Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Γιατί αποτελούν ένα συναρπαστικό «story»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Γιατί αποτελούν ένα συναρπαστικό «story»
Σε περαιτέρω αναβάθμιση των μεγεθών και συνάμα και των τιμών στόχοων των συστημικών τραπεζών, προχωρά η Eurobank Equities, τονίζοντας πως η όποια υστέρηση του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον.

Σε περαιτέρω αναβάθμιση των μεγεθών και συνάμα και των τιμών στόχων των συστημικών τραπεζών, προχωρά η Eurobank Equities, τονίζοντας πως η όποια υστέρηση του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, οι ανησυχίες των διοικήσεων σχετικά με την αύξηση των beta καταθέσεων έχουν αποδειχθεί κάπως υπερβολικές, καθώς η μετάβαση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις φάνηκε περιορισμένη στο δεύτερο τρίμηνο (2% - 3% σε τριμηνιαία βάση) με ένα χαμηλό ποσοστό μετακύλισης (χαμηλότερο του 50%). Αυτό σε συνδυασμό με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (πιθανώς η χθεσινή και μία ακόμη κατά 25 μονάδες βάση), θα υπεραντισταθμίσει τους αδύναμους όγκους δανείων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους στο δεύτερο τρίμηνο κατά 5% σε τριμηνιαία βάση (με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στο 2,6%, υψηλότερα κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση).

Παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους του δευτέρου τριμήνου ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς, η μειωμένη έμφαση στα beta στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις του guidance για το 2023 ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% σε τριμηναία βάση, με τα λειτουργικά έξοδα και τις προμήθειες να παραμένουν σταθερά σε τριμηνιαία βάση. Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, μετά από τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις του πρώτου τρίμηνο και τις ήπιες τάσεις αθέτησης πληρωμών, η Χρηματιστηριακή αναμένει πως το υποκείμενο κόστος κινδύνου θα αυξηθεί ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση, στις 85 μονάδες βάσης περίπου, αλλά να παραμένει χαμηλότερα από το guidance για φέτος (περίπου στις 90 μονάδες βάσης).

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να μεταφραστούν σε καθαρά έσοδα της τάξεως των 660 εκατ. ευρώ για τις τρεις συστημικές τράπεζες που καλύπτει (εκτός Eurobank - αυξημένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση), που αντιστοιχούν σε έναν δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 14% κατά μέσο όρο, που στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είναι υψηλότερα από το guidance για φέτος. Ως εκ τούτου, η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι το δεύτερο τρίμηνο θα αποτελέσει έναν θετικό «καταλύτη», επιφέροντας νέες αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων του consensus.

Επιπλέον, η ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τους επιτρέπει να απορροφούν άνετα την αποπληρωμή των πράξεων TLTRO III της ΕΚΤ. Παρά τις όποιες εκροές καταθέσεων καταγράφηκαν στις αρχές του έτους, οι μέσοι δείκτες δανείων προς καταθέσεις (L/D) παραμένουν στο μέσο εύρος του 60%, ενώ οι δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR) υπερβαίνουν το 200%. Ένα ακόμη άξιο σημείο αναφοράς είναι ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν τα 189 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ήτοι κοντά σε υψηλό έντεκα ετών, ενώ ο δείκτης L/D είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ και πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το υψηλό της περιόδου, πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 - 2008. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό σταθερών καταθέσεων λιανικής (περίπου 75%), γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ενός υψηλού ανταγωνισμού σε αυτό το σκέλος. Αυτό θα υποστηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμένει η αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το 2023 - 2025 ως προς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά 34% - 22% - 11% λόγω υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλότερων παραδοχών για τα beta καταθέσεων. Εισάγοντας ένα DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) της τάξεως του 4% για το 2023 που θα μειωθεί στο 2,5% έως το 2025, ένα beta καταθέσεων στο 13% το 2023 και 31% προθεσμιακές καταθέσεις στο συνολικό «μείγμα» των καταθέσεων (αύξηση στο 48% έως το 2025), η Eurobank Equities αναμένει μια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξεως του 38% για το 2023, ακολουθούμενη από μια πτώση σε ετήσια βάση στο 4% περίπου το 2024 - 2025. Παρά τις όποιες αντιξοότητες από την εξομάλυνση - αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αναμένει ένα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το 2025 στο 2,25% που είναι σημαντικά υψηλότερό από εκείνο του 2022 (στο 1,72%).

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια καλή θέση για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων με μια αύξηση του δανεισμού (6% CAGR έως το 2025), τις υψηλότερες αποδόσεις από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και την εξοικονόμηση κόστους, διατηρώντας έτσι ένα κανονικοποιημένο δείκτη ROTE ύψους 11% μετά το πέρας του 2025. Η υγιής δημιουργία κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει τους δείκτες CET1 στο 16% περίπου το 2025, επιτρέποντας την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων (περίπου 17% - 25% μέσο ποσοστό διανομής επί των κερδών για το 2023 - 2025 - ενσωματώνεται στο μοντέλο της Eurobank Equities).

Επιπλέον, παρά το «ράλι» που έχει καταγράψει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έναν δείκτη P/E στο 5,7x για το 2024 και με δείκτη P/TBV στο 0,68x, υποδηλώνοντας πως υπάρχουν περαιτέρω ανοδικά περιθώρια, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν ένα υψηλό κόστος ιδίων κεφαλαίων. Καθώς λοιπόν το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σταδιακά προς τα βιώσιμα - διατηρήσιμα επίπεδα ROTE και τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν έως το 2025, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα κινηθούν στη βάση των εκτιμήσεων και της πεποίθησης των αγορών γύρω από το βαθμό στον οποίο οι δείκτες ROTE (2025) μπορούν να ξεπεράσουν και να διατηρηθούν υψηλότερα του 11% - 12%.

Έχοντας αυτά κατά νου, η Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι ο συνδυασμός των ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (ROTE για το 2025 στο 11% περίπου), των ελκυστικών αποτιμήσεων και των επερχόμενων «καταλυτών» (ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας) διαμορφώνουν ένα συναρπαστικό «story». Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τους τρεις τραπεζικούς τίτλους θέτοντας υψηλότερες τιμές στόχους (λαμβανοντας υπόψη τις επικείμενες αναβαθμίσεις και το χαμηλότερο CoE), με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της δεδομένης της σταθερής εκτέλεση του business plan, της ελκυστικής αποτίμησης και της πιθανής ένταξης στον MSCI Greece.

Συνεπώς η Eurobank Equities αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Βank στα 2,03 από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46 από 5,90 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 από 3,24 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider