Η βρετανική DS Smith ποντάρει στην κυκλική οικονομία με νέες επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βρετανική DS Smith ποντάρει στην κυκλική οικονομία με νέες επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ποντάρει η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία αναπτύσσοντας την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Κρήτη.

Επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 34 εκατ. ευρώ υλοποιεί ο βρετανικός όμιλος DS Smith με βασικό στόχο την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής των τριών εργοστασίων που διαθέτει σε Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Ιεράπετρα Κρήτης κατά 30% στα επόμενα δύο χρόνια.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή λύσεων βιώσιμης συσκευασίας με βάση το χαρτί δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μισό αιώνα στη χώρα μας. Ωστόσο το 2015 προχώρησε στην εξαγορά του 100% της CARTON PACK και από τότε έχει αναπτύξει ακόμη περισσότερο την δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Σήμερα απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους στα γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στα τρία εργοστάσια της, ενώ έχει έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Πλέον, όπως σημειώνει ο Αντώνης Καντζέλης, Managing Director Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία) της DS Smith, ο βρετανικός όμιλος κάνει το επόμενο βήμα ενισχύοντας τις γραμμές παραγωγής της στη χώρα μας, ποντάροντας στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη στροφή στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα. Είχαν προηγηθεί το διάστημα 2015-2022 επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την συσκευασία για ένα κόσμο που αλλάζει», αναφέρει ο κ. Καντζέλης σημειώνοντας πως οι εταιρείες ειδικά μετά από την πανδημία αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο στην κυκλική οικονομία και στην αξιοποίηση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών από χαρτί. «Η τάση είναι πιο ξεκάθαρη σαφώς στις πολυεθνικές που έχουν να καλύψουν τα ESG κριτήρια που ζητούν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, αλλά το βλέπουμε και σε μικρότερες εταιρείες», σημειώνει.

Πελάτες της DS Smith είναι μεγάλοι όμιλοι στον κλάδο των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCGs) αλλά και παραγωγοί και άλλες εταιρείες του κλάδου της αγροδιατροφής, φαρμακευτικές εταιρείες κλπ. Σύμφωνα με τον κ. Καντζέλη η DS Smith είναι leader στην αγορά συσκευασιών από χαρτί στην Ελλάδα κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 20-25% της αγοράς, στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη με ρυθμούς της τάξης του 4%-5% ετησίως στον όγκο πωλήσεων.

Το επενδυτικό πλάνο

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, οι επενδυτικοί πόροι, συνολικού ύψους 33,9 εκατομμυρίων ευρώ, θα διοχετευθούν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργοστασίων που περιλαμβάνει μηχανές τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή καινοτόμων λύσεων συσκευασίας και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των μονάδων.

Ειδικότερα, στο εργοστάσιο της Ιεράπετρας, μιας περιοχής με μεγάλη σημασία για τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης, θα εγκατασταθεί μια νέα μηχανή κατεργασίας Rotary Die Cutter (RDC), ενώ θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επεκτάσεις του υφιστάμενου κτιρίου, βελτιώνοντας περαιτέρω τη λειτουργική απόδοση και την ποιότητα των παραγόμενων συσκευασιών. Η προσθήκη αυτής της πλήρως αυτοματοποιημένης μηχανής με 6 εκτυπωτικές μονάδες υψηλής ακρίβειας θα εκσυγχρονίσει πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου.

Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα εγκατασταθεί μια μηχανή κατεργασίας Flatbed Die Cutter (FDC), ενισχύοντας περεταίρω τις καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τα λαχανικά που παράγονται στην περιοχή της Ιεράπετρας, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με αυτές τις αναβαθμίσεις, το εργοστάσιο θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει καινοτόμες λύσεις και να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα κατά 25%.

Η DS Smith Hellas δρομολογεί ανάλογες επενδύσεις και στις άλλες δύο βιομηχανικές μονάδες της που βρίσκονται στην Κόρινθο και την Θεσσαλονίκη, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Δάνεια σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις - Ποιοι κλάδοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

Ρεύμα: 95 προσφορές για έργα 3.300 MW στον διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης

Φορέας Ακινήτων: Χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες - Μονόδρομος η εμπλοκή του Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider