Aramco: Αύξησε σχεδόν όλες τις τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου σε Ασία και Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aramco: Αύξησε σχεδόν όλες τις τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου σε Ασία και Ευρώπη
Αντίθετα, ο ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας διατήρησε αμετάβλητες όλες τις τιμές στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε σχεδόν όλες τις τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς οι περιορισμοί προσφοράς και η αυξανόμενη ζήτηση συσφίγγουν την αγορά αργού.

Η κρατική Saudi Aramco αύξησε την τιμή του αργού αργού Arab Light προς πώληση στην Ασία κατά 30 σεντς στα 3,50 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Η πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία αναμενόταν να αυξήσει την τιμή κατά 50 σεντς το βαρέλι, σύμφωνα με έρευνα διυλιστηρίων και εμπόρων.

Η κίνηση έρχεται αφού το «Βασίλειο», ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέτεινε τη μονομερή περικοπή της παραγωγής μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι η περικοπή θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω ή ακόμη και να αυξηθεί. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τις εξαγωγές της. Το πετρέλαιο σημείωσε την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση, το μεγαλύτερο σερί κερδών εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επέκτειναν την περικοπή της παραγωγής τους και τα αμερικανικά αποθέματα βυθίστηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μονομερείς περικοπές έρχονται πέρα από τις ποσοστώσεις παραγωγής που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην ευρύτερη ομάδα ων χωρών του ΟΠΕΚ+, η οποία διατηρεί αυτές τις μειώσεις σε ισχύ για το υπόλοιπο του έτους. Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι θολές από τα ανεπαρκή στοιχεία από την Κίνα και τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ. Εξάλλου, το Ριάντ μπορεί να χρειαστεί τιμές έως και 100 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Οι περικοπές στη Σαουδική Αραβία έχουν οδηγήσει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, για να ενισχύσουν την αγορά και να αντιμετωπίσουν τη φετινή διολίσθηση των τιμών του αργού. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν επανεξετάζει τις εθελοντικές περικοπές σε μηνιαία βάση, διατηρώντας τις αγορές σε μια κατάσταση να μαντεύουν για τα επίπεδα προσφοράς.

Σχεδόν όλες οι επίσημες τιμές πώλησης σε χώρες της Μεσογείου και της Βορειοδυτικής Ευρώπης, ήταν υψηλότερες για τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Aramco διατήρησε αμετάβλητες όλες τις τιμές προς τις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.

Η Aramco πουλά περίπου το 60% των αποστολών αργού της στην Ασία, με τις περισσότερες από αυτές τις ποσότητες να διεκπεραιώνονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η τιμολόγηση των οποίων αναθεωρείται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider