόμενου εύρους 300-420 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Fraport Greece τα έσοδα έφτασαν τα 191,2 εκατ. ευρώ από 139,2 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 37,4%, ενώ τα προσαρμοσμένα έσοδα ανήλθαν σε 167,9 εκατ. ευρώ έναντι 134,9 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 91,7 εκατ. ευρώ από 73,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 25,3% ενώ τα EBIT αυξήθηκαν κατά 43,2% φτάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ από 41,9 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Το αποτέλεσμα στο τέλος του εξαμήνου έφτασε τα 8,6 εκατ. ευρώ από -21,5 εκατ. ευρώ που ήταν το α’ εξάμηνο του 2022.

Υψηλή ζήτηση για Ελλάδα

Τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας εδράζονται στην υψηλή ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, η οποία ανέβασε τις τιμές των εισιτηρίων και ενίσχυσε τα κέρδη για τις αεροπορικές εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και δεν δείχνει να υποχωρεί παρά τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, όπως επισημαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κίνηση στην έδρα του Ομίλου στη Φρανκφούρτη αυξήθηκε κατά 29,1% τους πρώτους έξι μήνες του 2023, φτάνοντας περίπου το 87% της κίνησης του 2019.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δε, ξεπέρασε τον όγκο κίνησης του 2019 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece υποδέχθηκαν περίπου 11,8 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και 7,8% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η εγχώρια κίνηση αντιπροσώπευε 3,2 εκατ. επιβάτες ενώ η διεθνής κίνηση 8,6 εκατ. επιβάτες .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fraport Greece: Χαμηλότερες χρεώσεις αεροδρομίων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Fraport Greece: Εργασίες σε διάδρομο του Αεροδρομίου της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας»

Η Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider