HIG Capital: Ενδιαφέρον για ΟΛΘ εφόσον πουλάει ο Σαββίδης - Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HIG Capital: Ενδιαφέρον για ΟΛΘ εφόσον πουλάει ο Σαββίδης - Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει πωλητήριο στον Οργανισμό το ενδιαφέρον της HIG, η οποία διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 52 δισ. δολαρίων. Οι επενδύσεις του fund στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού της εταιρείας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μπει «πωλητήριο» σε αυτό (άνω του 67%) από τον επιχειρηματία, επιβεβαίωσε πριν λίγη ώρα ο Κ. Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio, της εταιρείας που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το μεγάλο fund HIG Capital.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν ενδιαφέρον του για μεγάλες λιμενικές υποδομές σε συνδυασμό με χρήσεις logistics, είπε ότι «το θέμα του ΟΛΘ μας απασχολεί, μας ενδιαφέρει», ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, θέλει πολλά βήματα, ενώ σημειώνεται ότι ο ΟΛΘ πρόκειται για εισηγμένο όμιλο, με το fund να έχει σχετικούς περιορισμούς για επενδύσεις σε εισηγμένες εκ του καταστατικού του.

Επίσης το HIG ενδιαφέρεται για τη δημιουργία κόμβου logistics στον λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ, αποθηκευτικός χώρος), αλλά και στον λιμένα Βόλου (Οργανισμός Λιμένος Βόλου).

Ο όμιλος προωθεί ήδη επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η HIG Capital είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 52 δισ. δολάρια ενεργητικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση της HIG Capital, η εταιρεία «έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ. ευρώ και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής».

Όπως προστίθεται, «οι επενδύσεις γίνονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, εξυγιαίνοντάς τους και δίνοντάς τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιριών, με στόχο τη σημαντική ανάπτυξή τους, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία

Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία, που διασφαλίζουν τη διάσωση θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων υψηλής εξειδίκευσης» σημειώνεται από την εταιρεία.

Οι βασικές επενδύσεις της HIG Capital στην Ελλάδα

  • Μαΐλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρίας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 450.
  • Mayor Holdings ΑΕ Κέρκυρα, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €120.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 600. Η έναρξη των επενδύσεων, που θα διαρκέσουν 2 με 3 έτη προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 2023.
  • Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ (2019), διαγραφή δανείων άνω €150εκ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε €70εκ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία. Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.
  • Dimand AE, (2019) παροχή κεφαλαίων, που επέτρεψαν στην εταιρία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από €65εκ σε €170εκ εντός 3 ετών. Η εταιρία πρόσφατα μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η πρώτη μετά την οικονομική κρίση του 2008.
  • Μακιός ΑΕ - Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης - Αθήνα (2021) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management, και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση). Τα συνολικά έσοδα από €48 εκ έχουν ανεβεί σε €80 εκ για το 2023 με αύξηση θέσεων εργασίας σε πάνω από 400. Το σύνολο αξίας των εταιριών εκτιμάται σε 100+εκ.
  • ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €150εκ και πάνω από 1250 θέσεις εργασίας, η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή.
  • Group Unit Hellas & Unit Shipping (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €50εκ, οι εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding στην ευρύτερη περιοχή.
  • Contrtade SA (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €20εκ η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και sea forwarding με εξειδίκευση σε specialcargo στην ευρύτερη περιοχή.
  • Kυπριώτης ΑΕ - Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκ (2022).
  • Εξαγορά πρώην ξενοδοχείου Aldiana, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, κατασκευή και αναβάθμιση σε 5άστερο συνολικά 370 δωματίων.
  • Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility).
  • Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality - ELLA Resorts AE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: «Ράλι» +14,7% στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια ανά την Ελλάδα

Ναυτιλία - ΤΑΙΠΕΔ: Τι έπεται για τα λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου, Αλεξανδρούπολης και Λαυρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider