Ευ. Μυτιληναίος: Κοντά σε νέα στρατηγική εξαγορά - Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2023

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευ. Μυτιληναίος: Κοντά σε νέα στρατηγική εξαγορά - Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2023
Την εκτίμησή του πως τα EBITDA της Mytilineos θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ το 2023 επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Την εκτίμησή του πως τα EBITDA της Mytilineos θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ το 2023 επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της παραγωγής γάλλιου που έχει ζητήσει η ΕΕ, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εισαγωγή των μετοχών σε ξένο χρηματιστήριο και προανήγγειλε μια στρατηγική εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου.

«Όταν ερωτήθηκα στην πρόσφατη γενική συνέλευση για κάποιο guidance είχα πει ότι αν δεν υπάρξουν έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα θα ξεπεράσουμε εύκολα το 1 δισ. ευρώ ΕBITDA φέτος… Τώρα, δύο μήνες μετά, επαναλαμβάνω ακριβώς αυτή την πρόβλεψη και το γεγονός πως είμαστε πιο κοντά στο τέλος της χρονιάς με κάνει πιο σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή.

Στη συνέχεια τόνισε μάλιστα πως ο όμιλος έχει αλλάξει για τα καλά επίπεδο. «Πολλοί πιστεύαν ότι το περσινό EBITDA ήταν μια ανωμαλία λόγω της κατάστασης στην αγορά ενέργειας και πίστευαν ακόμη πως θα γυρνάγαμε στα επίπεδα των 300-350 εκατ. ευρώ που είμασταν πριν την πανδημία… Έχουμε αλλάξει επίπεδο και δεν κοιτάμε πίσω» υπογράμμισε.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναλυτή σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο, ακόμη και για dual listing παράλληλα με το Χρηματιστήριο Αθηνών ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως δεν πρέπει να απομονώνεται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η εικόνα της διεθνοποίησης του ομίλου. «Δεν είναι μυστικό ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για το μέλλον της Mytilineos στις διεθνείς αγορές και αυτό συμπεριλαμβάνει βεβαίως τις κεφαλαιαγορές, την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών όπως και το foreign listing ή και το dual listing. Η διαδικασία αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά γίνεται στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του ομίλου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για την παραγωγή γάλλιου και τις νέες επενδύσεις

Για το θέμα της παραγωγής γάλλιου από το εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει ο όμιλος στις απαραίτητες επενδύσεις, τι οποίες αν ολοκληρώσει θα μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζήτησης για όλη την ευρωπαϊκή αγορά. «Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και άλλων απαραίτητων εξαρτημάτων. Είναι κάτι νέο για εμάς και τους μηχανικούς μας αλλά όχι κάτι δύσκολο. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με την ΕΕ και εφόσον αποφασίσουμε να προχωρήσουμε θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή μέσα σε δύο χρόνια», τόνισε.

Μιλώντας εξάλλου για το θέμα της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη ο επικεφαλής της Mytilineos απάντησε πως το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη το οποίο είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τις ΗΠΑ και σημείωσε πως «δυστυχώς η ΕΕ και πολλές εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει το θέμα στα σοβαρά». Όπως σημείωσε στη συνέχεια «έχουμε κάνει προτάσεις και σαν όμιλος και σαν χώρα αλλά το μόνο που έχουμε λάβει ως απάντηση είναι το Critical Raw Materials Act. Κανείς δεν ξέρει ακόμη το συγκεκριμένα πλεονέκτημα που φέρνει η συμπερίληψη στa Critical Raw Materials και αν θα υπάρχουν επιδοτήσεις.

«Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την αλουμίνα και το αλουμίνιο ανταγωνιστικό όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Κάνουμε συνεχείς βελτιώσεις ενισχύουμε την ανακύκλωση που βελτιώνει την παραγωγή. Έχουμε στα χαρτιά μια πολύ σημαντική και στρατηγική εξαγορά και θα ανακοινώσουμε περισσότερα στο τέλος του μήνα», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «ραντάρ» της Optima τα small caps του Χρηματιστηρίου - Οι κρυφές αξίες και οι κίνδυνοι

Enel: «Εκτίναξη» 52% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου και EBITDA στα 10,7 δισ. ευρώ

B. Ψάλτης: Σαφές ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider