Banco Santander: Τα επιτόκια εκτόξευσαν τα κέρδη τριμήνου στην ισπανική αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Banco Santander: Τα επιτόκια εκτόξευσαν τα κέρδη τριμήνου στην ισπανική αγορά
Για πρώτη φορά από το 2009, η Ισπανία έγινε ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα κέρδη της Santander, με την εγχώρια μονάδα της να αντιπροσωπεύει το 22% των κερδών του ομίλου. Η Βραζιλία αντιπροσώπευε το 12%.

Τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε η Banco Santander, με την εγχώρια αγορά να παράγει τα περισσότερα κέρδη της ισπανικής τράπεζας για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, ενισχυμένη από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο γίγαντας λιανικής τραπεζικής με έδρα τη Μαδρίτη σημείωσε καθαρά κέρδη 2,67 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τη συναινετική πρόβλεψη των αναλυτών για 2,58 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά από το 2009, η Ισπανία έγινε ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα κέρδη της Santander, με την εγχώρια μονάδα της να αντιπροσωπεύει το 22% των κερδών του ομίλου. Η Βραζιλία αντιπροσώπευε το 12%.

Η Santander βασίστηκε σε παράγοντες όπως η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη, η ανάπτυξη πελατολογίου στο Μεξικό και οι υψηλότερες προμήθειες στην Ισπανία για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της προέδρου Ana Botin για αύξηση της κερδοφορίας και ενίσχυση των πληρωμών στους επενδυτές. Η τράπεζα προσπαθεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά.

Οι τράπεζες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης επωφελούνται από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη από τόκους της Santander στην εγχώρια αγορά της αυξήθηκαν κατά 16,5% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η Santander και άλλες ισπανικές τράπεζες έχουν δεχθεί κυβερνητικές επικρίσεις επειδή δεν αυξάνουν τις αποδοχές των πελατών για τις καταθέσεις τους, ακόμη και όταν τα επιτόκια αυξάνονται. ορισμένοι μικρότεροι δανειστές αρχίζουν να πληρώνουν.

Ως μέρος μιας προσπάθειας επέκτασης, η Santander έχει διπλασιάσει την επενδυτική τραπεζική στις ΗΠΑ, όπου επιδιώκει να γίνει ένας μεγάλος παίκτης Tier 2. Οι δραστηριότητες στη μονάδα εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Santander αυξήθηκαν κατά 28% στα 1,88 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προσλάβει τους τελευταίους μήνες πολλά στελέχη της Credit Suisse και έχει συζητήσει για να προσλάβει δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η επενδυτική τραπεζική αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το ένα τρίτο των κερδών του ομίλου.

Η Santander ανακοίνωσε στα έσοδα από τόκους, 10,52 δισ. ευρώ με αναλογία CET1 στο 12,2, κόστος κινδύνου στο 1,08 και αναλογία NPL στα 3,07.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Τι θα ανακοινώσει σήμερα και το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές

Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις - Τι περιμένουν οι αγορές από Fed και ΕΚΤ

Πώς επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ – Οι μέτοχοι, η εποπτεία και το θέμα των τιμολογίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider